Lurer du på når det er greit å la barnet sitte i vippestol, på fanget eller i tripp trapp-stol? Og kan du la barnet sitte før det klarer å sette seg opp selv? Vi gir deg oversikten.

Spørsmål om babyer og sitting er gjengangere både hos helsesøstre og fysioterapeuter. Når kan de begynne, og hvor lenge kan barnet sitte før ryggen tar skade av det?

– For barnet er det beste at det får ligge mest mulig på gulvet, helt fra det er liten baby. Ved å ligge flatt på ei matte eller et skinn kan babyen trene seg både på mage og rygg, og dermed styrke muskulaturen best mulig og følge den naturlige motoriske utviklingen, sier spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi Elisabeth Vågen Bø.


– Men de fleste vil før eller siden ha bruk for både vippestol, bilstol og tripp trapp-stol?
– Ja, det stemmer. Men da er det viktig at utgangspunktet vårt er at stolen er et praktisk hjelpemiddel for oss voksne, slik at vi får gjøre våre ting. Ikke at dette er det beste for barnets utvikling, sier fysioterapeut Ingrid Skage.

Det er ikke enkelt å komme med én oversikt som sier at dette kan babyen gjøre når den er så og så gammel.
– Det er en utrolig stor variasjon fra barn til barn. Det viktigste er at du klarer å følge ditt eget barns utvikling, og at du tenker at barnet ditt i løpet av en dag skal ha variasjon, sier Skage.

Les mer: Bevegelsesutviklingen

Elisabeth Vågen Bø (t.v.) og Ingrid SkageVippestol
For mange nybakte foreldre kan selv det å ta en dusj eller å få laget middag være en utfordring. Da kan vippestolen være et greit hjelpemiddel. Babyen blir med deg i det rommet du er, og du kan få dine sårt tiltrengte minutter med hendene fri. La babyen ligge mest mulig flatt.
– Noen foreldre merker også at babyen roer seg best i vippestolen. Og da er det ingen ting i veien for at babyen kan ligge der i en halvtime. Enkelte barn er også veldig sterke i muskulaturen på baksiden av kroppen, og har problemer med å samle hendene i midtlinjen foran seg. I slike tilfeller anbefaler jeg vippestol. Babyen får da bedre mulighet til å komme litt lenger opp og frem med armene, for eksempel for å leke med en babygym. Da styrkes også muskulaturen på framsiden, sier Elisabeth Vågen Bø.

Les mer: Slik lærer spedbarnet


Bilstol
– Bilstolen er et praktisk hjelpemiddel som hjelper deg og barnet fra A til B. Men den er ikke egnet til noe annet enn bilkjøring. Et barn som sitter i bilstolen får ikke noe stimuli, og blir begrenset i utfoldelse, sier Ingrid Skage.

– Mange lurer på hvor lenge det er greit at babyen sitter i bilstolen om gangen. De har kanskje hørt at en biltur ikke bør vare i mer enn en halvtime.
– Ingen små babyer bør sitte i bilstolen i lange perioder hver dag. Men skal du på biltur til andre kanten av landet for å vise fram den nye babyen, går det helt fint. Og du trenger ikke stoppe opp hver halvtime for å la babyen få strekke seg ut. Tenk praktisk, og stopp når det er behov for å la babyen få mat eller ny bleie. Det kan være greit å kjøre mens babyen har sovetid, råder Skage.

– Hva hvis babyen sovner når du er ute og kjører, og du føler at babyen trenger å sove der og da?
– Da må du bare tenke praktisk og bruke sunn fornuft. Barnet tåler unntak fra regelen. Du skal ikke gå rundt med dårlig samvittighet for noe som skjer en gang i blant. Bare ikke la det bli en sovepute, slik at det utvikler seg til å bli en vane. Babyen som sover har det best på et flatt underlag, sier Skage.

Les mer:Slik velger du riktig bilstol

Bæresele
Et alternativ til vippestolen og bilstol kan være ulike former for bæreseler og sjal.
– Vi vil uten tvil anbefale bæring foran sitting. En baby som bæres vil få mye mer stimuli, og samtidig får de nærkontakt med den voksne, sier fysioterapeutene.

Les mer:Slik bærer du babyen

Sitte på fanget
– Når du holder babyen i armene eller i fanget har du en unik mulighet til å møte barnet der det er i utviklingen. Følg barnets initiativ. Du merker fort om babyen ligger eller halvsitter. Etter hvert som styrken kommer, vil babyen prøve å komme seg opp, sier Vågen Bø.

Sitte på gulvet
For mange er det en stor begivenhet når babyen begynner å sitte. Men du skal aldri sette opp et barn som ikke klarer å sette seg opp selv.
– Barna er som regel fra rundt sju måneder og oppover når de kan sette seg opp i sittende stilling på gulvet selv. Da er dette resultatet av en motorisk utvikling hvor de først klarer å rulle, legge seg på siden, klarer å skyve fra og ta seg for i tilfelle de velter. Først når alt dette er på plass, er barnet klart for å sitte, sier Skage.

– Men noen opplever at de kan sette babyen på gulvet, og at den klarer å sitte der. Hvorfor er ikke dette greit?

– Det er flere grunner til det. Én ting er at babyens rygg ennå ikke er sterk nok. I tillegg blir barnet veldig hjelpeløst når det er avhengig av andre for å kunne komme seg inn og ut av en stilling. Da kan det fort bli utrivelige barn som skriker for å få det som de vil, sier Vågen Bø.
– Ved å sette opp barnet før det er klart, kan barnet også gå glipp av en del av den motoriske utviklingen. Barn som lærer alt selv, blir mer fornøyde – fordi de lærer mestringsstrategier. Dette gjør igjen at de blir mer selvstendige, sier Vågen Bø.

Les mer:Babyens utvikling måned for måned

At barnet settes opp før det er klart for det, øker også sannsynligheten for rumpeaking. Det vil si at barnet kommer seg fram ved å ake seg bortover på baken i stedet for å krype på alle fire.

– Og det er vanskelig å få et barn som allerede har kommet opp til å legge seg ned på gulvet for å lære tingene de har gått glipp av. Har det først kommet opp, vil det ikke ned igjen. Da blir det på en måte som å gi barnet premien før det har gjort jobben, sier Vågen Bø.

Hun mener foreldre må tåle at babyen blir frustrert.
– Det er masse motivasjon i babyens frustrasjon. Gjennom prøving og feiling får babyen muligheter til å lære og finne strategier, sier hun.

Sitte i tripp trapp-stol
– Men hvis babyen ikke skal sitte før den selv setter seg opp, hva gjør vi da i forhold til måltider?

– Mange babyer begynner å få fast føde når de er rundt seks måneder gamle. For at svelgemuskulaturen skal fungere optimalt, skal barnet sitte oppreist. Så før barnet kan sette seg opp selv, er måltid et unntak fra regelen, sier Vågen Bø.

Hun anbefaler da at babyen sitter godt støttet opp, og med fotbrett på stolen. Når babyen skal spise går det også an å la babyen sitte oppreist i armkroken, eller høyt oppe i en vippestol.

– Når babyen er rundt et halvt år vil også det sosiale fellesskapet resten av familien har rundt måltidet være viktig å ta del i. Så la babyen få komme opp i stolen på samme nivå som dere den korte tiden måltidet til babyen varer, cirka 10-15 minutter. Da vil dere få en veldig fornøyd baby, råder Vågen Bø.

Les mer:Fast føde

Barnevogn
Dersom babyen ikke har vist noe tegn til at den ønsker å komme lenger opp, anbefaler ikke fysioterapeutene å sette barnet opp i vognen før det er rundt seks måneder gammelt.
– Men dette handler også om å være sosial. Etter hvert som barnet ønsker å komme lenger opp, kan du prøve å la barnet nøye seg med litt om gangen. Begynn gjerne bare med å legge ei dyne under ryggen, og øk gradvis. Men pass alltid på å legge barnet flatt når det skal sove, sier Ingrid Skage.

Les mer:Slik velger du riktig barnevogn

Bæremeis
Det går fint an å ta med seg babyen på sju-åtte måneder på tur i bæremeis. Bæremeisen brukes på barn som er i stand til å sette seg opp selv.
– Ser du at barnet begynner å henge med hodet, er det på tide med en pause. Da er barnet slitent og trenger å hente seg inn igjen, sier fysioterapeutene.

La barnet få god holdning
Fysioterapeutene sier at de ser mange barn i barnehage- og skolealder som er veldig runde i ryggen når de sitter. De mangler rett og slett styrke og stabilitet i mage og rygg.

– Muntre opp barna til å finne glede i fysisk aktivitet. Sitte skal de gjøre resten av livet, så la de gjøre minst mulig av det mens de er små. La barna få komme seg ut i ulendt terreng, la dem klatre og jobbe mot tyngdekraften, oppfordrer de.

– Og lær barna å bli bevisste på å sitte med rak rygg allerede fra de er små. Ha gjerne en pilatesball i stua som de kan bruke når de ser barne-tv. Da får de trent kjernemuskulaturen mens de koser seg, sier Vågen Bø.


DEL
Forrige artikkelSe så søtt!
Neste artikkelTrippel babylykke