PrøverForberedelserEr det mulig å unnfange et bestemt kjønn?

Er det mulig å unnfange et bestemt kjønn?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 38569

Flere hevder at det finnes metoder for å unnfange et spesielt kjønn. Spennende eller fjollete?

De fleste er kanskje lite opptatt av hvilket kjønn et kommende barn har. Andre er villige til å prøve både kjerringråd og mer vitenskapelige metoder for å få «rett kjønn». Marginene er imidlertid så små, at det er vanskelig å tro at en kan påvirke kjønnet i særlig grad.

– Jeg visste når vi skulle ha sex for å unnfange en jente, og prøvde på dette siden vi hadde fått to gutter. På ultralyden så vi raskt at også tredjemann var en liten gutt, forteller en trebarnsmamma.

Hun hadde på forhånd lest seg opp på temaet, og mente det var sjanse for å treffe. Trebarnsmammaen forteller at hun ikke ble skuffet – det hadde bare vært «litt gøy» om de klarte å få en jente også.

Guttesædcellene svømmer fortere – jentesædcellene mer hardføre
Barnets kjønn bestemmes allerede ved unnfangelsen, ved at en sædcelle som enten inneholder et x (jente) eller et y (gutt) kromosom. Egget inneholder alltid et x-kromosom. Dermed blir fordelingen xx (x-kromosom fra begge) jente, mens kombinasjonen xy gir en gutt. Guttesædcellene svømmer fortere, men lever også kortere. Jentesædcellene er mer hardføre og lever lenger.

Det finnes mange kjerringråd om hvordan en kan unnfange en jente/gutt:

Varme testikler: Menn som har varme testikler skal ha større sjanse for å få en jente, siden jentesædcellene tåler mer. (Samtidig: menn som sliter med fruktbarheten anbefales gjerne å gå med vide boksershortser og sørge for at testiklene ikke blir for varme. Årsaken er at sædcellene krever lavere temperatur enn resten av kroppen. Det er også årsaken til at de henger utpå kroppen. Så sliter man med å bli gravid, er neppe en trang og varm bokser løsningen….)

Tidspunkt for samleie: Har en samleie så tett opp mot eggløsning som mulig, er det større sjanse for å få en gutt. Samleie noen dager før eggløsningen, kan øke sjansene for å få en jente. Fordi jentesædceller lever lenger og tåler mer, utgjør de gjerne også flertallet av sædceller som venter på egget dersom dere har samleie før eggløsning. Sædceller kan overleve opptil en uke, men da altså flest jentesædceller. Siden guttesædcellene svømmer raskest, vil disse vinne kappløpet om dere har samleie ved eggløsning.

Mors og fars kosthold: Noen mener kostholdet spiller inn. At fisk, grønnsaker og søtsaker gir jente, og at salt mat og kjøtt gir gutt. Dette har ikke blitt påvist at stemmer, men en britisk studie viste at det å spise næringsrike frokostblandinger og få i seg mye kalium og vitamin B-12, C og D skulle øke sjansene for å få en gutt. Andre hevder at et kosthold med færre kalorier gir jente, mens flere gir gutt. En kopp kaffe 20 minutter før samleiet skal visst også øke sjansene for en gutt.

Sexstillinger skal også kunne påvirke kjønnet. Misjonærstillingen og andre stillinger med mindre dyp penetrering skal øke sjansene for jente, mens stillinger med dyp penetrering, som sex bakfra, skal øke sjansene for gutt.

Oppskriftsbok...
Nettstedet natural-health-for-fertility.com hevder at de fire følgende punktene kan gjøre det mulig å unnfange en sønn; 1. Finn ut nøyaktig hvilken dag du har eggløsning 2. Endre dietten slik at den passer bedre til guttesperm 3. Endre pH-nivået i vagina 4. Bruk en spesiell stilling under samleiet.

For å ta del i hvilken mat og hvilke stillinger osv, må en kjøpe boken How To Get Pregnant With A Boy Boken skal angivelig gi oppskriften på å unnfange en sønn, steg for steg. En tilsvarende bok for å unnfange en jente finnes også.

Kan få medisinsk hjelp

Det er mulig å bruke medisinske metoder for å få et bestemt kjønn. I Norge er dette imidlertid ikke lov, med unntak av enkeltstående tilfeller hvor man ikke bør få barn av et bestemt kjønn av sykdomsårsaker.


Skader ikke å prøve, men ikke bli skuffet

Det kan være spennende å forsøke å unnfange et barn av et bestemt kjønn, men siden ingen teorier har vist seg å holde vann, er det lurt å ha et avslappet forhold til det hele. Fra naturens side er det litt større sjanse for å få gutt enn jente, cirka 51-52 prosent.

Og lykkes man i å bli gravid så må jo det være hovedmålet. Så får man se etter hvert om kjønnet ble det man prøvde på eller ikke. Et barn er uansett en stor gave.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: