Babyens hud er ikke ferdigutviklet og den er mer følsom enn voksnes. Det er derfor viktig med regelmessig omsorg og forebyggende hudpleie. Dette må du vite om stell av babyens hud.

Sist oppdatert: 15. august 2017

Et nyfødt barns hud fortsetter utviklingen etter fødselen. I løpet av det første året går barnets hud gjennom store forandringer, og som nybakt forelder er det ikke lett å vite hvordan man skal pleie den best mulig. Forskning viser at omsorgsfull hudpleie allerede i første leveår kan gjøre at huden utvikles bedre og at tørrhet og irritasjon forebygges.

Det er viktig at du kun bruker milde produkter som er produsert spesielt med tanke på babyers tynne og følsomme hud. Du kan forebygge tørr hud hos barn hvis du regelmessig passer på og pleier den, og som en bonus vil hudkontakten dette medfører styrke båndene mellom dere.

som en bonus vil hudkontakten dette medfører styrke båndene mellom dere.

Babyhuden sprekker lettere
Babyhuden har lettere for å tørke ut enn huden hos voksne. Hvis huden blir tørr, oppstår det små sprekker i huden som gjør at irriterende stoffer lettere kan trenge ned i huden, og dermed øker risikoen for eksem.

Natusan® First Touch er den første produktserien som er spesielt utviklet og tilpasset nyfødte babyers følsomme hud. Serien er nøye testet, dokumentert mild samt både farge- og parfymefri.

Sjekk babyens hud hver dag
Prøv å innarbeide en rutine der du ved bleieskift eller leggetid sjekker barnets hud hver dag. Hvis barnets hud føles tørr, tilfør fuktighet med en barneolje eller -hudkrem. På spesielt tørre områder kan du smøre babyen inn med babykrem eller salve som inneholder mykgjørende og fuktighetsgivende ingredienser. Områder som er spesielt utsatte er rundt munnen, i hudfolder, ved armhulene og huden under bleien.

Bad babyen flere ganger i uken
Babyer kan bade allerede fra dag én. De fleste nyfødte vil nyte det å bade, og det vil bli en god stund med kos og nærhet som bringer med seg stillhet og ro til dere begge.

6 korte fakta

  • Huden er vårt største organ og er til for å beskytte oss
  • Huden er ikke ferdigutviklet ved fødselen, og fortsetter å utvikle seg gjennom hele det første leveåret
  • Ved fødselen er babyhuden 30% tynnere enn voksen hud
  • Babyens hud tørker ut mye lettere. Huden har et høyere fuktighetsinnhold enn voksen hud og tar lettere opp fuktighet utenfra, men mister også fuktighet raskere. Selv om huden føles myk og smidig, kan den være tørr. 60% av alle babyer får tørr hud i løpet av det første leveåret
  • I huden finnes mange nerveceller, og berøring, for eksempel gjennom babymassasje, er viktig for å knytte sterke bånd mellom forelder og barn
  • Pigmentet melanin, som også finnes i huden, beskytter mot solens stråler, og er heller ikke fullt utviklet. Pass derfor på at barnets hud ikke blir utsatt for direkte sollys.

Du bør bade babyen to til tre ganger per uke til barnet begynner å krabbe. Bruk en mild, flytende badesåpe i badet for skånsom rengjøring av babyens hud og hår. For nyfødte er det nok å vaske med vann som du har tatt såpe i. Når barnet er blitt eldre kan du bruke en mild barnesåpe direkte på huden. Tilfør fuktighet til babyens hud etter badet med noen dråper mild babyolje som både mykgjør og beskytter.

Til bleieskiftet
Huden under bleien er veldig utsatt for fukt og friksjon, og den trenger tid til å heles. Gjennom tre enkle steg kan du hjelpe med å forebygge bleieeksem: 1. Rengjør 2. Tørk 3. Beskytt. Ved tegn på på rød og irritert hud i bleieområdet, kan du smøre på et tynt lag med Natusan® First Touch Zinksalva. Påfør når huden er ren og tørr. Sinksalven er uten parfyme, dermatalogisk testet og svanemerket.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDette bør medisinskapet inneholde til babyen
Neste artikkelHva hatet du ved graviditeten? Og hva elsket du?
DEL