AnnonsørinnholdBarnas HusDet fjerde trimester

Det fjerde trimester

Av Barnas Hus 1643
Det fjerde trimester har blitt et mer og mer brukt begrep som omhandler de første 3 månedene etter barnet er født.

Mange mener at mor og baby trenger vel så mye omsorg og oppfølging i denne tiden som under graviditet og fødsel, derav navnet. Det er en god beskrivelse av en tid hvor både den nyfødte babyen og de nybakte foreldrene skal venne seg til den nye tilværelsen. Babyen trenger ro og trygghet, og mors kropp trenger omsorg og pleie. Bruk tiden på å bli kjent med hverandre og lær deg babyens signaler, samtidig som dere innarbeider nye rutiner for familien.

Nærhet til barnet
Babyen søker seg til det hun kjenner best; mor og fars stemme, hjerteslag, trygghet og varme. Det er en stor forandring å komme fra den lune og trange plassen i livmoren hvor tilgangen til mat var konstant, til vår verden med skarpt lys, høye lyder, ujevn temperatur og følelsen av sult. Bruk tiden på å gi barnet mye kroppskontakt og ha det gjerne hud-mot-hud så ofte som mulig. Ved å bære barnet i bæresele eller bæresjal, får barnet nærhet samtidig som du har to ledige hender når du trenger det. I den første tiden kan det gi barnet en følelse av trygghet å bli svøpt i et tynt pledd før det skal legges ned for å sove. På dagtid, når barnet er under oppsyn, kan du gjerne bruke et babynest som minner om den trygge plassen i magen.

Om dere velger å ha babyen i sengen sammen med dere på natten, så sørg for å følge rådene for forsvarlig samsoving og ha en egen dyne til babyen. Det kalles også for samsoving om man har babyen i en bedside crib eller egen sprinkelseng ved siden av sengen. Uansett hva dere velger, så er det viktigste for babyen å ha dere i umiddelbar nærhet slik at hun både kan lukte og høre dere.
Når dere spiser, er det hyggelig å inkludere barnet i måltidet fra starten av ved å enten ha det i en stol med babysete (som f.eks. Stokke Tripp Trapp Newborn) eller en vippestol i nærheten av bordet.

Sett av litt tid til deg selv
Mors kropp bruker tid på å komme seg tilbake til normalen etter en graviditet og fødsel. Det er vanlig å blø i opptil seks uker etter fødsel (‘renselse’), og har man tatt keisersnitt eller hatt en fødsel som krevde vakuum eller tang, tar det gjerne litt mer tid for kroppen å komme i vater. Mange sliter fortsatt med ulike plager som bekkenløsning eller delte magemuskler (‘diastasis recti’), og noen synes det kan være slitsomt å håndtere den nye hverdagen med amming og lite søvn. Det er derfor viktig å ta vare på seg selv. Sett av litt tid til deg selv og egenpleie som f.eks. en god kopp te alene eller en deilig massasje. Sørg for å ha lett og behagelig tøy som ikke strammer på kroppen. Be om støtte og hjelp fra familie og venner om du trenger det.

Selv om man gjerne skal vente litt med trening etter fødsel, anbefaler helsepersonell at man begynner med knipeøvelser så snart som mulig. Om du er usikker på om du gjør øvelsene korrekt, kan du bruke en egen bekkenbunnstrener som f.eks. Elvie Trainer som hjelper deg med riktig knipeteknikk samtidig som den måler fremskritt (hør med din lege eller jordmor om når du kan ta den i bruk etter fødsel). Om du har et risikofritt svangerskap, kan Elvie Trainer brukes allerede under graviditeten.

Nye rutiner
Ingen babyer er like, og barselperioden og foreldrepermisjonen kan være forskjellig fra gang til gang. Kanskje gikk ammingen som en drøm med forrige barn, mens du nå sliter med å få det til? Kanskje har barnet ditt et godt sovehjerte og sover gjennom natten allerede? Eller kanskje har dere fått en baby som er urolig og gråter mye? (da kan en døgnklokke være et godt verktøy for å registre barnets døgnrytme slik at dere kan få hjelp av helsepersonell)

Det vil som oftest være nye behov som melder seg uansett om det er første barnet eller nummer tre, og hos Barnas Hus får du produkter som forenkler hverdagen. Om du ønsker å bruke brystpumpe, har vi Elvie Pump som gir deg muligheten til å pumpe lydløst og trådløst hvor enn du måtte ønske. Den bærbare pumpen plasseres i amme-BHen og styres via en gratis app – enklere blir det ikke. Gir du morsmelkerstatning (MME) har vi Baby Brezza sin morsmelkerstatningsmaskin som sparer deg masse tid i en travel hverdag. Er du én av de som stadig vekk må opp om natten for å amme, så har vi nattlamper med vuggesanger og beroligende hvit støy som er smarte å ha når man bare trenger litt dempet belysning. Om du har et prematurt barn som du ønsker å følge ekstra godt med på, kan en monitor som Liip Smart Monitor, som måler barnets puls, oksygenmetning og temperatur, være fin å ha. Og sist, men ikke minst, vil en bleiebøtte være til stor hjelp når man skal skifte opp mot 10 bleier i døgnet. Husk at du som nytt medlem av Barnas Hus Kundeklubb får gratis bleiebøtte fra Angelcare.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: