PrøverForberedelserLengter du etter nestemann?

Lengter du etter nestemann?

Kvinner som allerede har barn, har høyere sjanse for å bli gravide enn kvinner som aldri har vært gravide. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Inger Anita Merkesdal 36056
Noen par opplever at det tar uventet lang tid å bli gravid, selv om de har laget barn sammen før. Kanskje var det full klaff første gang, mens nå venter paret utålmodig på en positiv graviditetstest? Hva kan det skyldes, og er det grunn til bekymring?

– Så komplisert som prosessen rundt det å bli gravid er, er det nesten rart at det lykkes i det hele tatt. Men det gjør det jo! beroliger gynekolog Rune Mork Braut.

Det at paret allerede har et barn sammen, bekrefter at disse menneskene har passet sammen så godt at de lyktes i å bli gravide en gang. Det øker sjansen for graviditet. Samtidig er det å bli gravid en prosess hvor en i snitt har en sjanse i måneden, ved hver eggløsning.

– Det er nesten som et lotteri. Kanskje dere var heldige og fikk en sekser ved første forsøk forrige gang? Det betyr ikke nødvendigvis at det går like raskt senere. Kanskje det trengs ti forsøk før det blir fulltreffer neste gang, forklarer han.

Noe kan ha skjedd
Eggløsningen skjer gjennomsnittlig en gang i måneden, på en måte kan vi si at paret tar del i lotteriet en gang hver fjerde uke. Hvis alt er normalt og de har regelmessig sex, har paret 25 prosent sjanse til å bli gravid i neste måned/første måned de forsøker. Lykkes de ikke da, har paret heldigvis en ny, like stor sjanse, i neste måned. Hvis de har forsøkt i ett år uten å lykkes, er det grunn til å søke hjelp for å begynne å utrede hva dette skyldes. Tidligere var regelen faktisk at paret skulle forsøke i 18 måneder, før de begynte å etterlyse fertiliteten.

Kvinner som allerede har barn, har høyere sjanse for å bli gravide enn kvinner som aldri har vært gravide. Men det kan ha oppstått medisinske forhold som reduserer muligheten i mellomtiden.

– Tenk etter om en av dere har hatt en sykdom siden sist. En sprukken blindtarm kan gi tette eggledere, det samme kan en klamydiainfeksjon, forklarer gynekologen.

Under fødselen kan det ha skjedd noe som kan påvirke kvinnens fertilitet. Uforløste rester av morkaken kan for eksempel gi skadelig betennelse i livmor eller eggledere.

– Slike forhold er ikke vanlig. Opplever en kvinne at hun ikke blir gravid selv om paret allerede har laget barn sammen, er det lite trolig at tidligere fødsler eller svangerskap er årsaken. Det er langt mer sannsynlig at det har gått tid siden sist, og jo eldre vi blir, jo vanskeligere er det å bli gravid, forklarer doktor Braut.

Sammenvoksninger
Endometriose er et eksempel på en tilstand kvinner kan få ”med årene”. Dette er en form for sammenvoksninger og cyster mellom eggstokker, eggledere, tarmen, blæren og andre organer.

Dette er noe som rammer fra tre til fem prosent av norske kvinner, og det er litt vanskeligere for disse å bli gravide.

Endometriose kan gi sterke magesmerter og uregelmessige og/eller unormale blødninger. Det kan også gi smerter i forbindelse med samleie. Det er ikke enkelt å diagnostisere dette med ultralyd. Endometriose oppdages som regel ved at legen blir oppmerksom på symptomene kvinnen forteller om, gjerne i forbindelse med at hun ikke blir gravid. Hvis kvinnen har fått økende menssmerter de siste årene, eller smerter ved samleie, er dette noe en kan lete etter. Ved mistanke kan det være aktuelt å gjennomføre en kikkhullsundersøkelse inn i bukhulen. Denne undersøkelsen gjennomføres på sykehuset.

– Endometriose er ikke noe kvinner får fordi de har vært gravide. Hvis en kvinne har barn fra før, og ikke lykkes i å bli gravid på nytt på grunn av endometriose, er det snarere slik at hun har fått dette fordi det har gått tid siden sist og dette er noe som oppstår med alderen. Lykkes hun likevel i å bli gravid, er det faktisk slik at graviditeten virker positivt på endometriosen.

Hormoner og eggløsning
En tid etter fødselen blir kvinnens hormonnivå normalt igjen. Noen får mensen tilbake kort tid etter fødselen, noen like etter at de sluttet å amme, mens andre må vente i flere måneder etter ammeslutt før mensen kommer tilbake. Fullamming regnes som prevensjon. Men definisjonen på fullamming er at barnet er under seks måneder gammelt, utelukkende får næring fra mors bryst og ammes fritt natt som dag.  Dessuten er det mulig å bli gravid også mens du ammer ganske tett. I tillegg kan du bli gravid på første eggløsning etter fødselen, det vil si at du kan bli gravid selv om du ikke har fått tilbake mensen enda.

Du kan bruke eggløsningstester for å finne dine mest fruktbare dager.

Ved amming frigjøres hormonet prolaktin, som hemmer eggløsningen og mensen. Hos noen kan også delvis amming redusere sjansen for graviditet. Par som ønsker å bli gravide igjen, og som synes det tar tid før kvinnen får mensen eller før de blir gravide, bør ifølge Braut tenke over om amming kan være årsaken.

– Kvinner kan også få svulster, som produserer prolaktin, i hypofysen. Disse svulstene vil på samme måten som ammingen kunne redusere mensen. Dette kan ikke påvises mens kvinnen ammer, fordi hun da produserer prolaktin uansett, forklarer han.

Kom i gang
Barnet, eller barna, paret allerede har, kan på mange måter virke positivt i forhold til en ny graviditet. Hvis paret bekymret seg for om de ikke kunne bli gravide første gang, så har de nå fått bekreftet at det kan de. Samtidig kan våkenetter, travle dager og uro gå ut over både seksuallivet og lysten. Mens barnet sover i foreldrenes seng, er kanskje heller ikke sex det første en tenker på.

Fordi paret har størst sjanse til å bli gravide dagen før kvinnen har eggløsning, det vil si den fjortende dagen etter at hun fikk mensen forrige gang (regnet fra en gjennomsnittlig syklus på 28 dager), bør de i hvert fall sørge for å ha sengen for seg selv de midterste dagene av menstruasjonssyklusen.

– Det at kvinnen har blitt eldre kan også virke inn, forklarer den erfarne gynekologen.

– Var hun 36 år da hun ble gravid første gang, og i mellomtiden er blitt 38, er hun midt i den fasen hvor fertiliteten hurtig kan forandre seg. Kvinner som nærmer seg 35 år og som ønsker barn, bør ikke utsette svangerskapet lenger enn nødvendig. Har hun allerede barn, og sliter med å bli gravid på nytt, er det neppe tidligere graviditeter og fødsler som er årsaken. Da er det mer sannsynlig at hun i mellomtiden har fått en sykdom som hun like gjerne kunne ha fått uten å ha vært gravid.

Han opplever ofte at par kommer og etterlyser graviditet etter å ha forsøkt å bli gravide i bare noen få måneder. Årsaken har han ikke lyst til å spekulere i, men det kan være fordi terskelen for å be om legehjelp er lavere nå enn tidligere.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: