I dag doneres både blod, sæd og beinmarg på norske sykehus. I Sverige vil Lizette donere egg.

 

Sist oppdatert: 15. juli 2011

Lizette forteller til Babyvarlden.se om den nokså uvanlige donasjonen hun nå har tenkt å gjøre.  

– Det begynte med at jeg så et program om ufrivillig barnløshet på tv. Det slo meg at jeg har egg som dør hver måned mens andre kjemper forgjeves måned etter måned. Jeg forsto at de som ikke lykkes har det veldig ille. Det burde være alle rett å bli foreldre om man ønsker det, sier Lizette.

På nettsiden donor.se formidles kontakter mellom de som vil ha egg og sperm, og de som kan tenke seg å donere det.  Det er via denne nettsiden Lizette skal selge sine egg.

Les også: Erik vil gi bort sæd på nettet

 

Gjør det ikke primært for pengene
I andre land er slik virksomhet big business. Men for Lizette handler det om noe annet.

– Jeg tror at hvis man gjør noe bra for andre, kommer det tilbake til en selv. Men så klart, vil jeg ha en viss sum penger for det. Størrelsen på beløpet vil avhenge av familiesituasjonen.

 

Akkurat nå holder Lizette på å bli kjent med noen par i Stockholm og Gøteborgområdet.

– Jeg gjør ikke dette for enhver pris og jeg har sagt til alle at jeg vil treffe dem først. Hvis vi finner tonen og det kommer til donasjon, har jag et krav om at jeg innimellom får vite hvordan det går med familien. Det er ikke slik at jeg ønsker kontakt med barnet – jeg vil bare vite hvordan det går, at alt er bra. Om barnet skulle ønske å treffe meg senere, så er det helt ok.

– Vil donere til de «riktige» mottakerne
Ufrivillig barnløshet er et stort problem i Sverige i dag. En del får behandling, men for noen grupper er ikke muligheten til stede. Det svenske helsevesenet er full av regler som gjør at noen gruppen faller utenfor, og dermed søker andre muligheter for å bli foreldre.

Eggdonoren Lizette selger derfor eggene privat. Til de hun mener er ”riktige” mottakere.

– Jeg vil hjelpe. Og helst par som ikke har barn i det hele tatt. Og jeg kan også tenke meg å hjelpe  det samme paret to ganger om de ønsker flere barn.

Det er i dag mangel på både sæd og egg for donasjon i Sverige. Nettsiden som formidler slik donasjon privat, er bare et møtepunkt. De gir ingen garanti om smittefrie donasjoner eller medisinsk oppfølging. 

I Sverige kan ufrivillige barnløse få både egg- og sæddonasjon i det offentlige helsevesenet, men ikke både egg og sæd til den samme befruktningen.

Norge er det kun tillatt med sæddonasjon. Fra tid til annen har det kommet politiske forslag om å også tillate eggdonasjon, men foreløpig er dette forbudt.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSelvopptatte besteforeldre?
Neste artikkelBabyen analyserer stemmer
DEL