Velina

Velina

Velina

Velina kan bety vesle, og passer jo godt til en liten baby. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 324 Sist oppdatert 14.03.22
Velina, og Veline, har flere opphav. Det er mest brukt som jenteform av Vellum og Villum. Vellum/Wellum er nordtysk og nederlandske form av Wilhelm, og Villum er dansk og norsk. Wilhelm og Vilhelm er tyske navn satt sammen av to deler som betyr vilje og hjelm. Velina og Veline har også blitt til fra guttenavnet Velle, som er variant av Vetle. Man regner med at Vetle kommer fra et gammel nordisk ord som betyr en som har levd en vinter. Det ble brukt om årsgamle bjørner. En annen forklaring er sjøfarende om vinteren. I dag oppfattes nok navnet som en dialektform av vesle (liten).

Så populært er Velina:

14 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Velina i Norge og andre land:

Velina og Veline er kjent fra Sørlandet og Sør-Vestlandet gjennom det meste av 1800-tallet. Det har også vært litt brukt senere.

Ved inngangen til 2022 var det 14 jenter/kvinner med Velina som første eller eneste fornavn, 29 Veline og færre enn 4 eller ingen Velene.

Derfor fungerer Velina godt nå:

Velina blir brukt fordi det er et tradisjonsnavn, og fordi i det har lyder som foreldre liker. Velina har bare stemte lyder, blant annet de godt likte tydelig stemte konsonanten v, l og n. Endingen -ina i jentenavn er godt likt på 2000-tallet, ved siden av ine-endingen.

Varianter av Velina:

Helma, Helmi, Helmine, Mina, Minka, Minna, Veledine, Velene, Veline, Velmine, Vilma, Wilhelmine, Wilma, Wilmine

Slik uttales Velina

ve-LII-na

Navn i samme sjanger som Velina

Amathea, Anborg, Annina, Askel, Berger, Chatarina, Chatrin, Ellrun, Elny, Emelinn, Evelynn, Gulla, Hanneli, Ingerlin, Kornelis, Linge, Madelin, Nicolina, Ninnie, Oddvei, Olave, Oli, Ornella, Phillipa, Reginald, Roseline, Selmar, Sirine, Tonelise, Truels, Unndis, Vendel, Vestein, Viliam

Du kjenner Velina fra:

Skuespiller og sanger Velina Brown, dramatiker og poet Velina Hasu Houston, designer Velina (Velina Oršolić)

Guttevariant(er) av Velina:

Billy, Helmin, Vilhelm, Villem, Villiam, Villum, Wilhelm, William, Willum

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: