AnnonsørinnholdKIWIKan utflod være tidlig tegn på graviditet?

Kan utflod være tidlig tegn på graviditet?

Av KIWI 7500
Kan jeg bruke tampong som gravid? Hvordan ser man forskjell på fostervann og utflod? Vi har stilt gynekologen spørsmålene du sitter inne med. Her er alt du lurer på om utflod i svangerskapet.

Mange spørsmål kommer med graviditeten, blant annet rundt utflod i svangerskapet. Jo mer man googler, jo flere svar finner man. Derfor har vi gått direkte til kilden og spurt gynekolog og IVF-spesialist hos Aleris Fertilitet, Caroline Becker, de aller vanligste spørsmålene. Så slipper du å scrolle deg bort på Google, og i synsing fra ufaglærte.

Caroline Becker, gynekolog og IVF-spesialist hos Aleris Fertilitet, svarer på ofte stilte spørsmål om utflod i svangerskapet.

 

Får man økt utflod som gravid?
Ja, det får man i snitt, og det er helt vanlig og ingen grunn til bekymring. Grunnen til det er at man som gravid får økt blodsirkulasjon, som fører til at det dannes mer utflod. Mer utflod kan også være hormonelt betinget, siden både østrogen- og progesteronproduksjonen øker i svangerskapet. Det er viktig å understreke at dette med utflod varierer fra kvinne til kvinne. Utfloden har også en beskyttende funksjon, ved at den lager en barriere for bakterier for å komme inn i livmoren.

Hvordan ser utflod ut som gravid?
Utflod varierer fra kvinne til kvinne, men normal utflod er som regel enten gjennomsiktig, litt hvitaktig eller svakt gulfarget og uten lukt. Hvis den blir veldig hvit og klumpete kan det være at du har en soppinfeksjon, og om utfloden har en sterk vond lukt kan dette være tegn på bakteriell vaginose. Dersom du opplever at utfloden har endret seg veldig fra slik den pleier å være, kan det være greit å få en undersøkelse hos lege.

Kan jeg bruke bind som gravid?
Bind og truseinnlegg er helt trygt å bruke gjennom graviditeten.

 

Tips: Som KIWI PLUSS-kunde får du automatisk 50% Trumf-bonus på hver eneste pakke med bind, tamponger og truseinnlegg når du handler hos KIWI.

 

Kan jeg bruke tampong som gravid?
Jeg ville ikke anbefalt en gravid kvinne å bruke tampong. Bruk av tampong gjør at det lettere kan komme bakterier inn i skjeden, slik at infeksjoner kan oppstå. Dette er det viktig å prøve å unngå når man er gravid. Tamponger kan også bidra til å tørke ut slimhinnene i skjeden, noe som heller ikke er heldig. Bruk heller bind eller truseinnlegg.

Slik velger du riktig truseinnlegg til ditt behov.

Hvordan se forskjell på utflod og fostervann?
Utflod kommer gjerne i en mindre mengde og har litt mer tett, slimete/seig konsistens. Fostervann er mer vannaktig og kommer gjerne i større mengder. Mot slutten av graviditeten er det en del kvinner som plages med urinlekkasje, som også kan forveksles med fostervann. Men det er relativt enkelt å lukte forskjell, fostervann har en relativt nøytral, litt søtlig lukt. Dersom det fortsetter å lekke etter at du har tømt blæren er det sannsynligvis fostervann, og da bør du kontakte fødeavdelingen. Ta gjerne med deg bindet du har brukt.

Kan økt utflod være tidlig tegn på graviditet?
Noen kvinner merker at de får mer utflod når de er gravide, men jeg vil si det er et relativt usikkert graviditetstegn. Gjennom syklusen varierer utfloden i både konsistens, mengde og farge. Mange merker at utfloden blir tykkere dagene før mensen kommer, som jo er rundt det tidspunktet en eventuell graviditet ville gitt utslag på en graviditetstest.

Husk at du som KIWI PLUSS-kunde får en gratis babypakke som inneholder et utvalg produkter fra LilleGo´, Libresse og Libero hvis du er gravid i 3. trimester, eller nettopp har fått barn. KIWI babypakke inneholder stelleprodukter av kvalitet til både mor og barn. Se hvordan du bestiller den her.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: