BabyBarseltidenBarselavdelingen – en verden for seg

Barselavdelingen – en verden for seg

Det er mye nytt å venne seg til, og mye som skjer på barsel. Foto: Janet Molde Hollund
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 19197

Du ser det kanskje for deg, hvordan du skal kose deg på barselavdelingen eller barselhotellet etter fødselen. Én ting er sikkert – det er en helt spesiell verden du blir del av!

Du har gjerne besøkt andre på barsel, og forestilt deg hvordan det blir når det blir din tur. Fra innsiden får du bare oppleve denne verdenen i noen få dager, og hvis du får flere barn, bare noen få ganger i livet.

De aller fleste norske barselkvinner tilbringer de første dagene etter fødselen på sykehuset –på barselavdeling eller barselhotell. Det er ganske store regionale forskjeller rundt om i landet, men mange får tilbud om å bli på barsel/barselhotell i to til tre døgn etter en normal fødsel, og en dag eller to ekstra etter keisersnitt.

Barseloppholdet oppleves vidt forskjellig fra kvinne til kvinne
Min erfaring er at like forskjellig som kvinner opplever fødselen, opplever de barseloppholdet.

Noen synes det er utrolig deilig og avslappende – nesten som en liten ferie, før de skal hjem til hverdagen og kanskje et større barn. Mens andre oppelver oppholdet som tøffe dager med mye som skal nås, og mye mer stress enn de hadde forestilt seg.

Det er mye som skjer på barsel
Mange blir nok overrasket over hvor mye det er som foregår på en barselavdeling. Det er velkomstsamtale kort etter at man ankommer, og utreisesamtale dagen før avreise. Babyen, som regel med foreldre, skal på barnelegeundersøkelse. Og så er det undervisning om bekkenbunnstrening og kroppen etter fødselen med fysioterapeut.

Det er selvfølgelig også mye snakk om, og fokus på amming, og mange steder vises en ammefilm. Det kan også være felles ammeundervisning. Barnepleier tilbyr også å vise badestell av babyen, og hvordan man skal forholde seg til navlestumpen.

Oppi alt dette skal man jo gjerne få tid til litt besøk, og de fleste trenger å sove litt på dagtid. Mange har jo tatt natten i bruk under fødselen, og så sover jo ikke babyen så lenge om gangen på natten i begynnelsen. Da kan det være godt med en hvil på dagen. På sykehuset må man jo også passe på klokken i forhold til mat og måltider.

Dette høres kanskje veldig travelt ut, men det er også min erfaring at det er. Ofte er det travlere enn man i forkant hadde trodd.

Babyen skal ha hovedfokus
Uansett hvordan tiden på barsel oppleves, er det jo babyen som skal være hovedfokuset. Og her tror jeg at mange kan være enda mer bevisste på å prioritere det ganske tydelig. Kanskje trenger man ikke så mye besøk de første dagene? Det går an å være mye i sengen med babyen tett inntil seg, og si nei takk til noen av tilbudene på barsel – særlig om man er sliten og trøtt.

Det går for eksempel fint an å få informasjon om bekkenbunn og knipeøvelser på et litt senere tidspunkt. Eller be partneren om å hente mat, eller høre med personalet om de kan sette av litt mat hvis man er for trøtt eller midt i amming.

Vern om deg selv første dagene
Min oppfordring er å kjenne godt etter hva du som nybakt mamma orker den aller første tiden. Vær raus og snill mot deg selv, og si gjerne i fra hvis det blir for mye. Det å være mamma er en fulltidsjobb som krever mye – veldig mye – av deg, spesielt den første tiden.

Lytt til podcast om det ingen forteller deg om tiden etter fødselen:


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: