Margget

Margget

Margget

Margget er et samisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 186 Sist oppdatert 31.01.22
Margget og Marget er samiske former for Margit, som igjen har opphav fra Margareta. Margareta har opphav i persisk og betyr perle. Det har spredd seg videre gjennom gresk og latin. Marget, med én g, har også blitt brukt i store deler av landet, som norskspråklig form.

Så populært er Margget:

Bruk av navnet Margget i Norge og andre land:

Margget har vært brukt i nordsamisk fra rundt 1700-/1800-tallet, men mest muntlig. I offisielle kilder har blant annet Marit, Margit og Margrete vært brukt, og noen få Marget.

Den 01.01.2022 var det under 4 og minst 2 jenter/kvinner med Margget som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Marget.

Derfor fungerer Margget godt nå:

Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet, først og fremst i familier med nordsamisk bakgrunn.

Varianter av Margget:

Margareta, Margarete, Margaux, Marget, Margit, Margot, Marguerite, Marit, Marita, Marite

Slik uttales Margget

MARK-keh, der k-ene blir uttalt uten pust (ulikt norsk), og det blir samme uttale med g uttalt ustemt (uten at stemmebåndene vibrerer)

Navn i samme sjanger som Margget

Alvarin, Andaras, Anta, Arnesa, Asslat, Bergthor, Birge, Carene, Davvet, Edwart, Eljas, Erke, Gieril, Gunna, Gutnel, Hjarand, Ingir, Ivvar, Joavnna, Johanas, Laara, Lare, Maddelen, Malvine, Margodt, Marlov, Marriam, Mayrita, Neila, Nejla, Nillas, Olivar, Ristiinna, Sarabjit, Sofe, Sööfe, Tajammal, Unnar, Wegger

Du kjenner Margget fra:

Sangen «Jon Aron» av Åsa Margget Anti og Bernt Mikkel Haglund

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...