AnnonsørinnholdBarnas HusHva bør jeg kjøpe når, som førstegangsgravid?

Hva bør jeg kjøpe når, som førstegangsgravid?

Av Barnas Hus 5119
Gratulerer med graviditeten! Å være førstegangsgravid er både skummelt og veldig hyggelig på én og samme tid. Det kan være mye å sette seg inn i, og mye å huske på.

Vi har laget denne guiden for å hjelpe med planleggingen av innkjøp under graviditeten slik at du som gravid skal ha det så komfortabelt som mulig underveis, og så dere kan ha så mye som mulig klart til baby kommer.

Første trimester
I første trimester er det fortsatt ganske tidlig enda og det er kanskje ikke tiden for å gjøre de store innkjøpene, men heller glede seg over graviditeten og tiden som kommer. Bruk tiden på å ta vare på deg selv og få nok hvile. Om du kjører mye bil, kan det være en idé å kjøpe et eget bilbelte tilpasset gravide (f.eks. BeSafe sin Pregnant iZi FIX) for å ha det mer behagelig og beskytte den voksende magen. Noen synes også det er koselig å kjøpe inn et lite plagg eller en bamse til det kommende barnet.
Mange merker en endring i brystene allerede tidlig i graviditeten. Da kan det være mer behagelig å bruke amme-BHer med litt stretch og uten spiler.

Til deg selv:
• Bilbelte tilpasset gravide
• Graviditetsbok
• Kosttilskudd for gravide (snakk med din lege eller jordmor før du begynner)
• Amme-BHer

Til baby:
• Et lite plagg eller en søt bamse til den kommende babyen

Andre trimester
Noen uker inn i andre trimester, når man er et sted mellom uke 15 og 17, kan magen så vidt begynne å bli synlig for de fleste. Da kan det være deilig å gå over til å bruke mer gravidvennlige klær som kjoler, tights/leggings eller gravidbukser. Det finnes også egne magebånd som kan brukes til å dekke over åpne buksesmekker slik at du kan forlenge bruken av dine vanlige bukser. Medela sine magebånd har forsterkede partier som gir en lett støtte og avlastning i rygg og under mage.

I og med at en graviditet kun varer i 9 måneder, kan det være en idé å kjøpe gravid- og ammeklær som også kan brukes senere. Hos Barnas Hus har vi masse fine klær fra det svenske merket, Boob, som også passer å bruke når du ikke er gravid.

Etter hvert som magen blir tyngre kan det være smart å gå til innkjøp av en gravidpute som du kan bruke til å avlaste med når du sitter, og som lar deg sove komfortabelt på siden (kjøp gjerne en kombinert gravid- og ammepute som f.eks. bbhugme).

Til deg selv:
• Gravidvennlige klær
• Magebånd som støtter og avlaster, i tillegg til å forlenge bruken av dine vanlige klær
• En god krem eller olje (huden kan fort bli tørr og klø når den strekker seg)
• Gravidpute

Mot slutten av andre trimester, når du er over halvveis i svangerskapet, er det mange som begynner å kjenne at de fysisk og mentalt begynner å forberede seg på å føde og bli forelder. Det er gjerne da mange også kjøper inn større ting som barnevogn, bilstol og seng til babyen. Av disse tingene er det kun barnevogn som det kan være greit å kjøpe inn i god tid før termin da det gjerne er litt bestillingstid. Om dere begynner å titte på vogn når du er rundt 25-26 uker på vei har dere masse tid til å komme innom butikken, teste ut ulike modeller og finne den som passer deres behov.

Det er mange spørsmål man kan stille seg for å finne den perfekte barnevognen. Her kan du lese vår guide.

Om dere har bil, så er bilstol til barnet også noe som det er viktig å ha på plass før barnet kommer. Kjøp gjerne denne samtidig som dere kjøper vogn. Da har dere god tid til å lære den å kjenne, slik at barnet blir plassert korrekt fra første stund. Vårt butikkpersonale er eksperter og kan hjelpe deg både med anbefalt merke til din bil og montering av setet i bilen.

Her finner du alt du trenger å vite om bilstoler.

Til baby:
• Barnevogn og tilhørende utstyr (vognpose, solskjerm, koppholder etc.)
• Babybilsete, bilstolbase og bilpose
• Sprinkelseng med madrass, laken og dyne/nattpose (ev. bedside crib om dere ønsker å ha baby sovende så tett inntil dere som mulig i starten)

Tredje trimester
Fra uke 27 er du inne i ditt siste trimester. Magen begynner å bli tung for de fleste og det kan være lurt å kjøpe et gravidbelte som støtter under magen, samler bekkenet og gir bedre stabilitet.
Når man er rundt 7-8 måneder på vei, er det mange som arrangerer babyshower for den gravide. Man får da gjerne en del babytøy, leker og utstyr som f.eks. smokker, så om du vet at du kommer til å ha en babyshower kan det være greit å vente med å kjøpe inn slike ting.

Til deg selv:
• Gravidbelte
• Vanntett sengebeskyttelse (i tilfelle vannet går)
• Amme-BHer (om du ikke har kjøpt det enda) og ammeinnlegg
• Ammepute

Til baby:
• Stellebord
• Utstyr til stelleplassen som skift, bleier og kluter (sørg også for å ha nødvendig utstyr til medisinskapet som termometer, salver, nesesuger, saltvannsdråper, sårrens etc.)
• Mindre utstyr til barnet som bæresele/bæresjal, vippestol, tepper og pledd, hygieneprodukter, babycall, klær og smekker (for komplett liste for hva den nyfødte trenger, se her)

Noen uker før termin (gjerne i forbindelse med når du selv går ut i permisjon) kan det være lurt å ha pakket fødebagen. Her er våre tips for hva som kan være lurt å pakke.

Ting som kan vente til dere kommer hjem fra sykehuset
Utstyr til amming og pumping av morsmelk (som brystpumpe, flasker, flaskesmokk, ammeskjold, sterilisator etc.) kan dere vente med å kjøpe til dere vet mer hvordan ammingen går.

Her kan du lese mer om amming og bruk av ammepute.

Lykke til med graviditeten!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: