BabyNår kan barnet sitte?

Når kan barnet sitte?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 286293
Lurer du på når det er greit å la barnet sitte i vippestol, på fanget eller i tripp trapp-stol? Og kan du la barnet sitte før det klarer å sette seg opp selv? Vi gir deg oversikten.

Spørsmål om babyer og sitting er gjengangere både hos helsesykepleiere og fysioterapeuter. Når kan de begynne, og hvor lenge kan barnet sitte før ryggen tar skade av det?

– For det lille barnet er det beste at det får ligge mest mulig på gulvet, eller på et annet flatt underlag, helt fra det er liten baby. Når barnet er våkent, bør en veksle mellom å legge babyen på magen og på ryggen slik at babyen får styrket muskulaturen på begge sider av kroppen best mulig. Slik legges et godt grunnlag for at babyen får generelt god styrke i kroppen og følger den naturlige motoriske utviklingen, sier spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi Elisabeth Vågen Bø.

– Men de fleste vil før eller siden ha bruk for både vippestol, bilstol og tripp trapp-stol?

– Ja, det stemmer. Men da er det viktig at utgangspunktet vårt er at stolen er et praktisk hjelpemiddel for oss voksne, slik at vi får gjøre våre ting. Ikke at dette er det beste for barnets utvikling, sier fysioterapeut Ingrid Skage.

Det er ikke enkelt å komme med én oversikt som sier at dette kan babyen gjøre når den er så og så gammel.

– Det er en utrolig stor variasjon fra barn til barn. Det viktigste er at du klarer å følge ditt eget barns utvikling, og at du tenker at barnet ditt i løpet av en dag skal ha variasjon, sier Skage.

Les mer: Bevegelsesutviklingen

Elisabeth Vågen Bø (t.v.) og Ingrid Skage

Vippestol

For mange nybakte foreldre kan selv det å ta en dusj eller å få laget middag være en utfordring. Da kan vippestolen være et greit hjelpemiddel. Babyen blir med deg i det rommet du er, og du kan få dine sårt tiltrengte minutter med hendene fri. La babyen ligge mest mulig flatt.

– Noen foreldre merker også at babyen roer seg best i vippestolen. Og da er det ingen ting i veien for at babyen kan ligge der av og til, men det bør ikke være i vippestolen babyen er store deler av dagen. Enkelte barn er av ulike grunner sterkere i muskulaturen på baksiden av kroppen enn på framsiden. De kan blant annet ha problemer med å samle hendene i midtlinjen foran seg, og de har gjerne en tendens til å presse hodet bakover og ligge med kroppen i bue bakover. I slike tilfeller anbefaler jeg blant annet vippestol. Babyen får da lettere bøyd hodet og armene framover, og får da bedre mulighet til å komme litt lenger opp og fram med hendene, for eksempel for å leke med en babygym. Da styrkes også muskulaturen på framsiden, sier Elisabeth Vågen Bø.

Les mer: Slik lærer spedbarnet

Bilstol

– Bilstolen er et praktisk hjelpemiddel som hjelper deg og barnet fra A til B. Men den er ikke egnet til noe annet enn bilkjøring. Et barn som sitter i bilstolen får ikke noe stimuli, og blir begrenset i utfoldelse, sier Ingrid Skage.

– Mange lurer på hvor lenge det er greit at babyen sitter i bilstolen om gangen. De har kanskje hørt at en biltur ikke bør vare i mer enn en halvtime.

– Ingen små babyer bør sitte i bilstolen i lange perioder hver dag. Men skal du på biltur til andre kanten av landet for å vise fram den nye babyen, går det helt fint. Og du trenger ikke stoppe opp hver halvtime for å la babyen få strekke seg ut. Tenk praktisk, og stopp når det er behov for å la babyen få mat eller ny bleie. Det kan være greit å kjøre mens babyen har sovetid, råder Skage.

– Hva hvis babyen sovner når du er ute og kjører, og du føler at babyen trenger å sove der og da?

– Da må du bare tenke praktisk og bruke sunn fornuft. Barnet tåler unntak fra regelen. Du skal ikke gå rundt med dårlig samvittighet for noe som skjer en gang i blant. Bare ikke la det bli en sovepute, slik at det utvikler seg til å bli en vane. Babyen som sover har det best på et flatt underlag, sier Skage.

Les mer: Slik velger du riktig bilstol

Bæresele

Et alternativ til vippestolen og bilstol kan være ulike former for bæreseler og sjal.

– Vi vil uten tvil anbefale bæring foran sitting. En baby som bæres vil få mye mer stimuli, og samtidig får de nærkontakt med den voksne, sier fysioterapeutene.

Les mer: Slik bærer du babyen

Sitte på fanget

– Når du holder babyen i armene eller i fanget har du en unik mulighet til å møte barnet der det er i utviklingen. Følg barnets initiativ. Du merker fort om babyen ligger eller halvsitter. Etter hvert som styrken kommer, vil babyen prøve å komme seg opp, sier Vågen Bø.


Sitte på gulvet

For mange er det en stor begivenhet når babyen begynner å sitte. Men du skal aldri sette opp et barn på gulvet dersom det ikke klarer å komme seg inn og ut av stillingen selv.

– Barna er som regel fra rundt sju-åtte måneder og oppover når de kan sette seg opp i sittende stilling på gulvet selv. Som regel klarer barna å krabbe først. Når de da klarer å sette seg opp på gulvet selv, er dette resultatet av en motorisk utvikling hvor de først klarer å rulle over til magen, legge seg på siden, klarer å skyve fra og komme opp i krabbestilling og har utviklet evnen til å ta seg for i tilfelle de velter. Først når alt dette er på plass, er barnet klart for å sitte, sier Skage.

– Men noen opplever at de kan sette babyen på gulvet, og at den klarer å sitte der. Hvorfor er ikke dette greit?

– Det er flere grunner til det. Én ting er at babyens rygg sannsynligvis ennå ikke er sterk nok. I tillegg blir barnet veldig hjelpeløst når det er avhengig av andre for å kunne komme seg inn og ut av en stilling. Da kan det fort bli utrivelige barn som skriker for å få det som de vil, sier Vågen Bø.
– Ved å sette opp barnet på gulvet før det klarer det selv, kan barnet også gå glipp av en del av den motoriske utviklingen. Det er en ganske kompleks og krevende ferdighet å sette seg opp på gulvet fra liggende stilling selv. Dette krever mye trening. Barn som lærer alt selv, blir som regel mer fornøyde – fordi de lærer mestringsstrategier. Dette gjør igjen at de blir mer selvstendige, sier hun.

Les mer: Babyens utvikling måned for måned

At barnet settes opp før det er klart for det, øker også sannsynligheten for rumpeaking. Det vil si at barnet kommer seg fram ved å ake seg bortover på baken i stedet for å krype på alle fire.

– Og det er vanskelig å få et barn som allerede har fått smaken på å sitte fritt på gulvet til å legge seg ned på gulvet i mageleie for å lære å komme seg opp i sittende stilling selv. Har det først blitt vant til å bli plassert i sittende stilling, vil det som regel ikke ned igjen i mageleie for å jobbe. Da blir det på en måte som å gi barnet premien før det har gjort jobben, sier Vågen Bø.

Hun mener foreldre må tåle at babyen blir frustrert mens den trener på en ny ferdighet.
– Det er masse motivasjon i babyens frustrasjon. Gjennom prøving og feiling får babyen muligheter til å lære og finne strategier, sier hun.

Men legger til at det er viktig at en som voksen er til stede og oppmuntrer barnet som strever og er frustrert.

– Vi skal motivere dem til å jobbe, og heie dem fram. Og så skal de selvfølgelig få pauser og hvile mellom treningsøktene, sier Vågen Bø.

Sitte i tripp trapp-stol

– Men hvis babyen ikke skal sitte før den selv setter seg opp, hva gjør vi da i forhold til måltider?

– Mange babyer begynner å få fast føde når de er rundt seks måneder gamle. For at svelgemuskulaturen skal fungere optimalt, skal barnet sitte oppreist. Så før barnet kan sette seg opp selv, er måltid et unntak fra regelen, sier Vågen Bø.

Hun anbefaler da at babyen sitter godt støttet opp, og med fotbrett på stolen. Når babyen skal spise går det også an å la babyen sitte oppreist i armkroken, eller høyt oppe i en vippestol.

– Når babyen er rundt et halvt år, vil også det sosiale fellesskapet resten av familien har rundt måltidet være viktig å ta del i. Så la babyen få komme opp i stolen på samme nivå som dere den korte tiden måltidet til babyen varer, cirka 10-15 minutter. Da blir babyen sannsynligvis mer fornøyd, sier Vågen Bø.

Les mer: Fast føde

Barnevogn

Dersom babyen ikke har vist noe tegn til at den ønsker å komme lenger opp, anbefaler ikke fysioterapeutene å sette barnet opp i vognen før det er rundt seks måneder gammelt.

– Men dette handler også om å være sosial. Etter hvert som barnet ønsker å komme lenger opp, kan du prøve å la barnet nøye seg med litt om gangen. Begynn gjerne bare med å legge ei dyne under ryggen, og øk gradvis. Men pass alltid på å legge barnet flatt når det skal sove, sier Ingrid Skage.

Les mer: Slik velger du riktig barnevogn

Bæremeis

Det går fint an å ta med seg babyen på åtte-ni måneder på tur i bæremeis. Bæremeisen brukes på barn som er i stand til å sette seg opp selv, og som er sterke nok til å sitte oppreist på gulvet med rak rygg over tid.

– Ser du at barnet begynner å henge med hodet og /eller overkroppen, er det på tide med en pause. Da er barnet slitent og trenger å hente seg inn igjen, sier fysioterapeutene.

La barnet få god holdning

Fysioterapeutene sier at de ser mange barn i barnehage- og skolealder som er veldig runde i ryggen når de sitter. De mangler rett og slett styrke og stabilitet i mage og rygg.

– Muntre opp barna til å finne glede i fysisk aktivitet. Sitte skal de gjøre store deler av det voksne livet, så la de gjøre minst mulig av det mens de er små. La barna få komme seg ut i ulendt terreng, la dem klatre og jobbe mot tyngdekraften, oppfordrer de.

– Og lær barna å bli bevisste på å sitte med rak rygg allerede fra de er små. Ha gjerne en ball i passelig størrelse i stua som de kan sitte på med oppreist rygg når de ser barne-tv. Da får de trent kjernemuskulaturen i kroppen mens de ser på skjermen, sier Vågen Bø.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: