PrøverProblemer med å bli gravidPCOS før, under og etter svangerskapet

PCOS før, under og etter svangerskapet

Her kan du se eggstokker med og uten PCO. Illustrasjon: iStock
Av Janet Molde Hollund 18927 Sist oppdatert 27.03.23
Rundt 10-15 prosent av kvinner i hele verden og 14 prosent av kvinner i Norge har PCOS . PCOS er den vanligste grunnen til hormonforstyrrelse hos kvinner i fertil alder. Selv om det kan ta lenger tid, vil likevel de fleste lykkes i å bli gravide.

PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier, og betyr at en kvinne har mange (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene).
– PCO forteller bare om utseendet på eggstokkene. Det er et klassisk utseende med mange små eggposer, som til sammen ser ut som et halsbånd rundt eggstokken. Dette kan være en normal utseende hos yngre kvinner i første årene etter De som har PCO har 20 eller flere eggposer med størrelse mellom 2-9 mm på hver side, sier gynekolog Azita Mahmoudan ved Dr. Dropin i Oslo. Hun tar doktorgrad på PCOS.

Kriterier for å få PCOS-diagnose

Mahmoudan forteller at man kan ha PCO uten å ha PCOS. PCOS er et syndrom, polycystisk ovariesyndrom, og her må man oppfylle minst to av tre kriterier for å få diagnosen:
– PCO-utseende på eggstokkene, det vil si at det er 20 eller flere små eggposer i en eggstokk
– Uregelmessig eller manglende menstruasjon og eggløsning
– Hyperandrogenisme som kan vise seg enten klinisk med hårvekst og kviser eller på blodprøven med høyere testosteron verdier

Ifølge Veileder i gynekologi bør ikke diagnosen PCOS stilles før åtte år etter at en kvinne har fått mensen, eller hos kvinner under 19 år. Grunnen til dette er at symptomene som er ved PCOS overlapper en del fysiologiske fenomener i tenårene, som for eksempel uregelmessig menstruasjon, akne og flere cyster i eggstokkene.

Alle kvinner har en egen syklus

Kvinner med PCOS har ofte sjeldne eller uregelmessige menstruasjoner. Men selv om man ofte ser beskrevet at en menstruasjonssyklus er på rundt 28 dager, så er det ikke slik for alle.
– Hver kvinne har sin egen syklus, og lengden på den enkelte kvinnes syklus kan være mellom 21 og 35 dager. Det regnes som normalt at syklusen kan variere med pluss/minus fire dager hver gang. Dersom variasjonen er større enn dette, sier vi at mensen er uregelmessig, sier Mahmoudan. 

Eggløsning skjer cirka 14 dager før man får mensen.
– Så hvis du for eksempel har en syklus på 28 dager, har du eggløsning på dag 14. Har du en syklus på 32 dager, vil du ha eggløsning på dag 18, forklarer gynekologen.


Dersom du har PCOS og ønsker regelmessig menstruasjon, er det vanlig å behandle med p-piller.
– Det er en sikker prevensjon, og p-piller regulerer også hormoner i kroppen, sier Mahmoudan.

Dersom man har uregelmessige menstruasjoner, har man mindre sjanse for å bli gravid. Dette fordi det er vanskelig å vite når man har eggløsning, og det er heller ikke sikkert at eggene har blitt modne nok til at man faktisk får eggløsning.


Hvor fort søke hjelp til å bli gravid?

– Dersom du er over 35 år, bør du søke hjelp dersom du ikke blir gravid etter et halvt års prøving. Er du under 35 år, kan det gå inntil ett år før du ber om hjelp. Dersom du vet at du har PCOS, kan det være lurt å få hjelp enda tidligere, siden det kan ta litt tid å bli gravid, sier Mahmoudan.

– Men hvorfor kan det være så vanskelig å bli gravid, når man har så mange egg?

– Eggposene begynner å vokse, men utviklingen stopper opp når posene er mellom 2 og 9 millimeter. Når man venter på eggløsning, er det som regel flere eggposer som er under utvikling. Men det er ett egg som utpeker seg som dominant, og det forventes å bli 18-22 millimeter før eggposen sprekker og man får eggløsning. Ved PCOS kommer som regel ikke eggene så langt i modningen at man får eggløsning, forklarer hun.

Gode sjanser for å bli gravid

– Hvordan er sjansene for å bli gravid med PCOS?
– Heldigvis klarer de fleste som har PCOS å bli gravide, men det kan ta lenger tid. Med klinisk behandling kan det fort ta minst ett år. Dersom man har sjelden eggløsning, kan man for eksempel bruke hormoner for å stimulere eggløsning. Ett vanlig medikament er letrozol, sier gynekologen.

Dersom en ikke klarer å bli gravid på egen hånd, kan det være aktuelt med assistert befruktning – som for eksempel IVF.
– Kvinner med PCOS som får hormonstimulering har ofte mer enn nok egg å ta av, og det er en liten fare for hyperstimulering. Det betyr at det er mange eggposer som stimuleres til å vokse og bli modne samtidig. Faren for hyperstimulering har blitt betydelig mindre med nye stimulerings metoder, sier Mahmoudan.

– Hva om medisinene ikke virker?
– Noen ganger kan det være litt jobb å finne de riktige medisinene og riktig dose for at kvinnen skal få eggløsning. Jeg har hatt pasienter som har kommet til meg etter å ha gått på én medisin i ett år, uten at noe har skjedd. Det betyr ikke at det ikke finnes alternativer. Det er viktig å finne riktig medisin og riktig dose til den enkelte kvinne. Dersom kvinnen får eggløsning og ikke blir gravid, kan vi også undersøke andre ting. Dette kalles en fertilitetsutredning . Kanskje viser det seg med en egglederundesøkelse (Hycosi) at problemet er tette eggledere, eller en sædprøve kan vise dårlig sædkvalitet hos partneren, sier gynekologen.

P-piller kan «skjule» diagnose

Det er ikke alltid kvinner er klar over at de har PCOS.
– Kvinner som alltid har gått på p-piller, vet kanskje ikke at de har et problem før de slutter med p-pillene og oppdager at menstruasjonen er uregelmessig og at de mangler eggløsning, sier Mahmoudan.

– Blir de overrasket når de får diagnosen?
– Jeg opplever at mange som får diagnosen ikke blir veldig overrasket. Kvinner som ikke har så ofte menstruasjon, leser gjerne en del for å finne ut om det er noe galt – og mistenker på forhånd at de har noe hormonell ubalanse eller PCOS, sier Mahmoudan.

Hårvekst og overvekt

Men PCOS handler om mer enn menstruasjon og eggløsning. Uønsket hårvekst er ett av kjennetegnene. Dette kan, ifølge veileder i gynekologi, opptre som skjegg, bart, hår på brystkasse, mage og rygg og økt hårvekst på innsiden av lår. Noen har alopeci – mannlig håravfall, viker eller tynt hår.

– 60 prosent av de som har PCOS er også overvektige. Noen kan ha hjelp av medikamentet metformin for å komme ned i vekt og få mer balanse i hormonene. Bare det å gå ned 5 kilo kan bety en forskjell. Endring i fettvevet har stor betydning for å få bedre hormonell balanse i kroppen, forklarer Mahmoudan.

Vektkontroll eller vektreduksjon og fysisk aktivitet er ifølge Veileder i gynekologi førstelinjebehandling.

– Kommer overvekten på grunn av PCOS?
– Det er vanskelig å si om man blir overvektig av PCOS, eller om man får PCOS plager fordi man er overvektig. Både genetiske og miljømessige faktorer bidrar til utviklingen av PCOS, sier hun.

Mahmoudan forteller at PCOS-pasienter også har en økt risiko til å få insulinresistens, diabetes type 2 og høyere blodtrykk og kolesterol.
– Man bør få tatt blodprøver og helsesjekk av dette hvert år, sier Mahmoudan.

PCOS i graviditeten

Kvinner med PCOS har ifølge Veileder i fødselshjelp økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, både på grunn av overvekt/fedme og PCOS-status i seg selv.  Komplikasjonene kan for eksempel være spontanabort, svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk i svangerskapet, svangerskapsforgiftning og fødsel før termin.

Av kvinner med PCOS utvikler cirka 25 prosent svangerskapsdiabetes. Det er derfor anbefalt at kvinnene støttes i og oppfordres til å følge vektanbefalingene under graviditeten i henhold til før-gravid BMI (Body Mass Index). Det er også viktig med screening av langtidsblodsukker i første trimester og glukosebelastningstest i andre trimester. Det kan også være aktuelt med glukosebelastningstest før uke 20.

PCOS etter graviditeten

Etter at en kvinne har født, er hun ifølge Mahmoudan tilbake igjen til der hun var før hun ble gravid. PCOS er ifølge nhi.no en kronisk lidelse, men behandling og vektreduksjon kan minske plagene en god del.


– En graviditet kan ofte føre til vektoppgang, som igjen kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Det er derfor viktig for kvinnene å spise sunt og ha et regelmessig kosthold. En bør gjerne unngå for mye karbohydrater. Noen synes lavkarbo er en fin måte å spise på. Mange synes det er vanskelig å holde vekten, selv etter å ha prøvd alt, sier gynekologen.

Det er også viktig med fysisk aktivitet – enten for å forhindre vektoppgang eller å gå ned i vekt. Mahmoudan sier det er viktig at PCOS-pasienter blir fulgt om med målinger av blodtrykk, blodsukker og blodfett.

Så har du planer om å få flere barn, kan det være lurt å holde kontakten med de som har hjulpet deg gjennom den første graviditeten, slik at du får best mulig oppfølging – og kan legge forholdene best mulig til rette for å bli gravid igjen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: