BabyBarseltidenHva sjekker jordmor de første minuttene og timene etter fødselen?

Hva sjekker jordmor de første minuttene og timene etter fødselen?

Jordmor observerer babyen mens dere får anledning til å bli kjent. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 28027

Mange tenker at når barnet er født, så er det bare å legge det opp på mors bryst, og jordmors jobb er over. Det stemmer definitivt ikke!

Når et lite barn kommer til verden, har mor kanskje jobbet i mange timer. Jordmor har også jobbet med fødselen, spesielt mot slutten.

Idet barnet kommer til verden, observerer vi det nøye de første minuttene. Vi tørker alltid av barnet først, for å fjerne fostervann og blod. Tidligere brukte vi sug, men det gjør vi ikke lenger.

Vi gjør oss alltid en kjapp vurdering av hvordan barnet har det idet det blir født. Skriker det, eller trenger det å stimuleres litt?

De fleste jordmødre vil også ta en kjapp sjekk i ganen på barnet, for å se at det virker helt og fint. Vi teller fingre og tær, stryker over ryggraden for å kjenne at den virker normal, og vi ser at endetarmsåpningen er der.

Opp på mors bryst
Spreke barn legges kjapt opp på mors bryst, og får noen varme håndklær eller tepper over seg. Der blir de liggende hud mot hud de første to timene. Er barnet slapt, kan det være at vi stryker og klemmer litt på dem før de havner på mors bryst. Det er bare fordi vi vil se at de har det greit, og at de reagerer som de skal.

Etter ett, fem og ti minutter gir vi dem en såkalt Apgar score. Det er en poengsum fra null til ti, hvor ti er maks. Vi ser etter følgende: Slår hjertet normalt? Puster barnet selv? Reagerer barnet? Er det fin muskeltonus? Er hudfargen fin? Dette gjøres uten at dere som foreldre legger merke til det.

Vi fortsetter å holde øye med barnet de første timene etter fødselen. Har det fortsatt fin hudfarge? Har det diet hos mor? Er det rolig og fornøyd?

Viktig å få stimulert melkeproduksjonen
De første to timene er det viktig å ha det mest mulig rolig, uten for store forstyrrelser. Derfor pleier vi ikke å fjerne barnet fra mors bryst før etter cirka to timer. Da skal barnet ha blitt ammet for å kickstarte melkeproduksjonen. Det er mye viktigere enn at barnet skal veies og måles med én gang. Et nyfødt barn er meget kompetent, og søker foreldrene sine. Det skal de få gjøre de første par timene. Imens observerer vi barnet hos dere.

Veiing og måling skjer etter to timer
To timer etter fødselen gjør vi nye undersøkelser. Vi sjekker temperaturen – det er viktig at barnet ikke er for varmt eller kaldt. Oksygenmetningen i blodet måles enkelt ved å koble en liten føler til barnets fot – den sjekker om barnet tar opp nok oksygen i blodet. Vi veier og måler barnet – vekt, lengde og hodeomkrets. I tillegg registrerer vi om barnet har tisset eller bæsjet.

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen:Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: