PrøverForberedelserHva kan vi gjøre selv for å øke sjansene for graviditet?

Hva kan vi gjøre selv for å øke sjansene for graviditet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 20981
Det mangler ikke på gode råd til par som røper at de ønsker å få barn. Noen av rådene er veldokumenterte og dermed verdt å følge, mens andre er av det mer kuriøse slaget – men likevel ganske harmløse. Under finner du noen av de vanligste rådene fra begge kategorier.

Generelle helseråd
Muligheten for å bli gravid henger til en viss grad sammen med den generelle helsetilstanden både hos kvinnen og mannen, så helsepersonell vil gi råd om sunt og variert kosthold, kutt i nikotin- og alkoholbruk, mosjon og nok søvn. Det er vanskelig å si hvor stor betydning hver enkelt av disse faktorene har, men det er i alle fall gunstig å være bevisst på en sunn livsstil. Da er det kanskje noe overraskende at en amerikansk undersøkelse viste at kvinner som spiste magre meieriprodukter, hadde større problemer med å bli gravide enn kvinner som spiste fete meieriprodukter. Det viste seg at iskrem var særlig gunstig i denne sammenhengen.

God helse har også en indirekte virkning på mulighetene for å få barn: Jo mer opplagt man er, jo større er sexlysten og dermed også samleiehyppigheten, og da øker selvfølgelig mulighetene for unnfangelse.

Vitaminer og mineraler
E-vitamin er en viktig antioksidant som er gunstig for mannens sædcelleproduksjon. E-vitaminmangel kan føre til nedsatt forplantningsevne. E-vitamin finnes blant annet i mandler, nøtter, kornprodukter, salat, bønner, fet fisk. Noen anbefaler et daglig tilskudd på 300 i.e. i forbindelse med ufrivillig barnløshet.

C-vitamin styrker kroppens immunforsvar og er viktig for sædcelleproduksjonen. C-vitamin finnes blant annet i kiwi, appelsiner, nyper og rød paprika. I forbindelse med barnløshet anbefaler noen høye doser, opptil 3000 mg per dag.

Sink er det mest kjente ”fruktbarhetsmineralet” fordi det bidrar til å bedre sædkvaliteten. Start gjerne med tilskudd tre måneder før ”prøveperioden” det tar ca tre måneder å danne nye sædceller. Sink finnes i valnøtter, korn, kli og kjøtt. Noen anbefaler doser på 30-45 mg per dag for menn ved barnløshet.

Folsyre er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for celledeling og dannelse av blodlegemer. Mors inntak av vitaminet kan bidra til å hindre ryggmargsbrokk hos barnet. Folsyre finnes i lever, fisk grønne grønnsaker, sitrusfrukt og grove kornprodukter. Kvinner anbefales å begynne å ta et tilskudd på 400 mg tre måneder før planlagt graviditet. For menn er folsyre gunstig for sædkvaliteten, særlig sammen med sink.

Normalvekt
Både undervekt og overvekt kan gi eggløsningsproblemer, så det er et godt tips å holde vekten innenfor normalområdet. Det er godt dokumentert at overvekt, både hos kvinner og menn, reduserer sjansen for graviditet. En dansk studie viser at hos par hvor begge er sterkt overvektige, er det tre ganger så stor sjanse for at det tar mer enn et år å bli gravid hvis man sammenligner med normalvektige par.

Samleiefrekvens
Her er det to skoler. Noen hevder at det ikke er mulig å ha for mye sex når man prøver å få barn. Med samleie flere ganger i uka, er sjansene gode for å lykkes. Andre mener at mannen bør unngå utløsning i to til tre dager før kvinnens mest fruktbare fase fordi det øker sædmengden.

Stillinger og andre knep
Dyp penetrering anbefales fordi det reduserer antallet sædceller som dør i det syrlige miljøet i skjeden. Noen sverger til misjonærstillingen, men den gunstigste stillingen er sannsynligvis bakfra. Da havner sæden innerst i kvinnens vagina, og det letter sædcellenes svømmetur mot egget.

Det diskuteres hvorvidt det er best om kvinnen har orgasme før, etter eller samtidig med mannen. Hvis kvinnen får orgasme først, øker mengden av livmorsekretet som fremmer sædcellenes bevegelighet. Hvis kvinnen får orgasme samtidig med eller etter mannen, kan livmorens sammentrekninger bidra til å trekke sæden lenger inn.

Penis kan gjerne forbli i skjeden en stund etter utløsningen for å hindre at sæden renner ut. Noen legger en pute under rumpa eller plasserer bena opp langs veggen for å la tyngdekraften hjelpe sædcellene på veien.

Mannens testosteronnivå er høyest om morgenen. Morgensex er derfor verdt å prøve for den som ønsker seg barn.

Det anbefales ikke å bruke kunstig glidemiddel under samleie, for det kan hemme sædcellenes bevegelighet.

Lyse måneder
Forskning viser at kvinner som gjennomgår prøverørsbehandling, trenger mindre eggløsningsstimulerende medikamenter i lyse måneder enn i mørke. Det er også større sjanse for vellykket eggimplantasjon og svangerskap i lyse måneder. Det tyder på at dagslyset påvirker fruktbarheten. Dette er trolig knyttet til de samme biologiske prosessene som gjør at de fleste pattedyr føder om våren.

Tips for bedre sædkvalitet
Menn som går i trangt undertøy eller trange bukser, kan ha litt for høy temperatur i testiklene. Dette reduserer sædkvaliteten, noe som igjen reduseres sjansen for unnfangelse. Av samme grunn bør menn som gjerne vil bli fedre, unngå varme bad og badstu, og de bør ikke sitte med PC-en på fanget. Heller ikke oppvarmede bilseter er å anbefale.

Greenpeace-rapporten ”Eau de Toxines” viser at mange kjente parfymemerker inneholder ftalater, som kan være skadelig for sædkvaliteten. Det kan derfor anbefales at paret holder seg parfymefri når de ønsker seg familieforøkelse.

Eggløsningsslim og påvirkningsmuligheter
To velkjente, men udokumenterte kjerringråd for kvinner som ønsker å bli gravide, er å drikke grapefruktjuice og/eller ta slimløsende hostesaft i dagene rundt eggløsning. Dette skal påvirke det såkalte eggløsningsslimet, det vil si den utfloden som hos de fleste kommer i dagene før og under eggløsning. Grapefrukt skal bidra til å øke mengden eggløsningsslim, mens slimløsende hostesaft skal gjøre slimet mer tyntflytende, og dermed lette sædcellenes ferd mot egget.

Alternativ behandling
Når det gjelder nytten av alternative metoder som for eksempel akupunktur, homeopati og soneterapi, er erfaringene forskjellige. Noen, både kvinner og menn, har opplevd å ha god nytte av slike metoder, det gjelder kanskje særlig i de tilfellene der det ikke er funnet noen årsak til barnløsheten. En svensk doktoravhandling konkluderte for noen år siden med at akupunktur var gunstig for kvinner som gjennomgikk prøverørsbefruktning. På den annen side viser en nyere dansk/britisk undersøkelse at en gruppe kvinner som benyttet alternative metoder (homeopati, akupunktur, urtemedisin og refleksologi) i prøverørsperioden, hadde redusert sjanse til å bli gravid sammenlignet med dem som kun benyttet seg av tradisjonell prøverørsbehandling. En mulig forklaring kan være at de alternative metodene gjorde at kvinnene responderte annerledes på prøverørsbehandlingen enn de ellers ville ha gjort.

Det er altså vanskelig å gi noen entydige råd når det gjelder alternativ behandling ved barnløshet. Som med så mye annet må det enkelte par finne ut hva de ønsker å prøve.

Pass en baby!
Et høyst uvitenskapelig råd (som noen har hatt gode erfaringer med) er å ”låne” en baby. Det å være sammen med et lite barn, stelle det, le og prate med det og synge for det, kan gjøre noe med deg! Noen mener at de blir ”klar” for barn på en annen måte når de er sammen med og viser omsorg for barn.

Noen hevder også de har blitt gravide fordi de har lagt inn en ”bestilling” hos en liten baby. Kanskje har den lille fortsatt gode kommunikasjonslinjer til det stedet alle barn kommer fra? Uansett hvor tåpelig man synes dette er, kan det i alle fall ikke skade å hviske noen ord i et babyøre. Som engelskmennene sier – from your lips to God’s ears.

Trivsel er viktig!
Ufrivillig barnløse opplever ofte situasjonen sin som svært vanskelig, og det er ikke uvanlig med tungsinn og depresjoner. Da gjelder det å bruke litt fantasi for å gjøre livet lettere også i ventetiden. Noen velger å skaffe seg et kjæledyr som kan muntre opp litt i hverdagen, mange velger hund. Det å få et lite vesen i huset som trenger omsorg og kjærlighet, kan ofte ta oppmerksomheten bort fra problemene. Ønsket om barn blir ikke mindre fordi man får et kjæledyr, men livet kan kanskje bli morsommere og mindre ensomt mens man venter.

Det er også lurt å planlegge reiser og andre begivenheter som kan bryte opp hverdagen, gjerne noe man har hatt lyst til lenge. Sexlivet kan bli litt anstrengt når man har prøvd å få barn en stund, det dreier seg ofte for mye om tidspunkt og kroppstemperatur og for lite om lidenskap og spontanitet. Et skifte av omgivelser kan gi nye impulser, og dermed ny glød. Og om det ikke skulle gi resultater i form av graviditet, har det en verdi i seg selv. Enten det blir familieforøkelse eller ikke, er det viktig at du og partneren din har det godt sammen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: