Vier er en variant av Vidar. Vidar et et navn fra gammel nordisk mytologi, der han var sønn av guden Odin, kjent for å være svært sterk. Navnet er satt sammen av to deler. De betyr vid (stor) og hærfører eller kriger. Den første delen har også blitt forklart som ved og skog. Vier er også i bruk som etternavn. Det kommer fra gården Vier i Sandnes. Gårdsnavnet kommer fra buskveksten vier, som betyr kvist som kan bøyes som en ring.

Sist oppdatert: 17. september 2021

Så populært er Vier:

Bruk av navnet Vier i Norge og andre land:

Navnet Vidar og varianter har vært i bruk siden middelalderen. Mye av tiden fram til 1800-tallet var det helst brukt i dialektvarianter, som Vier, Viar og Via. Svært få ha hatt blant annet Vier etter det. Det var 24 Vier i 1865-folketellingen, og 6 Viar. I 1910 var det 6 Vier og 8 Viar. Fram til tidlig på 1900-tallet kan disse skrivemåte ha blitt brukt for samme personer.

Vidar kom i bruk fra midt på 1800-tallet etter å ha vært ute av bruk. Det var en tid da navneformer fra middelalderen ble hentet fram igjen. Vidar var særlig brukt fra 1940- til 1980-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn menn med Vier som første eller eneste fornavn, 7 Viar og 9109 Vidar. Da var det 48 med Vier som etternavn.

Derfor fungerer Vier godt nå:

Vier kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Navnet har bare stemte lyder. Vier har også to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser (ie), noe som er godt likt ut over 2000-tallet, mest i utenlandske navn. Navn er i ferd med å bli kortere nå.

Varianter av Vier:

Viar, Vidar, Widar

Slik uttales Vier

VII-er

Navn i samme sjanger som Vier

Andriejus, Arien, Bernadetta, Brie, Cilie, Daniels, Elfie, Ericka, Evelien, Eyvinn, Gabriell, Hannie, Hilvi, Hortensie, Kaie, Kornelie, Leonie, Lillie, Magalie, Marcelie, Marlie, Milie, Niel, Perdis, Pier, Reiel, Secilie, Susie, Sylvie, Tonie, Unnie, Ve, Vie, Viveca, Wiebe

Relaterte lister:

Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelToran
Neste artikkelKnud
DEL