Tøran

Tøran

Tøran

Tøran er et gammelt nordisk navn som kan passe fint å bruke nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 236 Sist oppdatert 29.10.21
Tøran er blitt til som en dialektform av Torunn. Torunn er et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Delen Tor er fra guden Tor. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Delen -unn betyr elsket, kjær.

Så populært er Tøran:

Bruk av navnet Tøran i Norge og andre land:

Varianter av Torunn var svært mye brukt i vikingtiden, som vil si fra rundt 800 til 1050. Videre fram til ut på 1800-tallet var varianter av navnet vanlig, særlig som Tøran, Taran og Toran, men også Tåran og Tårån.

Det var 19 skrevet som Tøran i 1801-folketellingen, 1 Tøran og 11 Tørand i 1865, og 1 Tørand (ingen Tøran) i 1910. Både disse og andre skrivemåter kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer. Formen Torunn ble igjen mye brukt fra rundt 1930 til rundt 1970. Det var en tid da navneformer fra middelalderen ble mye brukt.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Tøran eller Tørand som første eller eneste fornavn, 6 Tårån, 168 Taran og 4287 Torunn.

Derfor fungerer Tøran godt nå:

Tøran kan bli brukt fordi det har tradisjon og nordisk opphav. Navnet har lyder som er mye brukt, med tydelig stemt r og n.

Varianter av Tøran:

Taaraand, Taran, Toran, Torn, Torun, Torund, Torunn, Tøran, Tåran, Tåren, Tårn, Tårån, Tårånd

Slik uttales Tøran

TØØR-an

Navn i samme sjanger som Tøran

Alland, Andina, Andrid, Annalea, Anndrea, Anndrine, Annecke, Anthonie, Caspara, Edelmira, Evyann, Fransiska, Gjørid, Guldbrand, Hansa, Hansten, Johanes, Kariane, Nansi, Norjan, Oleanne, Ragnhill, Raimunda, Ranni, Stefhan, Svanberg, Tharan, Zøhre

Relaterte lister:

Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: