Viar

Viar

Viar

Nå som mange ønsker korte navn og nordiske navn passer Viar godt å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 206 Sist oppdatert 17.09.21
Viar er en form av Vidar. Vidar et et navn fra gammel nordisk mytologi, der han var sønn av guden Odin, kjent for å være svært sterk. Navnet er satt sammen av to deler. De betyr vid (stor) og hærfører eller kriger. Den første delen har også blitt forklart som ved og skog.

Så populært er Viar:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Viar i Norge og andre land:

Navnet Vidar og varianter har vært i bruk siden middelalderen. Mye av tiden fram til 1800-tallet var det helst brukt i dialektvarianter, som Viar, Via og Vier. Svært få ha hatt blant annet Viar etter det. Det var 6 Viar i 1865-folketellingen, og 24 Vier. I 1910 var det 8 Viar og 6 Vier. Fram til tidlig på 1900-tallet kan disse skrivemåte ha blitt brukt for samme personer.

Vidar kom i bruk fra midt på 1800-tallet etter å ha vært ute av bruk. Det var en tid da navneformer fra middelalderen ble hentet fram igjen. Vidar var særlig brukt fra 1940- til 1980-tallet.

Den 01.01.2021 var det 7 gutter/menn menn med Viar som første eller eneste fornavn, og 9109 Vidar.

Derfor fungerer Viar godt nå:

Viar kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Navnet har bare stemte lyder. Viar har også to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser (ia), noe som er godt likt ut over 2000-tallet, mest i utenlandske navn. Navn er i ferd med å bli kortere nå.

Varianter av Viar:

Vidar, Vier, Widar

Slik uttales Viar

VII-ar

Navn i samme sjanger som Viar

Alvar, Ambjørg, Anbjørg, Annemarie, Anskar, Arben, Ardis, Arent, Arien, Arill, Arja, Arlinda, Arnbjørg, Arnodd, Arnvor, Artan, Arun, Arvind, Asgar, Baar, Bark, Begard, Bjarki, Brynjard, Carlina, Carstein, Gahr, Olafia, Torsten, Uno, Vigbjørn, Viger, Vigger, Vigleik, Viking, Villik, Ørn, Øyolv

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...