AnnonsørinnholdGobokenHæ?! Skal jeg lese for en nyfødt baby?

Hæ?! Skal jeg lese for en nyfødt baby?

Av Goboken 5018

Ja, ja! Les, les, les! Selv om småen bare ligger der og kikker ut i lufta, tilsynelatende uinteressert. Selv om hun helst vil spise boka. LES!

Det er nemlig slik at inni det bitte lille barnehodet skjer det helt syke ting. Hver gang babyen hører en lyd, for eksempel en p eller u eller s, fyker det ørsmå elektriske impulser rundt i barnehjernen. Med lysets hastighet lagres lydene i minnet, og når det er mange nok p-er og u-er og s-er der inne, vil lydene sendes til munnen som vil være i stand til å uttale dem. Men det er ikke få ganger man skal ha hørt lydene før man kommer så langt. Vi snakker tusenvis!

Men det er bare en bitte liten del av det, da. For babyhjernen lagrer mer enn bare lyder. Den lagrer ord og bilder også. Og den jobber på spreng fra dag én for å koble sammen ord den hører med de rette bildene. Eller ord og synsinntrykk. Selv om ting foregår i høyt tempo der inne, tar det en stund før man har hørt ordet pus og samtidig sett en katt, enten på bilder eller i levende live, mange nok ganger til at man skjønner den magiske sammenhengen.

Det aller, aller sprøeste er at forskning viser at tidlig høytlesning booster hjerneaktiviteten og gir disse barna opptil tre ganger så stort ordforråd som andre barn når de begynner på skolen …

Derfor bør babyer bades i bøker like ofte og mye som de bades i vann!

I denne filmen får du praktiske tips om hvordan du kan lese for babyen din.

Bli med i Goboken og få en GRATIS velkomstpakke

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Alt vel med mor og barn, men hva med partneren?

Journalist Janet Molde Hollund møter helsesykepleierne Nina Espedal og Tone Kleppa Jåtten ved Hillevåg helsestasjon i Stavanger. De har blant annet skrevet to kapitler...