PrøverNår er sjansen for å bli gravid størst?

Når er sjansen for å bli gravid størst?

Kanskje venter sædcellene spent på egget i egglederen ved eggløsning? Da er nemlig sjansene store for å lykkes. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 248891
Mannens sæd kan overleve i opptil seks dager i kvinnens fruktbare sekret, men det er mest realistisk at den overlever i en til tre dager. Kvinnens egg kan overleve i opptil to døgn, men dør vanligvis i løpet av det første døgnet. Det er innenfor disse tidsrammene at unnfangelse er mulig, og sjansen er større dersom sæden allerede finnes i egglederen ved eggløsningen.

Bruker dere fruktbarhetsskjema for å finne eggløsningstidspunktet kan det være greit å vite at når temperaturen øker, er det tegn på at eggløsningen allerede har funnet sted. Fordi eggløsning vanligvis finner sted mellom klokken 16 og 19, og man anbefaler temperaturmåling om morgenen, kan vinduet for mulig unnfangelse allerede være lukket når du oppdager temperaturøkningen.

Dersom syklusen er regelmessig, kan du se på tidspunktet for forrige syklus’ temperaturøkning, og ha sex på de tilsvarende dagene i denne syklusen.

Å telle dager kan være til hjelp, men husk å justere etter sykluslengden.

Her er noen eksempler:

28 dagers syklus
Eggløsning: dag 14 (12-16)
Fruktbare dager: 9-15 (6-17)

26 dagers syklus
Eggløsning: dag 12 (10-14)
Fruktbare dager 7-13 (4-15)

30 dagers syklus
Eggløsning: dag 16 (14-18)
Fruktbare dager: 11-17 (8-19)

Prøv også vår eggløsningskalkulator for å finne eggløsningsdato og fruktbare dager. Eller bruk Babyverden-appen med full oversikt over denne og de neste syklusene dine. Dette gir en grov beregning, som fungerer best dersom man kombinerer det med temperaturmåling, sjekking av livmorhals eller livmorsekret.

For å øke sjansene for unnfangelse, kan det hjelpe å spise sunt, holde jevn fysisk aktivitet, redusere stress, jobbe mot en sunn trivselsvekt, samt gjøre noen livsstilsendringer som å slutte å røyke.

 

Andre ting som kan øke sjansene er:


  • At mannen ikke har utløsning to til tre dager før kvinnens mest fruktbare fase (øker sædmengden).

  • At dere ikke bruker kunstige glidemidler ved sex (påvirker sædens bevegelighet).

  • Kvinnen har orgasme før (eller samtidig) med mannen. Dette øker livmorsekretet som hjelper sædens bevegelighet, samtidig som livmorens sammentrekninger trekker sæden opp i egglederne.

  • Dyp penetrasjon ved samleie. Den beste stillingen er bakfra, og ikke misjonærstillingen som mange tror. Her blir sæden deponert i bunnen av kvinnens vagina og rett i det fruktbare livmorsekretet. På denne måten reduseres antallet sædceller som dør av det syrlige miljøet i vagina.

  • At penis forblir i vagina etter utløsningen (til penis er myk) for å forhindre at sæden renner ut for tidlig.

  • Man antar også at det hjelper om kvinnen ligger i sengen i 20-30 minutter etter samleie, slik at sæden får bedre tid til å nå livmoren. Noen kvinner plasserer en pute under rumpen for å utnytte tyngdekraften.


Illustrasjonsfoto: iStock

Les også: Kan man påvirke barnets kjønn?

Det er mulig å bli gravid etter å ha hatt ubeskyttet sex i første fruktbare fase, men det er ingen garanti!

Et normalt fruktbart par har omtrent en femtedels sjanse for å bli gravide hver syklus, men sjansene minker etter fylte 35 år. Det vanlige er at det tar et par måneder å bli gravide dersom dere er friske og har hatt ubeskyttet samleie på riktig tidspunkt i syklusen. For de aller fleste kan det likevel ta både fire og fem måneder, og det er ikke uvanlig at det kan ta bortimot ett år selv om dere er friske. Brukes frossen donorsæd eller medikamenter for å påvirke eggløsning, er sjansene noe mindre for å lykkes.

Man anbefaler par som har prøvd i mer enn ett år å ta kontakt med lege for utredning. Er kvinnen sent i 30-årene, eller i 40-årene, kan dere gjerne ta kontakt etter rundt seks måneders prøving.

Illustrasjonsfoto: iStock


PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: