NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Italia nå

Navnetoppen i Italia nå

Pappa med en liten Matilda eller Lorenzo? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3156 Sist oppdatert 11.07.23
Italienske babyer flest heter Sofia og Leonardo. Se topp 50-listene her.

Italienerne er ganske sene med å publisere sin navnestatistikk. Som regel kommer den først langt utpå høsten året etter. I motsetning til den norske statistikken som pleier å komme i januar. Fordelen med å vente med publisering er at man får med seg navnene til alle barna født året før. For i de fleste land er det sånn at man har seks måneder på å velge navn til barnet sitt. Dermed har ikke alle 2022-barna nødvendigvis fått navn før inntil et halvt år inn i 2023. Her er derfor statistikken for 2021 som foreløpig er den nyeste.

– På guttesiden er topplisten ganske ulik flere andre land. Christian på 23. plass er det første som slår an i mange land. Før det ser vi likevel mange navn som ligner kjente, men oftest med litt andre skrivemåter og -o til slutt. Det er mer likt på jentesiden. Sofia, Aurora, Alice og Emma er alle blant de ti mest brukte navnene for jenter i Italia i 2021, og er mye brukt i mange land, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han trekker fram at Giulia på tredjeplass og Vittoria på sjuende plass. De er alternative skrivemåter for Julia og Victoria som også er å finne i topplister i mange land nå.

Andre navn med mer internasjonalt preg er Liam, Noah, Nathan, Nicole, Mia og Emily.

Guttenavn skal slutte på vokal

I Italia er hovedregelen at guttenavn skal slutte på vokal. Derfor finner du varianter av kjente navn, men med en e eller o på slutten blant italienernes navnevalg. I Italia er også Andrea guttenavn, selv om navnet i Norge og mange andre land brukes mest for jenter. Synes du populære navn er for vanlige kan det være en idé og velge de italienske variantene. De er stort sett klart mindre i bruk i Norge, selv om for eksempel Matheo, Leo, Theo og andre navn med o til slutt har blitt svært populære også her til lands.

– Ganske typisk for italienske navn er at de ender på -a for jentene og -o for guttene. Jentenavn med -a sist er jo godt likt hos oss nå, sier Utne.

I Italia har mange navn fra andre land, blant annet England og Tyskland fått o til slutt på italiensk. Utne forklarer at det kan skyldes at latinsk -us-ending ble omgjort til o på italiensk. Kanskje har disse navnene vært innom en variant med -us til slutt eller så har de direkte fått o til slutt for å passe inn. Eksempler er Leonardo, Federico, Riccardo og Edoardo.

– Litt spesielt er det kanskje at noen vanlige guttenavn ender på -a. Det er gjerne opphavlig greske navn som oftest ender på -as, som Mattias/Mathias, Andreas, Elias, Eneas og Lucas. De fins i Bibelen. S-en til slutt er tatt vekk, slik at guttenavnene da blir Mattia, Andrea, Elia, Enea og Luca. I tillegg har helgennavnet Nikolaus blitt til Nicola. Ofte kan disse navnene utenfor Italia bli oppfattet som jentenavn fordi de gjerne er like jentenavn på andre språk, sier Utne.

De fleste navnene fungerer bra også i Norge

Italienere velger også i stor grad egne navn eller egne varianter av navn, og lar seg i mindre grad inspirere av utlandet. Likevel er det mange velkjente navn i listene. De aller fleste vil fungere godt også her til lands, selv om vi kanskje velger litt andre skrivemåter, som Julia i stedet for Giulia.

– Flere av de mye brukte i Italia er jo godt kjente hos oss. Men jeg kan jo også foreslå på å bruke sjeldnere som Bianca, Gaia, Arianna, Ambra, Viola, Beatrice og Diana for jenter. For gutter kan det passe med Nicolo, Antonio, Marco og Damiano. For gutter er også mange navn som slutter på -e, fine, slik som Gabriele, Samuele, Simone og Ettore. Noen slike kan ligne på jentenavn, men blir mer og mer godt kjent også som guttenavn, sier Utne.

Det eneste nye jentenavnet i topp 50 i 2021 sammenlignet med 2020 var Nina. For guttene var det tre nye navn – Ettore, Nicola og Damiano.

Topp 10 jentenavn:

1. Sofia
2. Aurora
3. Giulia
4. Ginevra
5. Beatrice
6. Alice
7. Vittoria
8. Emma
9. Ludovica
10. Matilde

Topp 10 guttenavn:

1. Leonardo
2. Alessandro
3. Tommaso
4. Francesco
5. Lorenzo
6. Edoardo
7. Mattia
8. Riccardo
9. Gabriele
10. Andrea

Du finner topp 50-listene lenger nede i artikkelen.

Bibelbølgen står fortsatt sterkt i Italia

Mens det ser ut til å gå nedover med andelen kristne/bibelske navn i Norge, står trenden fortsatt sterkt i Italia. Ofte er det navn hentet fra Bibelen på italiensk eller navn på helgener.

– I århundrer har navnene har stått i lister over navn som folk må eller bør velge. Flere andre navn i topplistene nå, har også stått i slike lister. Disse listene spiller mindre rolle nå. Det er på samme måten med slike lister i andre land der den katolske kirken står sterkt, forklarer Utne.

Blant 50 på topp i Italia var det i 2021 22 guttenavn og 9 jentenavn som står i italienske bibler, slike som Tommaso, Mattia, Gabriele, Andrea, Giulia, Sara og Noemi. I Norge var det 15 guttenavn og 5 jentenavn blant 50 på topp i 2021.

Eksempler på mye brukte helgennavn for barn nå i Italia er Sofia, Beatrice, Vittoria, Chiara, Bianca, Arianna, Adele, Elene, Viola, Leonardo, Francesco, Lorenzo, Edoardo, Riccardo, Diego, Nicolo og Antonio.

De mest fremmede navnene på listen

Mange navn i den italienske topplisten har skriveformer som er litt ukjente for oss. Her er noen Utne trekker fram, med mer kjent variant for flere av dem.

GinevraJennifer

ChiaraKlara

Azzurra – gammelt italiensk navn laget av ordet for asur-blå farge

Gioia – gammelt italiensk navn laget av ord som betyr glede og juvel

GiadaJade

Diletta – gammelt italiensk navn laget av ord som elsket, godt likt

GiacomoJakob

Topp 50 jentenavn:

1. Sofia
2. Aurora
3. Giulia
4. Ginevra
5. Beatrice
6. Alice
7. Vittoria
8. Emma
9. Ludovica
10. Matilde
11. Giorgia
12. Camilla
13. Chiara
14. Anna
15. Bianca
16. Nicole
17. Gaia
18. Martina
19. Greta
20. Azzurra
21. Sara
22. Arianna
23. Noemi
24. Rebecca
25. Mia
26. Isabel
27. Adele
28. Chloe
29. Elena
30. Francesca
31. Gioia
32. Ambra
33. Viola
34. Carlotta
35. Cecilia
36. Diana
37. Alessia
38. Elisa
39. Emily
40. Marta
41. Maria
42. Margherita
43. Anita
44. Giada
45. Eleonora
46. Nina
47. Miriam
48. Asia
49. Amelia
50. Diletta

Topp 50 guttenavn:

1. Leonardo
2. Alessandro
3. Tommaso
4. Francesco
5. Lorenzo
6. Edoardo
7. Mattia
8. Riccardo
9. Gabriele
10. Andrea
11. Diego
12. Matteo
13. Nicolo
14. Giuseppe
15. Antonio
16. Federico
17. Pietro
18. Samuele
19. Giovanni
20. Filippo
21. Enea
22. Davide
23. Christian
24. Gioele
25. Giulio
26. Michele
27. Marco
28. Gabriel
29. Elia
30. Luca
31. Salvatore
32. Vincenzo
33. Emanuele
34. Thomas
35. Alessio
36. Giacomo
37. Nathan
38. Liam
39. Simone
40. Samuel
41. Jacopo
42. Noah
43. Daniele
44. Giorgio
45. Ettore
46. Luigi
47. Daniel
48. Manuel
49. Nicola
50. Damiano

Kilde: Istat

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: