Puss kan være normalt og vare i flere måneder uten at det nødvendig å behandle dette med øyedråper som inneholder antibiotika.

Noen ganger kan puss skyldes øyekatarr/øyebetennelse, mens andre ganger kan det skyldes tette tårekanaler. I motsetning til øyekatarr vil det da være puss uten at det hvite i øyet er rødt. Hos de fleste spedbarn åpnes tårekanalen i løpet av første året.

Øyekatarr
Øyekatarr (infeksiøs konjunktivitt) er en infeksjon/betennelse med rødt, irritert øye med puss. Dette er vanlig hos spedbarn. Betennelsen skyldes bakterier eller virus. Ofte starter tilstanden med at en følelse at «det er noe på øyet», rusk/sand, et fremmedlegeme som ikke skal være der. Øyet klør eller svir litt og tårefloden øker. Ofte er øynene gjenklistret om morgenen når barnet våkner. Tilstanden starter gjerne på det ene øyet, men sprer seg oftest til det andre øyet i løpet av 1-2 døgn. Øyekatarr er svært vanlig og forkommer hyppigst hos små barn.

Årsak
Øyebetennelse er svært smittsomt og skyldes som allerede nevnt virus eller bakterier.  Smitteoverføring skjer som oftest ved kontakt med hendene («hånd til øyet») eller ved dråpesmitte. Øyekatarr kan også smitte indirekte via f.eks. håndkle. Enkelte kan også få øyebetennelse som en følge av en øvre luftveisinfeksjon.

Behandling
Øyekatarr er en tilstand som i de fleste tilfeller går over av seg selv. Det kan ta et par dager til ett par uker. Bruk av antibiotika er omdiskutert da mer enn halvparten av alle øyebetennelser går over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Er plagene såpass ubehagelig vil det være aktuelt å få en lege til å se på øynene. Øyekatarr behandles med antibiotika i form av øyendråper og eventuelt øyesalve. Vask øynene med saltvann ett par dager i forkant for å se om det er tilstrekkelig for at infeksjonen skal gi seg. Hvis så ikke er tilfelle og du har startet med antibiotika er det lurt å vaske øynene med saltvann FØR du bruker legemiddel for å få bort mest mulig puss. Legemidlet vil da komme i direkte kontakt med øynet og dermed virke raskere enn om det må bane seg vei gjennom «gørra». Et lite tips når du vasker med saltvann er å vaske øyet fra ytterkant og inn mot nesen.

Hvis barnet er smittet er det viktig at du som forelder tar dine forholdsregler og vasker hendene ofte. Besteforeldre er dessuten en utsatt gruppe for å få øyekatarr. De kan ikke la være kose med barnet, og så blir de også smittet.

Tips for å gi øyedråper til barn

  • Fjern puss fra barnets øyne med en myk og fuktet (med saltvann) kompress eller tupfer.
  • Vask øynene fra ytterkant og inn mot nesen, f.eks. med en steril våtserviett
  • Når du skal gi øyedråper, trekk ned nedre øyelokk og drypp ned i øyelokkranden. Øyesalven legges tilsvarende som en stripe langs hele øyelokksranden.

Morsmelk i øynene kan ha en forebyggende og helbredende effekt.
En studie der spedbarn ble trukket ut til enten å bli dryppet med morsmelk i øynene eller ingen drypping viste at morsmelk-dråper dryppet i øynene til nyfødte barn effektivt forebygget øyekatarr. I tillegg til å brukes forebyggende mot øyekatarr kan morsmelk også brukes som behandling av lettere grader av øyekatarr. Ved manglende bedring eller mer alvorlig øyekatarr med tydelig rødt øye og mye gulgrønt puss anbefales å kontakt lege for å få øyedråper med antibiotika.

Medfødt tette tårekanaler
Noen babyer er født med tette eller trange tårekanaler. Det blir vanligvis bra av seg selv i løpet av første leveår. Ved trang eller tett tårekanal klarer ikke øyet å bli renset like effektivt som normalt.

Medfødt tett tårekanal forekommer hos ett av tjue spedbarn, og finnes vanligvis bare på ett av barnets øyne. Til forskjell fra vanlig, smittsom øyekatarr blir det hvite på øyet ikke rødt ved medfødt tett tårekanal.

Ved trang tårekanal kan man forsøke å massere forsiktig området nedenfor indre øyekrok med en finger, og se om det hjelper. Tårekanalen åpner seg vanligvis i løpet av første leveår. Ved hyppige, ensidige øyekatarrtilstander hos små barn bør lege kontaktes.

Behandling:

  • Fjern puss fra barnets øyne med en myk og fuktet (med saltvann) kompress eller tupfer.
  • Vask øynene fra ytterkant og inn mot nesen, f.eks med en steril våtserviett
  • Morsmelk kan brukes til øyevask hos alle spedbarn. Dråpene dryppes i barnets øyne når det ligger. Når barnet blunker vil øyet «bades» i morsmelk, som ikke er vevsirriterende. Øyet blir skylt samtidig som morsmelken virker antibakterielt og antiinflammatorisk. Morsmelk dryppes i øynene ved hver amming eller enda oftere. Man kan også sprute litt morsmelk på en ren kompress og tørke bort puss med denne.

Kilder: Oslo universitetssykehus, Apotekforeningen

Hva synes du om artikkelen?