I denne fasen begynner babyen å le høyt og har en gryende sans for humor. Nå blir barnet mer aktivt og interessert i å utforske verden. Det strekker ut hånden for å gripe, trekke i, snu, dytte og riste på gjenstander!

Nå kan barnet ditt holde opp hodet og snu det i retning av stemmen din. Det vifter med armene, sparker og ler når det er lykkelig, og gråter når det ikke er  det. I løpet av disse månedene blir barnet sterkere, mer aktivt og mer interessert i å utforske verden. Det strekker ut hånden for å trekke i, snu, dytte og riste på gjenstander.

Gripe, rulle og sitte
Det utvikler mange ferdigheter og begynner å forstå at det er et eget individ. I løpet av den femte måneden vil barnet ditt øve på å flytte en gjenstand fra den ene hånden til den andre, føre den til munnen, skyve fra med beina når det “står” på fanget ditt, gripe etter nesen din og bable for å få oppmerksomhet. Hvis du ikke allerede har begynt med enkle barnerim og -regler, kan du gjøre det nå – det vil babyen like å høre på.

Mot slutten av denne perioden vil mange barn kunne sitte en liten stund (med støtte), rugge frem og tilbake når de ligger, og vifte med armene. Når barnet ditt greier å rulle seg rundt, er det enda viktigere enn før at du ikke lar det ligge alene på stellebordet eller i sofaen – ikke engang et sekund!

Leketøy for alderen
• Babygym
• Biterangler i plast, for eksempel “nøkkelsett”
• Sang- og reglebøker (hvis du trenger ideer)
• Fargerike leker som beveger seg
• Små fingerdukker (som du kan bruke)
• Myke dukker, baller og kosetepper
• Rangler
• Tøybøker
• Lydleker

Leker i forskjellige former og materialer
På dette stadiet vil babyen utforske verden ved å putte alt mulig i munnen, så pass godt på at alle leker er sikret med tanke på dette. En babygym med leker i forskjellige former og materialer som babyen kan se på og ta på, er en god investering. Babyer liker også vippestoler og leker som lager lyd, men husk at det må være lyder du kan tolerere, for du kommer til å høre dem ganske ofte. Velg leker som babyen din kan se på, kjenne på, tygge på, holde og slippe ned.

Lek og samspill:

Ansikt-til-ansikt-leker fra hele verden
En del av de lekene vi spontant leker med spebarn, forekommer i nesten alle kulturer. Eksempler på slike leker er:

• Nå kommer jeg og tar deg! Den voksne lager et liksom-strengt uttrykk og beveger hodet mot magen til barnet.
• Det var en gang en liten mus . . . Den voksne “går” med fingrene oppover barnets arm eller mage og ender med å kile barnet på halsen.
• Kan du si meg det? Den voksne stiller barnet spørsmål, barnet lager lyder, og den voksne setter ord på fortellingen.
• Hvor stor er du? Den voksne lærer barnet å strekke armene over hodet.

“Borte-titt -tei”!
Før du skifter bleier, kan du holde bleien foran ansiktet ditt og si: “Borte.” Så titter du frem og sier: “Titt-tei!” Dette kan du gjøre om og om igjen. Finn på andre morsomme versjoner av “borte-titt-tei” gjennom dagen. Hvis du leker denne leken mens du legger sammen tøy, får du gjort to ting på en gang!

Rulle, rulle:
Rull babyen forsiktig fra side til side på et teppe. Plasser en fargerik leke på hver side av babyen. Lag gjerne et lite rim mens dere leker, for eksempel: “Rulle, rulle, en, to, tre! Rulle, rulle, vil du se?” Rull babyen forsiktig helt over på siden slik at den ser leken og kanskje strekker seg etter den. Gjør det samme til den andre siden så babyen kan se den andre leken også.

Opp og ned:
Løft babyen opp i luften mens du for eksempel sier: “Opp med deg.” På vei ned kan du si: “. . . og ned igjen.”

Fly:
Lek fly med barnet ved å legge det på magen din. Legg merke til hvordan det vifter med armene og beina og svaier ryggen, klar til take-off.

Hva synes du om artikkelen?