BloggDet viktige kjærlighetshormonet oxytocin

Det viktige kjærlighetshormonet oxytocin

Når du har føler deg trygg og bekvem produserer du mer oxyotcin – noe som legger bedre til rette for å føde og å amme. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 16861

Det er ikke sikkert du er klar over det, men blant annet når du klemmer og koser, elsker, føder barn og ammer flommer du over av det fantastiske og helt nødvendige hormonet som heter oxytocin. 

Dette hormonet er utrolig viktig når det kommer til fødsel og amming – ja faktisk er det helt nødvendig. Det er nemlig det hormonet som får livmoren til å trekke seg sammen og lage rier når du skal føde, og det er samme hormonet som er med å drive melken ut av melkekjertlene og frem i brystet så babyen kan få tak i melken.

Oxytocin er også med til å gi en følelse av ro, trygghet og tilfredshet, og det kan være med å redusere angst. Vi vet at berøring øker frigivelsen, og det gjelder både den som berøres og den som berører.

Ønsker mye oxytocin
Jeg var for noen år siden på et kjempe-spennende kurs i Bergen med en kjent fransk gynekolog som heter Michel Odent. Han har forsket mye på dette hormonet – både hvordan vi kan optimalisere utskillelsen i fødsel, men også hva som kan forstyrre produksjonen.

Av og til kan jeg tenke at vi kanskje glemmer hvor viktig det er å gi dette hormonet nok oppmerksomhet og gode nok rammer til å gjøre en god jobb under fødselen. For vi vet jo at jo høyere nivå av oxytocin, jo bedre jobber livmoren, og jo raskere er framgangen i fødselen. Og det er jo akkurat der vi ønsker for fødekvinnen – at riene jobber godt og effektivt, og at fødselen går godt fremover. Da henger de aller fleste kvinner godt med, og holder motivasjonen oppe.

Når du ikke produserer mye oxytocin
Utfordringene kommer hvis kvinnen opplever at der ikke skjer noe særlig med fremgangen i fødselen, og at mormunnen ikke åpner seg skikkelig selv om riene kommer og går. Da blir man lett sliten og gjerne også demotivert. Og så kommer man ofte inn i en mindre konstruktiv sirkel hvor kroppen lett spenner seg og produserer adrenalin.


Du skal ha det godt
Så hva kan man selv gjøre for å la oxytocinet flomme under fødselen? Jo, han gamle og kloke franske gynekologen sa følgende: For å ‘falle i fødsel’ skal stort sett de samme vilkårene være tilstede som når du skal falle i søvn!


Det vil si at det skal være passe varmt i rommet – det er ikke lett å sovne hvis du fryser. Det skal være dempet belysning – det er ikke lett å sovne med sterkt lys i taket. Du skal ikke føle deg observert og beglodd – det er ikke lett å sovne hvis noen står og ser på deg. Og så skal du føle deg trygg – det er ikke lett å sovne hvis du føler deg engstelig eller redd.


Dette virker jo gjerne opplagt og enkelt å få til, men jeg kan nok ofte oppleve at det på en travel fødeavdeling kan det være vanskelig. Eller at det rett og slett ikke er fokus nok på hvor viktig dette faktisk er.


Fortell hva du trenger!
Så derfor kan du selv være med å be om at lyset dempes og at temperaturen reguleres så du føler deg komfortabel. Du kan be om at bare de nødvendige fagpersonene er til stede. Og at det skapes en rolig og avslappet atmosfære. Her spiller partneren også en viktig rolle. Han kan være med å berolige deg og bruke berøring, kos og massasje for å booste oxytocin-nivået i kroppen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: