BabyBarseltidenEtterrier – hva er det?

Etterrier – hva er det?

Har du født før, er sjansene større for at du legger merke til etterriene. Foto: iStock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 26583

Babyen er født, og du er lykkelig over å være i mål. Men livmoren har fortsatt en jobb å gjøre. Nå skal den støte ut morkaken og jobbe seg ned i størrelse igjen – til den blir like stor som en lyspære.

Livmoren trekker seg raskt sammen, og står til navlehøyde rett etter fødselen. I løpet av de første minuttene, skal den støte ut morkaken. Det er viktig å klemme av blodtilførselen som har gått til babyen i svangerskapet. Når morkaken er ute, er det et stort sår inne i livmoren som blør. Derfor er det viktig at livmoren fortsetter å trekke seg sammen – for å minke blødningen.

Les også: Hva sjekker jordmor de første minuttene og timene etter fødselen?

Fleregangsfødende merker mest etterrier
Du som ikke har født før, vil kanskje ikke merke så mye til denne prosessen. Men en del fleregangsfødende kan merke at de får litt etterrier. De fleste synes ikke de er veldig ubehagelige, men de merker at livmoren jobber. Enkelte kan imidlertid kjenne etterriene så godt, at de trenger litt smertelindring.

Jo flere barn du har født, jo større sjanse for at du merker at etterriene er kraftige. Det er logisk, for livmoren har vært tøyd og strukket flere ganger, og må jobbe ekstra hardt med å trekke seg sammen igjen.

For de som har en del etterrier etter fødselen, kan det være smart å få litt smertelindring før de merkes for godt. Da trenger det ikke å bli så ille.

Les også: Slik pleier gravide å reagere på rier

Når er det vanligst å merke etterriene?
Det er vanlig at etterriene merkes godt ved amming. Da utløses store mengder oxytocin – hormonet som får melken til å flomme, og livmoren til å trekke seg sammen.

Du kan også merke etterriene hvis urinblæren din er full. Da har ikke livmoren plass til å jobbe effektivt, så pass på at du tisser ofte, og tømmer blæren godt, de første dagene etter fødselen.

De fleste merker etterriene mest den første uken etter fødsel, og så går det over. Da er den største jobben gjort.

Les også: Barseltiden: En turbulent tid

Legg deg på magen
Det som også kan lindre litt når du har etterrier, er å ligge på magen. Da får du ekstra press på livmoren, og den trekker seg raskere sammen.

Etterrienes hovedmål er å trekke livmoren sammen, slik at du blør mindre. Fra å veie nesten ett kilo ved termin, skal den trekke seg sammen til å bli det lyspærestore organet den vanligvis er.

For et organ – for en fantastisk kapasitet!

Les også: Du kan forebygge rifter!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: