NavnJentenavnKlementine

Klementine

Klementine

Klementine

Klementine er et klassisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 232 Sist oppdatert 07.01.22
Klementine, og Clementine, er jentevarianter av guttenavnene Klement og Clement. Det er navn som har opphav i det latinske ordet clemens. Ordet og navnene betyr mild og nådig (å tilgi). I tillegg blir navnet assosiert med frukten klementin.

Så populært er Klementine:

Bruk av navnet Klementine i Norge og andre land:

Klementine har vært lite brukt skriftlig i Norge. I dagliglivet fram til 1900-tallet har sannsynligvis mange med skrivemåtene Klementine og Clementine fått navnet uttalt med -a til slutt. Disse navnene var noe brukt i Norge i andre halvdelen av 1800-tallet, en tid da nye latinske navn økte i bruk i Norge. I 1910-folketellingen var det rundt 250 med -e til slutt og 5 med -a til slutt, men skrivemåtene kan ha vært tilfeldige fram til tidlig på 1900-tallet. Fra 1900-tallet og særlig på 2000-tallet har flere innvandret med varianter av Klementina og Klementine, ofte med C- først.

Ved inngangen til 2021 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Klementine som første eller eneste fornavn, men 37 med skrivemåten Clementine. Det var 6 Klementina, 8 Clementina.

Derfor fungerer Klementine godt nå:

Klemetine blir trolig valgt både av foreldre med bakgrunn i land der navnet er mye i bruk, og av foreldre som henter det inn fra tradisjon i Norge. Dessuten passer navnet fint med hva foreldre i Norge liker nå. Det har latinsk bakgrunn, har mange tydelig stemte konsonanter, som l, m og n, og det ender på -ine. Navnet på frukten klementin, engelsk clementine, er oppkalt etter en mann som het Clement til etternavn, men navnet Clemenine kan jo likevel minne om frukten og bli oppfattet som et navn fra et naturord.

Varianter av Klementine:

Clementina, Clementine, Klementina, Thina

Slik uttales Klementine

kle-men-TII-ne, på norsk

KLEM-øn-tiin, KLEM-øn-tain på engelsk

Navn i samme sjanger som Klementine

Adeleh, Adelein, Adrielle, Ailene, Aleksandrina, Alethe, Allert, Allette, Anaelle, Cecille, Clement, Cleng, Edias, Elenius, Glennie, Hille, Jobelle, Karnelske, Klarise, Kleopatra, Klodian, Klodina, Konelke, Konstance, Konstantina, Leiah, Lennert, Leontine, Sammy

Guttevariant(er) av Klementine:

Clemens, Clement, Clementino, Clemènte, Klement, Klemet, Klemmet

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: