BabyLek og læringLek og samspill med ettåringen

Lek og samspill med ettåringen

Illustrasjonfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 12328

Ettåringer elsker å imitere sine foreldre og vil helst leke hvor du er. De babler i leketelefonen, lager liksom-mat og vil ta på knottene på pc-tastaturet. Dine handlinger blir barnets lek.

Et sted rundt overgangen fra det første til det andre leveåret går barnet over fra å krabbe og gå langsmed møbler til å gå alene, løpe og klatre. Mange lærer også å hoppe før de fyller to år.

Finmotorikk

De finmotoriske ferdighetene gjør nå at barnet kan plukke opp små gjenstander, stable klosser og spise med skje. Det å tømme hyller, skuffer og søppelbøtter, og det å dytte over ende gjenstander, er blant yndlingsaktivitetene. Dette kan være en hard prøvelse for tålmodigheten din, men husk at det gir barnet nyttig lærdom om årsak og konsekvens.

«Gjør» som deg

Barnet vil helst leke der du er, og tar gjerne på seg “arbeidsoppgaver”. Fysisk lek er viktig, og foreldre brukes flittig som klatrestativ. Ettåringen elsker å imitere foreldrene sine ved å bable i leketelefon, slå på tastatur eller feie med feiekost.

Forstår enkle instrukser

Smårollingen kan nå forstå mye av det du sier, og mange vil begynne å bruke enkle setninger på to til tre ord når de er rundt halvannet år gamle. For eksempel vil det det forstå og følge enkle instrukser som: “Kan mamma få bilen?”

Barnet er i rask utvikling når det gjelder evnen til å tenke og resonnere, og det er mer oppmerksomt på hvem det er, hvor det er, hva det kan gjøre, og hva det ikke greier – ennå. Nå kan barnet tenke og planlegge før det handler. Oppmerksomhetsspennet er imidlertid fortsatt ganske kort, så vær var for signaler som viser at barnet trenger ro.

Lek og samspill for foreldre og barn

Trille og kaste

Trill en ball forsiktig mot barnet ditt og oppmuntre det til å trille den tilbake. Når ferdighetene blir bedre, kan du flytte deg lenger unna. Når barnet er mellom atten og tjuefire måneder, vil det ofte være i stand til å kaste ballen ved å bruke hele armen. Da er tiden inne til å la det prøve å kaste baller i forskjellige størrelser opp i en skittentøyskurv eller lignende.

Leketøy for alderen

• Basislekene er fortsatt interessante: baller, klosser, bøker og puslespill
• Gyngehest, lekebil og andre leker barnet kan sitte på
• Bøker om tall og former, om begreper som opp/ned, humoristiske bøker, bøker med situasjoner og opplevelser barnet kan kjenne seg igjen i.
• Tegne- og malesaker
• Dukker og kosedyr
• Bankebrett og trommer
• Badeleker


1, 2, 3

Smårollinger liker å lære nye ord, så hvorfor ikke begynne med en, to og tre? Finn ting som dere kan telle. Oppmuntre barnet til å gjenta det du sier. Tallet to kan brukes til å telle par med. Begynn med to øyne, ører, armer, bein, hender, føtter, sokker og sko. Det er også morsomt å telle trappetrinn når dere går opp og ned.

Samle naturmaterialer

Ta barnet med på tur og samle blader, steiner, fjær, strå og greiner. Hjelp barnet å plassere skattene på et ark kontaktpapir, og så legger du et annet ark kontaktpapir over det første for å bevare kunstverket. Heng samlingen et sted der barnet kan se den.


Sortere former

Bruk for eksempel stableringer som skal tres på en pinne. Observer barnets beslutningsprosess når det vurderer hvilken ring som skal puttes på pinnen. Til å begynne med kan det nok legge hvilken som helst ring på uten å ta hensyn til størrelse, men etter som de mentale ferdighetene og motorikken utvikler seg, vil det begynne å legge den største ringen nederst.

Trommelom

Kjøpe en tromme og trommestikker, eller bruk en kjele og en tresleiv. Vis barnet hvordan det kan slå hardt, forsiktig, langsomt og hurtig. Sett på munter musikk og demonstrer hvordan man slår takten. (Ikke forvent at barnet skal følge takten før det blir eldre.) Svai fra side til side, tramp takten med foten, klapp i hendene og sving hodet fra side til side for å vise barnet andre måter å uttrykke rytme på.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Henning Rye

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: