Berglind

Berglind

Berglind

Berglind kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 410 Sist oppdatert 16.03.21
Berglind har tre opphav, norsk, islandsk og tysk. I Norge er det mest sannsynlig laget midt på 1800-tallet. Delen Berg fins særlig i jentenavn, som Bergljot og guttenavnet Berger. Lind kan på 1800-tallet være kjent fra Ingelin eller fra mye av Line. D-en ble nok uansett ikke uttalt. Line er kortform av mange jentenavn, blant annet Karoline og Oline. På Island er navnet satt sammen av berg, og av lind i betydningen vannkilde. Navnet finnes også i Tyskland, som nylaget på 1980-tallet, mest sannsynlig av Berg, og av -lind i betydningen myk, mild. Bergelind er også etternavn med svensk bakgrunn, der det kan være laget av ordet berg og treslaget lind.

Så populært er Berglind:

31 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Berglind i Norge og andre land:

Navneformen Berglin er kjent i Norge fra midt på 1800-tallet. Skrivemåten Berglind og Berglinn kom i bruk fra rundt år 1900. I alt rundt 5 fikk navnet med noen av disse skrivemåtene fram til rundt år 1900.

Den 01.01.2021 var det 30 jenter/kvinner med Berglind som første eller enste fornavn, og under 4 eller ingen Berglinn og Berlin. I alt 41 hadde Berglind som etternavn.

På Island kom Berglind i bruk rundt 1930. Der var det den 01.01.2019 1036 kvinner med Berglind som første fornavn, og 224 som andre fornavn. Da var navnet på 31. plass blant alle kvinner på Island. De fleste med Berglind som fornavn i Norge nå har islandsk bakgrunn.

Derfor fungerer Berglind godt nå:

Berglind kan bli brukt i dag fordi det har delen Berg- som minner om natur, og -linn som har de to godt likte stemte konsonantene l og n. Navn som ender på -linn og -lin og også vært godt likt i mange tiår, slik som Malin, og Linn særlig for noen tiår siden. Når noen bruker navnet i dag, kan en gjerne tenke på det som treslaget lind.

Berglind er lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Berglind:

Berglin, Berglinn

Slik uttales Berglind

BÆRG-linn

BÆRG-lind, med d-en uttalt, som tydelig uttale, og kanskje mer brukt på Nord-Vestlandet, der dette passer med talemålet

Navn i samme sjanger som Berglind

Aaste, Annine, Asgerd, Atina, Beniamin, Bergfrid, Berner, Betel, Cristoffer, Diderik, Eben, Eiler, Estin, Evina, Filipa, Gerd, Gisli, Glenda, Gudbjørn, Gunny, Harpa, Hildeborg, Inglaug, Katherina, Kathrina, Liljan, Lillianne, Linett, Lissi, Mandius, Margretha, Mine, Mollie, Olin, Sveinn, Thilie

Du kjenner Berglind fra:

Modell og skuespiller Berglind Icey (Berglind Ólafsdóttir)

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...