Kaj

Kaj

Kaj

Kaj er dansk form, mens Kai er mest brukt i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 897 Sist oppdatert 17.06.19
Kaj, Kai og den engelske varianten Kay for gutter kommer fra det gamle latinske navnet Gaius og Cajus. Betydningen er usikker, men mest sannsynlig glad og lykkelig. Navnet Cajus, også i formen Kajus, har vært litt brukt i Norge. Bruk av Kaj og varianter i Danmark og Nord-Tyskland i middelalderen kan også ha annet opphav, blant annet som en variant av Claus/Klaus. Claus er kortform av Nikolaus (også kjent som Nikolai og Nils). Delen Niko kommer fra nike som betyr seier. Delen -laos betyr folk.

Så populært er Kaj:

351 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Kaj i Norge og andre land:

Kai er kjent fra dansk på 1300-tallet og eldre bruk, helst som Kaj, og bruken spredde seg derfra til Norge på 1600-tallet, men var lite brukt. Navnet kom på nytt i brukt fra tidlig på 1900-tallet, helst inspirert av bruk i USA. Det var mest brukt fra 1930- til tidlig i 1980-årene. Den beste 5-årsperioden var 1965-1969 med 64. plass.

Kaj er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men Kai er på lister i England, Australia og USA.

Derfor fungerer Kaj godt nå:

Bruken av Kaj på 2000-tallet er sannsynligvis mest inspirert fra bruk i andre land, helst blant kjente voksne i mediene. Den engelske varianten Kay forsvant fra de tusen vanligste navnene i 1980-årene. Noen henter det kanskje fram fra tidligere familietradisjon tidlig på 1900-tallet.

Varianter av Kaj:

Caio, Cajo, Cajus, Cay, Gaius, Kai, Kajus, Kay

Slik uttales Kaj

KAJ

Navn i samme sjanger som Kaj

Agathe, Ailo, Alv, Anbjørg, Balder, Eliza, Emir, Emre, Gyda, Henrikke, Herborg, Holger, Ingebrigt, Ingve, Irena, Jennie, Joacim, Jonah, Joshua, June, Kathe, Luca, Ma, Magni, Mariel, My, Nikolaj, Noa, Oddvin, Saulius, Teo, Tia, Torkil, Torvald, Unn, Venche, Vilje, Åslaug

Du kjenner Kaj fra:

Forfatter Kaj Skagen, prest og dramatiker Kaj Munk, fotballspiller Kaj Sierhuis

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: