Emeli

Emeli

Emeli

Emeli er en variant av Emily. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1278 Sist oppdatert 02.06.20
Emeli kan være variant av Emely og Emmeli. Emely er engelsk form for Emilie. Emilie er jenteform av Emil. Emil kommer fra etternavnet Aemilius brukt i Romerriket. Disse navnene betyr konkurrent og rival. Emmeli har blitt til på blant annet engelsk, tysk og nederlandsk. Det har opphavlig blitt til som kjæleform av Emily og Emma. Emma, som Emmeli også kommer fra, er tysk og forkortet fra av navn som begynner på Erm- eller Irm- (for eksempel Ermgard eller Emengard). Den første delen av disse navnene som altså er opphavet til Emma, betyr stor. I Norge regner en helst med at Emmeli, og også Emeli, har opphav i Emily, som vil si innlån gjennom engelsk fra sent på 1800-tallet.

Så populært er Emeli:

123 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Emeli i Norge og andre land:

Både Emeli og Emmeli er kjent i Norge fra andre halvdelen av 1800-tallet. I 1910-folketellingen var det 3 med skrivemåten Emeli og 5 Emmeli som første eller andre fornavn.

I 2018 fikk 6 jenter navnet Emeli, og 7 i 2019. Høyest antall barn ved navn Emeli de siste 10 årene var i 2014 da 11 barn fikk navnet.

Ved inngangen til 2020 var det 116 med Emeli som første eller eneste fornavn, og 203 Emmeli.

Derfor fungerer Emeli godt nå:

Emeli blir brukt både fordi det har litt tradisjon, og fordi det har lyder som foreldre liker. Emeli har to av de stemte konsonantene som er svært godt likt, m og l. Ellers er det bare vokaler. Det gir navnet et tydlig stemt klang.

Navn som begynner med Em- ser ut til å være godt likt nå ut over 2000-tallet. Vi har de vanlige Emma og Emilie, og andre mindre brukte som har økt, som Emilia, Emmeli, Emeline og Emmeline.

Biret er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA. Andre skrivemåter er derimot i bruk mange steder.

Varianter av Emeli:

Emelia, Emelie, Emelin, Emelina, Emeline, Emely, Emilie, Emily, Emma, Emmeli, Emmelie, Emmelin, Emmeline, Emmely, Milou

Slik uttales Emeli

EEM-e-li

Navn i samme sjanger som Emeli

Amela, Ameli, Anelise, Annelin, Annemette, Arnfinn, Aslaug, Biret, Camelia, Clemence, Eldri, Emebet, Emelia, Erwin, Fay, Gunnhild, Hellen, Hermod, Ive, Klement, Liselotte, Livar, Lynn, Mantas, Matti, Melia, Nansy, Nicholai, Roberta, Rommel, Steen, Styrk, Sylvi, Torolf, Wencke

Du kjenner Emeli fra:

Sanger og låtskriver Emeli Sandé

Guttevariant(er) av Emeli:

Emil

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: