BabyVekst og utviklingBabyens vei til å holde hodet oppe selv

Babyens vei til å holde hodet oppe selv

Mageleie er viktig for at barnet skal bli sterkt nok til å holde hodet oppe selv. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 136114
En nyfødt babys hode er stort i forhold til resten av kroppen, og det tar tid før den lille er i stand til å holde hodet oppe selv. Se hvorfor det er viktig at du støtter babyens kropp og hode – lenge nok.

Du har kanskje sett små babyer som ligger på mors bryst, på gulvet eller på stellebordet og vaklende løfter opp hodet.
– En nyfødt baby er flink til å få full strekk i nakken, når resten av kroppen ligger godt støttet. Men det er ikke en funksjonell og god hodekontroll, sier Kristin Snøan, leder for faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund.

Stiver av kroppen

– Når barnet får mindre støtte enn den trenger opp mot tyngdekraften, stiver de av i muskler og ledd for å stabilisere hodet, forklarer Snøan.

På denne måten kan du hjelpe barnet til å øve på mageleie.

Hvilke følger får det?

Hun kjenner ikke til forskning som viser at manglende støtte kan gi varige konsekvenser for den lille.
– I klinikken ser vi barn som har smerter fra muskulatur i nakke og brystrygg. Ett av tiltakene kan være veiledning på tilpasset støtte i forhold til barnets alder og ferdighetsnivå, sier Snøan.

Spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi og fagkoordinator i Stavanger kommune, Anne Marte Enne Haug, sier det også kan øke sannsynligheten for sideforskjell i muskelstyrke i kroppen.
– Foreldre har ofte en foretrukket måte å bære barnet på, og ofte vil barnets hode og kropp sige mer mot den ene siden eller stille asymmetriske krav til styrke, sier Haug.

Hvordan støtte hodet?

Hvordan hodet bør støttes, varierer ut fra barnets posisjon – som for eksempel om det bæres over foreldrenes skuldre, er på fanget eller bæres i bæresele.
– En lett hånd rundt bakhodet som støtter og fanger opp ukoordinerte bevegelser vil ofte fungere bra. Like viktig som å støtte barnets hode, er det å samtidig gi god støtte til overkroppen, sier Haug.

Gradvis mindre støtte

Hun forklarer at det fra barnet er nyfødt og til det er cirka tre måneder skjer en gradvis økende styrke og kontroll av babyens hode. Dette gjør at barnet trenger mindre og mindre støtte.
– I oppreist stilling har de fleste babyer god nok hodekontroll til å holde hodet selv når de er rundt tre måneder gamle, men det varierer fra barn til barn – og normalvariasjonen er stor. Før barnet har kontroll, vil det ofte ha småbevegelser med hodet – litt «hakkespettbevegelser», sier Haug.

Haug sier at tegn på hodekontroll er at barnet holder hodet støtt og rolig, og uanfektet kan rotere ut mot sidene.

Pass likevel på å lese bruksanvisningen på selen/bæretøyet du bruker, slik at du vet hvilke anbefalinger som gjelder for produktet du bruker.

Premature kan være senere

– Premature kan trenge litt mer tid før de mestrer mageleie, sier Kristin Snøan.


Dersom du har et barn som har sovet veldig mye, eller vært plaget av sykdom, kan dette også virke inn på tidspunktet for når babyen ligger stødig i mageleie. For ferdighetene kommer med trening.

Tommelfingerregel fire måneder

– Et friskt barn født til termin vil når det er rundt fire måneder gammelt klare å ligge godt i mageleie mens det støtter seg på armene, sier Snøan.
– Det er selvsagt individuelle forskjeller, men vi har rundt fire måneder som en tommelfingerregel. De tidligste barna, som er robuste, har ligget mye på magen og fått varierte bevegelser, kan kanskje klare det når de er tre og en halv måned gamle. Andre kan bli fire og en halv måned før de mestrer det samme, sier hun.

Når er det grunn til bekymring?

– Dersom barnet er fire måneder gammelt, og ikke har kapasitet til, eller viser interesse for å støtte overkroppen på armene, kan det være greit å kontakte helsesøster. De kan sammen med foreldrene vurdere om det er behov for en henvisning til fysioterapeut, sier Snøan.


Barnet skal ikke sove i mageleie

Husk at babyer ikke skal sove på magen. Dette for å forebygge krybbedød.


Ferdighet som må øves inn

Haug forklarer at babyen trenger å koordinere nakke- og halsmuskulatur for å ha kontroll over hodet. Mye av treningen for å kunne holde hodet selv i oppreist stilling, foregår i andre utgangsstillinger.


– Det er viktig at barnet fra tidlig alder får ligge i mage- og ryggleie, i tillegg til annen bæring. Fra det er nyfødt, kan barnet ligge på magen i våken tilstand for å styrke nakkens muskulatur. Når babyen ligger på ryggen, utfordres i hovedsak muskulaturen på framsiden av kroppen, sier Haug.

Hun sier at det i starten er en utfordring i det hele tatt å holde kroppen stabil i liggende stilling. Hodet vil for eksempel ikke kunne holdes i midtstilling uten hjelp. Etter hvert blir barnet sterkere, og kan beholde balansen samtidig som hodet snus i ønsket retning.

Øv mange ganger til dagen

– Babyen kan godt ligge på magen minst fem runder hver dag, gjerne mer. I starten orker den ikke mye om gangen – kanskje bare ett minutt. En så liten baby vil aldri holde ut i ti-femten minutter. For å få et godt forhold til mageleie er det bedre med mange og korte runder i mageleie. Jo flere små repetisjoner, jo bedre. Og det er bedre med fem ganger ett minutt enn én runde på fem minutter, sier Snøan.

Gradvis mindre støtte

– I starten når babyen er svakest, trengs mye støtte. Etter hvert kan barnet få mer mulighet til å bruke muskulaturen selv, samtidig som den voksne har en støttende hånd nær til å fange opp ukontrollerte bevegelser, og gi støtte når barnet blir trett, sier Anne Marte Enne Haug.– Mer variasjon i bevegelsene før i tiden

Snøan sier at jo mer bevegelseserfaring babyen får, jo raskere kan en forvente at barnet får bedre hodekontroll.
– På 70-tallet ble babyene snudd fra rygg til mage flere ganger under hvert bleieskift, for at snorer og bånd skulle knytes foran og bak. Nå er alt mye enklere. Bodyene kan trekkes over hodet, og bleiene tas enkelt på. Det gjør at en kanskje må tenke mer på at også mageleie er viktig å øve på, sier Snøan.

Slik øver du med babyen

Mageleie er ikke bare når babyen ligger på gulvet. Babyen kan for eksempel øve på mageleie på stellebordet, når voksne har babyen på brystet, lårene, over armen eller skulderen. Blir babyen fort lei? Her er noen tips til hva du kan gjøre for å få babyen til å holde ut litt lenger:


  • Prøv gjerne med underlag som ikke er så glatt (f.eks. en gymmatte), slik at det blir lettere å få støtte fra armene uten at de glir.

  • Babyer i to-tre måneders alder er opptatt av ansikter, kontraster og lyd. Sett deg slik at du er i øyehøyde med babyen, slik at babyen kan få øyenkontakt med deg. Dette kan du for eksempel gjøre ved kanten av sofaen, enden av stellebordet eller på kjøkkenbordet.

  • Når babyen er rundt fire måneder gammel, kan du sette et speil foran barnet, slik at det kan se seg selv. Bruk gjerne også leker med sterke farger, gjerne primærfargene eller kontraster som svart/hvitt. Babyer i denne alderen liker også godt lys og lyd.Ikke ha det for travelt

Kristin Snøan sier at foreldre ikke må forvente for mye av barnet for tidlig.
– Vi ser ofte at foreldre stiller for store krav til den lille babyen – de forventer mer. Det er flott om en legger til rette for at babyen får den stimuleringen den trenger, men hvert barn må også få følge sitt eget tempo, sier hun.


Så mye mageleie ved cirka seks måneder:

– Når babyen er seks måneder gammel, bør den tilbringe opptil 50 prosent av våken tid i mageleie. Husk likevel at dette ikke er noe som automatisk skjer den dagen barnet runder et halvt år. Det handler om øvelse over tid, sier Kristin Snøan.


Samtidig har Snøan inntrykk av at hverdagen i barselpermisjonen har vært i stor endring de siste 10-15 årene.
– Mange er mer ute på ting, som for eksempel babysvømming, kafé og babymassasje. Mye er hyggelig og fint, både for mor og barn. Men det kan også innebære mer stress enn både store og små trenger. I et utviklingsperspektiv tenker vi at barnet kan få lite tid til å være på gulvet, og at en ikke tar så mye hensyn til babyen, sier Snøan.


For hun påpeker at babyen gjerne ikke får den roen og treningen den trenger hvis bleieskiftene skjer på stellerom, i vognen eller på bilsetet.
– Er man på farten, har man ikke det gode rommet med behagelig temperatur hvor barnet kan ligge uten bleie og kose seg, sier Snøan.


Hodet når barnet er i bæreseler

Mange synes bæreseler er et fint komplement til barnevognen. Men babyen må være i stand til å holde hodet oppe selv før du snur babyen framover.
– Koordinert bruk av nakkens muskulatur pleier ofte å komme i løpet av barnets tredje levemåned. Det vil si at barnet kan holde hodet stabilt i oppreist stilling, og fritt kan snu på hodet for å følge lyder og synlige stimuli. Fremdeles kan det innimellom komme noen mer hakkende bevegelser, sier Haug.

– Når babyen kan ligge godt i mageleie mens det støtter seg på armene, og fritt kan snu hodet fra side til side, er det klart for å snus i bæresele. Dette er vanligvis når barnet er mellom tre og fire måneder gammelt, men husk at det er stor normalvariasjon, sier Snøan.

Ikke snu barnet i bæreselen før det er i stand til å holde hodet stødig selv.

Hvor lenge kan barnet sitte framover i bæreselen?

– Dersom barnet trives og er vant til å være i bæreselen, kan det gjerne være en halv time eller mer i bæreselen. Det finnes ingen absolutt grense på hvor lenge, det er barnets respons som avgjør når nok er nok. Alderen på barnet vil også være styrende. Et lite barn har kortere utholdenhet. Hvis barnet trives og sovner, går det også fint, dersom barnet ligger vendt inntil mor og har god støtte i bæreselen. Men tenk variasjon når barnet er våkent, sier Snøan.

For hun understreker at det er variasjon som driver barnets utvikling framover.
– Jo lenger tid barnet er i bæresele, jo mer tid vil det ta fra de andre stillingene, sier Snøan.

En annen ting å tenke på når barnet er framovervendt i bæresele, er at en mister muligheten til å se barnets reaksjoner på stimuli i omgivelsene.
– En ser ikke om barnet er trøtt eller virker stresset. Små barn erfarer også verden rundt seg gjennom omsorgspersonens tolkninger, påpeker Snøan.

– Det er ikke noen oppskrift på hvor lenge barnet kan sitte i bæresele. Fra tre måneders alder kan man teste stillingen ut. Man bør være trygg på at barnet får god støtte til resten av kroppen, og den voksne kan gjerne legge en støttende hånd på babyens bryst – i tillegg til støtten barnet har i bæreselen. Og så må man observere barnet for å se om hodet holdes stabilt og bevegelsene er frie. Et argument for å begrense tiden framovervendt i starten, er alle inntrykkene barnet må bearbeide, sier Haug.

Råd i forhold til å snu barnet i bæresele:

Du kan vurdere å snu barnet i bæreselen fra rundt 3 måneders alder (jamfør forklaring om hvordan du kan vurdere om barnet er sterkt nok). En forutsetning er selvsagt at man bruker en sele som er tilpasset bærestillingen. Det betyr ikke at barnet fra nå bare bør sitte fremovervendt. Det vil være en gradvis prosess å starte etter å ha vurdert:


1. Har barnet ferdigheter til å være i stillingen?


2. Er det noen grunn til å snu barnet, for eksempel mistrivsel med å plasseres med ansiktet innover? Trives barnet med hodet vendt inn mot mor så er det flott å fortsette med det, det er ingen grunn til å snu barnet bare fordi det blir eldre dersom trivselen er god i stillingen det har.


3. Er barnet trøtt? Dersom barnet skal sove er fremovervendt stilling i bæresele ikke hensiktsmessig. Barnet hviler utvilsomt bedre med ansikt og kropp inn mot foreldre og får betydelig bedre støtte.


4. Vil barnet få for mye stimuli dersom det sitter fremovervendt? For de yngste barna vil det være naturlig å starte tilvenningen til fremovervendt bæring hjemme hos seg selv i rolige omgivelser. Skjermer som flimrer er naturlig å skru av. Mange velger å snu barnet fordi det blir mer nysgjerrig etter å se seg rundt, og dermed ikke lenger er fornøyd med utsikten innover. De trenger gjerne i perioder å bli båret av foreldrene fordi de av ulike grunner er urolige. Da kan det være en god avlastning å kunne plassere dem i en bæresele vendt fremover, så sant de motorisk er i stand til det, for å gi en ergonomisk god avlastning for foreldrene. Så kan foreldre heller støtte barnet med hendene uten at det koster så mye krefter.


Fremovervendt bæring på kjøpesentre eller andre steder med mye fremmed stimuli vil jeg ikke anbefale de minste. Foreldrene må vurdere sitt eget barn og se hvor deres grenser er for hva de tåler av inntrykk. Vogn er et bedre alternativ i mange tilfeller der foreldre og barn kan ha øyekontakt og være i en trygg dialog.


Kilde: Anne Marte Enne Haug, spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi

NB. Husk å sjekke hvilke anbefalinger for bruk som følger med i bruksanvisningen på selen/bæretøyet du bruker.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: