PrøverSyklusen10 kjappe om eggløsningsslim

10 kjappe om eggløsningsslim

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernille Filippa Pettersen 121424
Har du noen gang opplevd å ha gjennomsiktig slimete utflod? Her finner du svaret på hva slimet er, og hvorfor det kommer.

Du har kanskje ikke tenkt så mye over det før du/dere er i gang med å prøve å bli gravid, men eggløsningsslimet har faktisk en viktig rolle for å legge til rette for unnfangelse. Fertilitets- og svangerskapsterapuet Anette Heggemsnes fra Frøyaklinikken gir deg her svaret på ti kjappe spørsmål om eggløsningsslim.

1. Hva er eggløsningsslim?
– Eggløsningsslim er den utfloden som kommer fra skjeden ved eggløsningen, som er viktig for at sæden skal kunne svømme inn i livmoren.

2. Hvor kommer eggløsningsslimet fra?
– Man finner slimet i skjeden, og det lages i livmorhalsen. Det kalles også for livmorhals- sekretet.

3. Hva er det laget av?
– Slimet er laget hydrogel, som består av vann, proteinet myosin, og forskjellige typer enzymer.

4. Hvordan ser det ut?
– Eggløsningslimet bør være gjennomsiktig og litt seigt i konsistensen. Hvis man tar på det bør man kunne dra i det som slim. Er slimet hvitt, er det en annen utflod som kommer etter eggløsningen, og som blokkerer sædens inngang til livmoren.

5. Når kommer det?
– Eggløsningsslimet kommer gjerne noen dager før og under eggløsning. Når slimet er borte, er eggløsningen over.

6. Hvor lenge varer det?
– Det varierer. For noen varer det i noen dager, for andre i en dag.

7. Er det viktig?
– Eggløsningsslimet er viktig for å kunne bli gravid. Skjeden er gjerne sur med tanke på pH, og sæden vil dø i dette sure miljøet. Eggløsningsslimet fører til et mer basisk miljø, som sæden overlever i. Slimet gir også næring til sædcellene, og lager fine kanaler for sæden å svømme i.

8. Kan man påvirke eggløsningsslimet?
– Ja, hvis man har lite eller har mistet eggløsningsslimet helt, kan det bli bedre ved å få hormonene i balanse, og spise sunn mat med lite sukker. I tillegg har vi lagt merke til at tilskudd av grapefruktkjerneekstrakt kan bedre og øke eggløsningsslimet. Da er det viktig å ta det fra første dag i menstruasjonen og til eggløsningen, men ikke etter eggløsningen. Vi opplever ikke at grapefruktjuice har samme virkning, som er et velkjent kjerringråd på nettet for å øke eggløsningsslimet.

Hvis eggløsningsslimet ikke kommer tilbake selv om man har fått hormonene i balanse, og har prøvd for eksempel grapefruktkjerneekstrakt, finnes det fortsatt håp for å bli gravid.

9. Hva om man ikke har eggløsningsslim?
– Om man ikke har eggløsningsslim, kan man ikke bli gravid naturlig. En skjede uten eggløsningsslim er sur og ugjestmild for sæden. Hvis man ikke har eggløsningsslim kan man bli gravid ved hjelp av inseminasjon. Da sprøyter man sæden inn i livmoren. Assistert befruktning er også et alternativ, hvor man henter ut egg fra eggstokkene og befrukter egget med sæden på utsiden.

10. Hva bør man tenke på hvis man mangler eggløsningsslim?
– Vi ser ofte at de som mangler eggløsningsslim, ofte kan være tørre i skjeden, og bruker glidemiddel under samleie. Da er det viktig at glidemiddelet er sædvennlig.

PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: