Valg av smokk

Av Barnas Hus 1570
Her gir vi deg våre beste tips om bruk av smokk til baby. Husk å kontrollere smokken hver gang du gir den til babyen slik at du er sikker på at den ikke har løse deler som kan sette seg fast i halsen til barnet. Skift smokk ofte og ha alltid noen liggende i reserve.

Om man ønsker å bruke smokk eller ei, er veldig individuelt. Mange velger å vente litt, mens noen dropper det helt. Generelt sett er rådet at man skal vente til amming er godt etablert før man introduserer smokk.

Hva slags smokk bør jeg velge?
Kjøp gjerne et lite utvalg smokker for å teste hvilken baby liker, før du kjøper mange av én type. Vi vil anbefale å gå for smokker som består av minst mulig deler. De er enklere å rengjøre og holder gjerne lenger fordi det er færre ting som kan gå i stykker.

Latex (naturgummi) er et mykt, formbart og slitesterkt naturmateriale. Naturgummi er det beste materialet for en smokk fordi det er slitesterkt. Latex er et naturmateriale som endrers av ytre påkjenninger. Når det blir gammelt, tørker det ut og blir sprøtt. Når smokken er brukt over lengre tid, myknes gummien av varmen, blir porøs, tar opp veske og sugedelen sveller.

Silikon («silk teat») er et kunstig materiale som ikke eldes. Silikon beholder sin friskhet lengre enn latex og behøver kun å byttes når det blir bitemerker i sugedelen.

Når bør man skifte ut smokken?
Bytt ut smokkene med jevne mellomrom, gjerne etter 1-2 måneders bruk. Dette er også av hensyn til barnets sikkerhet, ettersom smokkene ofte utsettes for en del slitasje når barnet sutter og tygger på dem.

Undersøk alltid smokken for hull og skader før du gir den til barnet. Er smokken skadet kan det gå utover både hygiene og sikkerheten. Man bør jevnlig dra litt i smokken for å sjekke om den er elastisk, eller om den er i ferd med å løsne. Er smokken skadet på noe vis, bør den kastes med det samme.

Etter ca. en måneds bruk vil sugedelen på latexsmokker endre farge og svelle. Hvis man merker at sugedelen begynner å svelle eller den blir klissete, er det på tide å bytte. Bytt også hvis du oppdager bitemerker. En smokk med hull i sugedelen skal kastes med en gang.

Det er en god idé å innarbeide seg vanen å «dra-teste» smokken når den er ny, og senere regelmessig sjekke smokken når den er i bruk.

Holdbarhetstid på smokken
Latexsmokker har en egen sekssifret kode på emballasjen som viser «best før»-datoen. For eksempel, 040252E. Her står de to første tallene (04) for datoen (dvs. den fjerde i måneden), de to påfølgende tallene (02) står for måned (dvs. februar), og det femte tallet (5) står for året (dvs. 2005). Smokken bør derfor brukes før den 4. februar 2005. Det sjette tallet viser hvilket skift i fabrikken som produserte smokken (dvs. skift 2). Bokstaven viser hvilken maskin smokken er produsert på (dvs. maskin E).

Slike datokoder gjelder kun for smokker i latex da silikon ikke eldes. Silikonsmokker har dermed ingen utløpsdato, kun produksjonskode.

Festesnor/smokkelenke til smokken
For å unngå at smokken faller på gulvet, kan man bruke en snor eller lenke som festes på barnets klær. Pass på at festesnoren ikke blir så lang at den kan komme rundt halsen til barnet. Mange festesnorer er laget slik at dette er umulig, men en regel er at festesnor, inkludert ring, ikke skal være lenger enn 22 cm.

6 råd for rengjøring av smokker
– Oppbevar smokkene i en ren beholder når de ikke er i bruk, og hold dem borte fra sollys og høy varme.

– Nye smokker skal kokes i rent vann i fem minutter før avkjøling og bruk. Husk at vannet skal dekke smokkene fullstendig under kokingen.

– Skyll smokkene en gang om dagen, for eksempel ved å helle vann over dem, eller koke dem i et par minutter dersom det er mulig.

– Skyll smokken i kaldt vann umiddelbart når smokken faller på gulvet eller bakken.

– Det er også en god idé å jevnlig gni smokkene med salt, slik at du kan være sikker på at eventuelle melkerester går bort. Skyll deretter godt med rent, kaldt vann og kok smokken i fem minutter.

– Fram til barnet er 6 måneder bør smokkene steriliseres, deretter holder det å vaske de regelmessig i såpe og vann. Bruk gjerne en mikrosterilisator. Enkelte smokker kommer også i en liten plastboks som kan fylles med vann og steriliseres i mikrobølgeovnen.

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Astma- og Allergiforbundet (NAAF), leverandørinformasjon, forbrugerlab.dk, netsundhedsplejerske.dk og sundhedsstyrelsen.dk, Mama.dk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: