AnnonsørinnholdLiberoAndre trimester

Andre trimester

Av Libero 324
Når begynner andre trimester? Hva skjer i gravidmagen? Og er det slutt på kvalme og trøtthet? Få svar alt du lurer på om trimester 2!

Svangerskapet kan deles inn i tre deler som kalles trimestre og varer i rundt tre måneder hver. Når svangerskapet går inn i andre trimester, opplever mange gravide det som en litt roligere periode. Du føler deg kanskje ikke fullt så kvalm, risikoen for spontanabort er mindre, og trøttheten er forhåpentligvis under kontroll – selv om jernmangel kan gjøre deg trøtt og svimmel i andre trimester. Det finnes selvfølgelig de som fortsatt er kjempedårlige – noen er kvalme og kaster opp gjennom hele svangerskapet – men de fleste opplever det andre trimesteret som et pusterom.

Når begynner andre trimester?
Andre trimester begynner i uke 14 og varer i tre måneder, til og med uke 27. Men det er ingen generell enighet om de nøyaktige start- og sluttidspunktene. Noen steder står det at andre trimester begynner eller slutter en uke før.
Mange blir mindre trøtte, slipper kvalmen og får et lite pusterom. Noen får til og med kroppslige bonuser i form av vakrere hud og hår – og mer sexlyst. Det kan hende at de første månedenes kaos av bekymringer, optimisme og uvirkelighetsfølelse blir erstattet av en roligere følelsestilstand. Det er nesten som om kroppen har lagt det opp slik at du skal få hvile litt før tredje trimester, som – i hvert fall kroppslig – vil bli tyngre. Hvis du orker å trene i andre trimester, kan det være en god investering før neste del av svangerskapet.

Hvordan utvikler barnet seg i andre trimester?
De små detaljene i babyens utvikling er i full gang: Negler og ansiktstrekk dukker opp, håret vokser, motorikken og refleksene utvikles, og det blir etter hvert også mer orden på proporsjonene. Men noen ting blir ikke helt ferdige før etter fødselen. Nyfødte har for eksempel veldig stort hode i forhold til resten av kroppen. Også hjernen utvikler seg mye i andre trimester: Den beskyttes av løst sammensatte skallebein som etter hvert kommer til å vokse sammen. Men fontanellene, altså de myke områdene mellom skallebeina, vil fortsatt være der ved fødselen og i to år etter det. I løpet av andre trimester går babyen fra å være på størrelse med en fersken til å bli omtrent så stor som en kålrot – slett ikke verst! I andre trimester er det også tid for den første rutinemessige ultralyden. Da vil man få et tydeligere bilde av hvor langt barnet har kommet i utviklingen, og det kan hende at terminen må flyttes en uke frem eller tilbake. Men det er veldig få, bare rundt 5 %, som faktisk føder på «riktig» dag.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: