NRK melder at hver sjette sydenturist har sett småbarnsforeldre på fylla. Store mengder alkohol gjør at flere barn opplever omsorgssvikt frå foreldrene. De gode rådene for en kjekk ferie er imidlerid svært enkle.

Sist oppdatert: 17. juni 2009

– Vi har hatt 10-15 saker de siste par årene, der barn opplever omsorgssvikt i utlandet, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring til NRK. Hun synes det er skremmende at så mange barn opplever overstadig berusede foreldre i ferien. Fra tid til annen blir forsikringsselskapet koblet inn i slike saker, ofte fordi noen er så beruset at de må på sykehus.
 
For Sjømannskirken er foreldrefyll et velkjent problem. Ofte er det nettopp de som blir redningen for barna. Informasjonssjef i Sjømannskirken Eva Hille sier til NRK at det ikke er ofte de har slike saker, men at de sakene de får kan oppleves som katastrofer for barna.
– De er jo ofte i et ukjent land, med et ukjent språk og langt borte fra sitt vante nettverk. Vi tar affære med en gang. Vi går inn og blir midlertidige omsorgspersoner for barna, slik at de skal føle seg trygge. Og så snakker vi med foreldrene, forklarer Hille.
Hun forteller at barna er som barn flest – lojale – men at de uttrykker at de vil hjem.
 
Billig alkohol
En undersøkelse om reiser gjort av TNS Gallup på oppdrag for Europeiske reiseforsikring, kommer det frem at hver sjette har sett barn i følge med fulle foreldre. Dette er en økning på fem prosent sammenlignet med fjoråret.
Undersøkelsen avdekket også at hver syvende med barn under 12 år oppga billig alkohol som viktig når de planlegger reisemålet.
Barnefamilier mente at de generelt inntar mindre alkohol enn gjennomsnittet. Hver femte sa at det var vanlig for dem å drikke fire-fem øl/drinker eller en flaske vin eller mer om dagen.
 
 
Når passer det med alkohol?
Organisasjonen Av og til, som blant annet jobber med å få folk til å reflektere over når det passer å drikke alkohol, lister opp tre gode grunner til at samvær med barn og unge bør være alkoholfrie soner:
1. Barn som ser sine foreldre ruspåvirket, liker det ikke – selv om det skjer sjelden.
2. De fleste foreldre med et høyt forbruk benekter at de har et problematisk forhold til alkohol. Hvis bare de foreldrene som selv er enige i at de drikker for mye, skal innføre en alkoholfri sone rundt barna sine, får det liten effekt.
3. Også personer med et høyt forbruk lar seg påvirke av hvilke situasjoner omgivelsene betrakter som uakseptable å kombinere med alkohol. Mange som ødelegger kvelder og helger for barna sine, greier å la være å drikke på jobben eller når de skal kjøre bil, rett og slett fordi dette ikke er akseptert i samfunnet vårt.
Av og til kommer med tre konkrete råd:
– Innfør alkoholfrie dager.
– Vis at det går an å feste uten alkohol.
– Minst én voksen bør være edru når barna er med på fest.
 
 
Du kan lese mer om Av og til her
 
Les saken på NRKs nettsider her 
 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEn hyggelig venninnefødsel
Neste artikkelKjente at de skar!
DEL