"Alle" vet at barn skal sitte bakovervendt i bilen til de er fire år gamle. Men bare halvparten gjør det, viser ny undersøkelse utført av UP i samarbeid med Trygg Trafikk. Dårligst er foreldre i Agder og Rogaland.

Sist oppdatert: 25. juni 2015

– Det er fem ganger tryggere for barnet å sitte bakovervendt. Da burde det ikke være noe å lure på. Det er utrolig smart å la barnet sitte bakovervendt, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Og norske foreldre lærer – sakte men sikkert. I 2010 var bare 1 av 5 barn under fire år sikret bakovervendt i bilen. I 2015 er tallet 1 av 2.

– Det er en betydelig forbedring i forhold til for fem år siden. Men fortsatt sitter halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen i en pressemelding fra Trygg Trafikk.

1241 biler med barn i ble kontrollert i nærheten av barnehager.

Les også: Barn må nå sitte lenger bakovervendt i bil

Disse er flinkest
Best ut kommer foreldre i nordre og søndre Buskerud, Asker og Bærum. Der er 63 prosent av barna under fire år sikret bakovervendt i bilen. Dårligst ut kom Agder  og Rogaland hvor bare 32 prosent var riktig sikret.

Les også: Barn skal aldri sitte i forsetet

Finn ut hvor flinke foreldre er der du bor:

63% Nordre/Søndre Buskerud og Asker og Bærum

58% Haugaland og Sunnhordaland, Hordaland, Sogn og Fjordane

54% Helgeland, Salten og Midte Hålogaland

53% Vestfold og Telemark

50% Sør- og Nord-Trøndelag, Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal

49% Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland

46% Østfold og Follo, Romerike

43% Oslo

37% Troms, Vestfinnmark og Østfinnmark

32% Agder og Rogaland

– Vi oppfordrer sørlendingene til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier Henske.

Les også: Kan du stole på bilstoltestene?

Nesten 9 av 10 ettåringer sitter bakovervendt
De fleste foreldre sikrer barna sine riktig mens de er små. I tellingen gikk det fram at 86,7 prosent av alle ettåringene satt bakovervendt. Men så gikk tallene nedover – 54,1 prosent av toåringene satt bakovervendt, og bare 23 prosent av treåringene. Altså snur foreldre flest ungene før den anbefalte fireårsgensen.

Derfor bør barnet sitte bakovervendt
– Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier Henske.

I pressemeldingen sier sikkerhetssjef Jon Olav Nilssen i forsikringsselskapet If at forskjellen kan være at barnet får et blåmerke etter et trafikkuhell, i stedet for et nakkebrudd.

Og synes du det ser ubehagelig ut når barnet må sitte med bøyde bein i bilen? Sjansen er stor for at barnet synes det er helt greit.

– Gi ikke etter for mas om å sitte forovervendt. Det er også viktig å stramme beltene godt hver gang, det skal bare være plass til et par fingre mellom selen og barnet. Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Hvis de ble tilpasset når en jakke var på, blir de for slakke når den er av, sier Henske.

Les også: Slurv med bilbeltet kan bety forskjell på liv og død

Færre barn skades i bil
Heldigvis er det svært sjelden dødsulykker med barn i bil i Norge.

– På 1970-tallet omkrom 100 barn i året i trafikken. Med dagens trafikkbilde ville det tilsvart 400 barn i året. Flere politikontroller, sikrere biler, bruk av barnestoler og belte, sammen med sikkerhetsbevisste foreldre, har gitt svært positive resultater, sier Nilssen i If.

Les også: Cameron satt forovervendt med selen festet feil – det kostet ham livet

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEn fin fødsel
Neste artikkel18 tanker nattammende mødre har
DEL