For to år siden ble tre år gamle Samuel nesten kvalt etter å ha fått en persiennesnor rundt halsen i barnehagen i Stavanger.  I april skjedde en lignende ulykke i en barnehage i Tromsø, og en liten jente døde senere av skadene. Samuels mamma er skremt over at det samme kunne skje igjen.

Sist oppdatert: 6. april 2011

– Dette er så skremmende! Jeg fikk flashback til vår egen historie da jeg hørte om fireåringen i Tromsø. Det kunne vært vår gutt, sier Kathrine Halleland til Babyverden. For to år siden fikk hun en telefon fra sønnens barnehage om at det hadde skjedd en ulykke.

Snurret to ganger rundt halsen

– Sjokket var stort da jeg kom til barnehagen og fikk se hva som hadde skjedd. Samuel hadde et kraftig sår rundt halsen der tauet hadde skjært seg inn.

Samuel hadde klatret opp i en vinduskarm under lek. Der tok han fatt i en persiennesnor og snurret den to ganger rundt halsen. Da han hoppet ned, strammet snoren seg, heldigvis var snoren så lang at tærne til Samuel nådde gulvet, slik at han fikk avlastet noe av tyngden.

Treåringen selv var også preget av det som hadde skjedd. Og han forsto frykten til de voksne rundt ham:

– Mamma, jeg har vært litt død i dag, men det gikk greit, sa han til moren.

Legen som undersøkte såret Samuel hadde på halsen fortalte foreldrene at de kunne takke høyere makter for at gutten var i live. Det gjorde at Kathrine gikk ut i media for å advare andre foreldre.

Er barnet ditt trygt i barnehagen? Følg debatten på forumet!

Advarer andre

– Jeg følte meg litt som en hysterisk mor, men når jeg nå ser at det samme skjer igjen i en barnehage føler jeg at det er på tide å si ifra igjen.

Kathrine jobber selv i barnehage, og ser stadig nye farer som barna kan utsettes for. Hun er overrasket over at foreldre og ansatte ikke tenker bedre gjennom de potensielle farene som finnes i barnehager – og også hjemme.

– Holdningen ”det skjer ikke oss” er nok veldig vanlig.

Samuels mamma ønsker ikke å bebreide barnehagen, og hun føler at saken ble godt håndtert av både barnehagen og kommunen. Stavanger kommune gikk igjennom sikkerheten i alle barnehagene etter uhellet og fjernet alle persienner og markiser med lange snorer.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTunge barn – kun foreldrenes ansvar?
Neste artikkelGravid og bruk av alkohol i matlaging
DEL