Hvis man har pleid å drikke øl og akevitt til julematen i alle år - er det å ha fått barn en grunn til å la være? Bør man vente med alkoholen til barnet/barna har lagt seg?

Sist oppdatert: 21. desember 2011


Eline Sennerud:

Jeg er litt delt når det handler om inntak av alkohol til julemiddagen.

På den ene siden er det ingen ting i veien for å kunne ta seg et glass vin eller en øl til maten, men julen er barnas høytid, så det burde ikke være for mye forlangt at man holder seg unna alkoholen akkurat på juleaften. Barn registrerer jo lenge før vi selv gjør, at det er noe annerledes, og det er ikke noe godt for et barn å føle seg utrygg eller usikker på foreldrene sine. Og unnskyldningen som mange bruker for å ta seg litt alkohol på juleaften og ellers i juletiden, er jo at de ønsker å koble av litt med et glass eller to, etter alt det kaotiske julehysteriet. Allikevel mener jeg det ikke det er riktig å vise barn at måten man slapper av på, er ved hjelp av alkohol. Hovedregelen hos oss er ihvertfall at det holder med ett glass eller to, og at det alltid er minst en som er klinkende edru og kjørbar, i tilfelle det skulle oppstå en situasjon hvor vi må komme oss raskt av gårde. Men det føles uansett ikke naturlig å drikke alkohol rundt små barn, så vi holder oss nok edrue hele gjengen i år.

Kristina Hestvik:

Selv opplevde jeg alkohol blant de voksne som en sjeldenhet da jeg var barn, men er likevel overbevist om at alkoholkonsum rundt middagsbordet er uproblematisk å overvære for barn i alle aldre. Måtehold er det viktigste stikkordet – i jula, akkurat som alle de andre dagene i året hvor en er sammen med barn. Så lenge det dreier seg om et glass som smak til maten, mener jeg at det ikke spiller noen rolle for barna om det er vin eller brus i glassene til de voksne. Men for de som har lett for å miste kontrollen, eller har heller rause holdninger til mengder alkohol, mener jeg burde holde seg helt unna alkohol når de er sammen med barn. For viktigst av alt – i jula har alle et felles ansvar for å gjøre høytiden til barnas tid! Hos oss blir det nok et glass rødvin til ribba og pinnekjøttet – neste jul!"

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Jeg ble mamma mot alle odds
Neste artikkelHva om man ønsker seg et bestemt kjønn?
DEL