Lar du TV-en stå på dagen lang uten nesten å tenke over det? Kan det være så nøye, da? Man ser jo ikke på hele tiden likevel….

Sist oppdatert: 17. september 2009

 
Noen velger å la TV-en stå på i timevis – ja kanskje fra morgen til kveld – uten å være så bevisst på bruken. Kanskje setter de seg ned inn i mellom, men mest brukes TV-en som ”selskap” og bakgrunnslyd. Kan det spille noen rolle, da?
I en studie gjort av forskere ved University of Massachussetts, ble det undersøkt hvordan ett-, to- og treåringer og foreldrene deres kommuniserte med hverandre både når TV-en var på i bakgrunnen, og når den var av. Foreldre og barn lekte fritt i èn time, halve tiden med TV-en på (med et program for voksne) – og halve tiden med TV-en av. Forskerne observerte hvor mye barn og forelder snakket sammen og i hvor stor grad de svarte på hverandres spørsmål og forslag.
 
Snakket mindre med hverandre
Studien som ble ble publisert i Child Development, konkluderte med at en TV som står på i bakgrunnen kan ha negative innvirkninger på samspillet mellom foreldre og barn. Foreldrene blir mindre aktive i samspillet med barna og gir mindre respons. Dessuten viste studien at foreldrene snakket 20 prosent mindre med sine søte små, dersom TV-en var på i bakgrunnen.
Forskning.no har spurt forsker John Kjøbli ved Atferdssenteret om innvirkningene på samspillet mellom foreldre og barn, når ”boksen” blir stående på. Dårlig samspill kan være en av risikofaktorene for atferdsvansker.
 
– Derfor bør foreldrene redusere eller fjerne forstyrrende faktorer som kan øke risikoen. Det er også et interessant funn at TV i bakgrunnen ødelegger både mengden og kvaliteten på samspillet. At det såpass tydelig virker ødeleggende, kan bidra til økte atferdsvansker hos barn på sikt, sier Kjøbli til forskning.no.
 
Kjøbli sier til forskning.no at TV-en også kan brukes på en positiv måte.
 
– Begrens bruken
– Hvis man sitter sammen og ser programmer beregnet på barn over kortere tidsrom, kan TV-programmer bli en basis for et godt samspill. Temaer fra barne-tv kan for eksempel brukes til diskusjoner og prat med barnet i etterkant, sier Kjøbli og legger til:
– Begrens bruken. Ha fjernsynet kun påslått når man virkelig skal se på et program, og vær til stede.
 
Hvordan er det hos dere? Er dere bevisste i bruken av fjernsynet? Send inn kommentarer!
 
 
 
 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Verdt hver eneste smerte
Neste artikkelBabygråt-koden løst?
DEL