BabyBarseltiden10 kjappe om etterrier og renselse

10 kjappe om etterrier og renselse

Etter fødselen skal mors kropp tilbake til normalen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 131467

Med en gang babyen er forløst, begynner kroppen å jobbe seg tilbake til normalen. Etterrier og renselse opplever de fleste som har født. Men hva er egentlig normalt? Jordmor Ragna T. Larsen svarer på noen av de vanligste spørsmålene om etterrier og renselse.

1. Hva skjer egentlig i kroppen rett etter at man har født?

Umiddelbart etter forløsningen begynner kroppen å restituere seg. Livmoren, som har stått helt opp til brystbenet og som veier rund 1 kilo på det meste, begynner å trekke seg sammen for å igjen oppnå sin normale størrelse på 50-70 gram. Allerede kort tid etter at barnet er kommet ut, har livmoren trukket seg sammen og står til navlehøyde, og etter noen uker er den like liten som en lyspære.

2. Hvorfor har man smertefulle rier også etter fødselen?

Det er en enorm jobb for livmoren å trekke seg sammen igjen for å oppnå normal størrelse. Riene mange kjenner det første døgnet etter fødselen, skyldes disse sammentrekningene. Jo flere barn man har hatt, jo større har livmoren vært. Det er derfor flergangsfødende (eller førstegangsfødende med tvillinger og trillinger) ofte kjenner disse etter-riene best.

3. Hvor lenge varer disse etter-riene?

Etter-riene kjenner man særlig i løpet av de første par døgnene etter fødsel. Hormonet som driver melken ut av brystene er det samme som får livmoren til å trekke seg sammen, og det er derfor man ofte kjenner dem når man ammer.

4. Hvordan kan man dempe smerten?

Det er viktig å tisse ofte, for å dempe trykket på livmoren. Når man har født kan det være vanskelig å kjenne at man må på do, så tiss etter klokka! Ligg på magen hvis du kan, for å skape trykk på livmora. Det får den til å trekke seg tilbake. Varmeflaske på magen er også til god hjelp. På barsel får du smertestillende hvis du ber om det. Paracet eller Naproxen er greit å ta til dette formål også når man ammer.

5. Hvorfor blør man etter fødsel?

Inne i livmoren er det en stor sårflate etter morkaken, og blødningen som skjer etter fødsel, skyldes dette såret. Denne blødningen kalles for renselsen.


6. Hvor lenge varer renselsen?

Det er individuelt hvor lenge den varer, og de siste ukene er det for de fleste snakk om små blødninger som det holder å bruke truseinnlegg mot. Men etter 8 uker bør renselsen være helt over.

7. Kan man bade og ha samleie når man har renselse?

På grunn av risikoen for infeksjon bør du unngå å bade i badekar, basseng eller i sjøen frem til renselsen er helt over. Du kan ha samleie, men da bør partneren bruke kondom.

8. Hva bør man se etter for å være sikker på at man har en normal renselse?

Renselsen starter som en sterk menstruasjonsblødning og er kraftig de første dagene. Da er det viktig å bruke tykke bind, og skifte hyppig. Etter hvert blir blødningen mildere, men etter et par uker kan det igjen komme en runde med friskt, rødt blod. Dette er fordi sårskorpen inne i livmoren løsner. Så avtar blødningen igjen, og i løpet av 6-8 uker etter fødselen er renselsen over.


9. Hva gjør man hvis man er usikker på at det man opplever er normalt?

Det er viktig å være på vakt hvis du opplever at renselsen skifter karakter utover det som er beskrevet ovenfor. Dersom du får feber, opplever at livmoren kjennes øm, eller at renselsen blir illeluktende, må du ta kontakt med lege umiddelbart.

10. Er renselsen smertefull?

Nei, ubehag eller smerte er ikke forbundet med renselsen.

Ragna T. Larsen er jordmor på Mama Stork i Stavanger. Hun jobber også på Fødeloftet ved Stavanger Universitetssjukehus, og blogger på Babyverden i Mamastork-bloggen.

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: