AnnonsørinnholdLiberoStellebord - tips og råd

Stellebord – tips og råd

Av Libero 693
Å skifte bleie på babyen er du nødt til å gjøre. Du er ikke nødt til å ha stellebord, men det gjør skiftejobben enklere og (som regel) mye koseligere.

Bleieskift gir mulighet til litt ekstra fokus på hverandre. Du kan få dyp øyekontakt med og smil fra den lille, spesielt hvis du tar det med ro og byr på litt ekstra kos. I tillegg kan du benytte anledningen til å sjekke at den lille kroppen ser ut som den skal. Dette blir litt lettere hvis stellebordet har riktig høyde, slik at den voksne slipper å bøye ryggen. Det kan bli en del turer til stellebordet, for i starten oppstår det ofte behov for å skifte bleie. Noen barn kan synes det er litt kjedelig på stellebordet. Da kan det være lurt å henge opp en fargeglad uro eller gi barnet noe morsomt å holde i.

Det finnes egentlig bare én regel når det gjelder stellebord: snu aldri ryggen til.

Se aldri bort!
Du må aldri snu deg bort eller la barnet ligge alene på stellebordet. Hvis du må lete etter en ny bleie eller en våtserviett, legger du den ene hånden trygt på babyens mage og bruker den andre til å ta frem det du trenger. Barn – også de aller minste – er nemlig raske, og du vet aldri når de plutselig vil snu seg. Eller krabbe av gårde. Også nyfødte babyer, som virker så rolige, kan plutselig bevege seg mot kanten når du minst venter det. En av de vanligste ulykkene som involverer små barn, er at de faller ned fra stellebordet. Selv om stellebordet har kanter, noe de aller fleste har, er det ingen garanti mot fallulykker.

Velge stellebord
Det finnes masse ulike varianter av stellebord. Stellebord med badekar, vegghengt stellebord eller modeller som kan plasseres over barnesengen. Stellebordet må ikke nødvendigvis stå på badet, men tilgang til vann kan være en fordel. La deg inspirere av hvor andre har stellebordet. Siden de behovene og begrensningene du har, sannsynligvis ikke er så unike, kan det jo hende andre har en idé du kan bruke.

Hva trenger man til stellebordet?
Oppbevaring ved stellebordet er smart. Det er praktisk å ha lett tilgang til bleier, vaske- eller våtservietterbabyolje og andre ting du trenger når du skifter bleie. Mange vil dessuten ha et mykt stelleunderlag, slik at babyen ikke ligger for hardt. En egen bleiebøtte kan være greit å ha, men det går like fint å kaste bleier sammen med annet søppel. En varm anbefaling er å ha en pedalbøtte ved siden av stellebordet. Lokket kan dempe vond lukt (og dessuten hindre eventuelle nysgjerrige kjæledyr i å undersøke saken nærmere).

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: