Babyverden plussBabyens vei til å holde hodet oppe selv

Babyens vei til å holde hodet oppe selv

Mageleie er viktig for at barnet skal bli sterkt nok til å holde hodet oppe selv. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 143814
En nyfødt babys hode er stort i forhold til resten av kroppen, og det tar tid før den lille er i stand til å holde hodet oppe selv. Se hvorfor det er viktig at du støtter babyens kropp og hode – lenge nok.

Gradvis mindre støtte

Du har kanskje sett små babyer som ligger på mors bryst, på gulvet eller på stellebordet og vaklende løfter opp hodet. På den måten blir de gradvis sterkere i nakkemuskulaturen og får bedre hodekontroll.

– I oppreist stilling har de fleste babyer god nok hodekontroll til å holde hodet selv når de er rundt tre måneder gamle, men det varierer fra barn til barn – og normalvariasjonen er stor. Før barnet har kontroll, vil det ofte ha småbevegelser med hodet – litt «hakkespettbevegelser», sier fysioterapeut Ingunn Skogseth-Stevens. Hun er leder av faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund.

Fra barnet er nyfødt skjer en gradvis økende styrke og kontroll over babyens hode. Det er for eksempel naturlig å støtte barnets hode i starten. Men etter hvert er hånden der mer i tilfelle barnet mister hodekontrollen og slipper hodet bakover.

Hvordan støtte hodet?

Hvordan babyens hode bør støttes, varierer ut fra barnets posisjon – som for eksempel om det bæres over foreldrenes skuldre, er på fanget eller bæres i bæresele.
– En lett hånd rundt bakhodet som støtter og fanger opp ukoordinerte bevegelser vil ofte fungere bra. Samtidig er det godt for barnet å få god støtte til overkroppen, sier Anne Marte Enne Haug. Hun er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi og fagkoordinator i Stavanger kommune.

Haug sier at tegn på hodekontroll er at barnet holder hodet støtt og rolig, og uanfektet kan rotere ut mot sidene.

Tommelfingerregel fire måneder

– Et friskt barn født til termin vil når det er rundt fire måneder gammelt klare å ligge godt i mageleie mens det støtter seg på armene, sier Skogseth-Stevens.
– Det er selvsagt individuelle forskjeller, men vi har rundt fire måneder som en tommelfingerregel. De tidligste barna, som er robuste, har ligget mye på magen og fått varierte bevegelser, kan kanskje klare det når de er tre måneder gamle. Andre kan bli fem måneder før de mestrer det samme, sier hun.

Premature kan være sene
– Premature kan trenge litt mer tid før de mestrer mageleie, sier Ingunn Skogseth-Stevens.

Dersom du har et barn som har sovet veldig mye, eller vært plaget av sykdom, kan dette også virke inn på tidspunktet for når babyen ligger stødig i mageleie.


Når er det grunn til bekymring?

– Dersom barnet er fire måneder gammelt, og ikke har kapasitet til, eller viser interesse for å støtte overkroppen på armene, og du er bekymret for dette, kan det være greit å kontakte helsestasjonen, der fysioterapeut kan vurdere utviklingen, sier Skogseth-Stevens.

Barnet skal ikke sove i mageleie
Husk at babyer ikke skal sove på magen. Dette for å forebygge krybbedød.  

Varier hvilken vei barnet ligger på ryggen

Ettersom barna ligger på ryggen når de sover, kan de utvikle en favorittside. Dersom barnet ligger veldig mye vendt til én side, kan det bli en asymmetrisk utvikling i nakkemuskulaturen – og hodet kan bli avflatet på den siden barnet ligger mest på.

– Et godt tips er å variere hvilken vei du legger barnet i sengen. Skift på å la hodet være i hodeenden og fotenden. Små barn motiveres av lyd og lys, og gjerne lukten av mor. Når det er variasjon i hvilken side stimuli kommer fra, vil barnet variere hvilken vei det snur hodet – og det er lettere å unngå utvikling av en favorittside, sier Ingunn Skogseth-Stevens.

I våken tilstand kan man også motivere barnet til å bruke begge sider ved å skifte på hvilken vei man legger det på stellebordet eller på gulvet. Barnet vil se den veien forelderen, lys eller lyd er. Om barnet har utviklet en favorittside, og du for eksempel leker med barnet på gulvet, kan du også prøve å vekke barnets oppmerksomhet med leker og lyder på den siden som ikke er favorittsiden. Ifølge Skogseth-Stevens vil som regel enkle tiltak som stimulerer bevegelse i nakken mot motsatt side av favorittsiden være tilstrekkelig, men hun råder foreldre til å ta kontakt med fysioterapeut ved helsestasjonen hvis de er usikre.

I denne brosjyren fra Norsk Fysioterapiforbund kan du få flere tips ved favorittside i nakken: Skjevt hode og favorittside (denne finnes også på arabisk, somali, polsk og engelsk)

Bevegelseserfaring gir ferdigheter og mestring
Haug forklarer at babyen trenger å koordinere nakke- og halsmuskulatur for å ha kontroll over hodet. Mye av treningen for å kunne holde hodet selv i oppreist stilling, foregår i andre utgangsstillinger.

– Det er viktig at barnet fra tidlig alder får ligge i mage- og ryggleie, i tillegg til annen bæring. Fra det er nyfødt, kan barnet ligge på magen i våken tilstand for å styrke nakkens muskulatur. Når babyen ligger på ryggen, utfordres i hovedsak muskulaturen på framsiden av kroppen, sier hun.

Haug sier at det i starten er en utfordring i det hele tatt å holde kroppen stabil i liggende stilling. Hodet vil for eksempel ofte ikke kunne holdes i midtstilling uten hjelp. Etter hvert blir barnet sterkere, og kan beholde balansen samtidig som hodet snus i ønsket retning.

Også på denne måten kan babyen øve på mageleie.

Øv hver dag

– Babyen bør ligge på magen flere runder hver dag. I starten orker den ikke mye om gangen – kanskje bare fra noen sekunder til minutter. For å få et godt forhold til mageleie, er det fint med mange og korte runder i mageleie daglig – slik at barnet får øve på å løfte seg opp mot tyngdekraften. Øvelse gjør mester, men hodet er tungt i starten når det er såpass stort i forhold til resten av kroppen, sier Skogseth-Stevens.

Mageleie er ikke bare når babyen ligger på gulvet. Babyen kan for eksempel øve på mageleie på stellebordet, når voksne har babyen på brystet, lårene, over armen eller skulderen.

Dette sier Helsedirektoratets nasjonale retningslinje for fysisk aktivitet:
Lek og bevegelse er viktig for normal vekst og utvikling, og er grunnleggende for fysisk og psykisk velvære. Lek gir en god mulighet for å utvikle det sosiale samspillet mellom foreldre og barn. Dette ivaretas gjennom å gi barn under 1 år mulighet til å utforske og delta i varierte, trygge, lystbetonte og lekbaserte aktiviteter hvor aktivitetsnivået er tilpasset barnets utvikling.

• Barn som ennå ikke forflytter seg selv, kan stimuleres til å være aktive liggende på magen i minst 30 minutter i løpet av dagen, gjerne fordelt over flere korte økter. Allerede fra fødselen kan de ha korte perioder på magen, den første tiden bare få sekunder til minutter, for å styrke muskulaturen for å holde hodet oppe.
• For de yngste barna kan grunnleggende bevegelser det første året eksempelvis være å ligge på mage, løfte hodet, rulle rundt fra mageliggende til ryggliggende, åle, krype, sitte, reise seg og stå.

Kilde: Helsedirektoratet


– Mer variasjon i bevegelsene før i tiden

Skogseth-Stevens sier at barnet gradvis får bedre hodekontroll fra nyfødtstadiet, og at det blir sterkere med stadig større bevegelseserfaring.
– På 70-tallet ble babyene snudd fra rygg til mage flere ganger under hvert bleieskift, for at snorer og bånd skulle knytes foran og bak. Nå er alt mye enklere. Bodyene kan trekkes over hodet, og bleiene tas enkelt på. Før fikk babyene derfor variert bevegelseserfaring naturlig på stellebordet, mens vi nå må tenke mer på å legge til rette for å øve på mageleie, sier hun.

Slik øver du med babyen

Blir babyen fort lei? Her er noen tips til hva du kan gjøre for å få babyen til å holde ut litt lenger:

– Prøv gjerne med underlag som ikke er så glatt (f.eks. en gymmatte), slik at det blir lettere å få støtte fra armene uten at de glir ut til sidene.

– Babyer i to-tre måneders alder er opptatt av ansikter, kontraster og lyd. Sett deg slik at du er i øyehøyde med babyen, slik at babyen kan få øyenkontakt med deg. Dette kan du for eksempel gjøre ved kanten av sofaen, enden av stellebordet eller på kjøkkenbordet.

– Speil kan være veldig spennende – slik at barnet kan se seg selv. Det finnes for eksempel babybøker med speil som kan stå på gulvet foran barnet. Bruk gjerne også leker med sterke farger, gjerne primærfargene eller kontraster som svart/hvitt. Babyer stimuleres av lys og lyd.


Ta deg tid med babyen din

Skogseth-Stevens oppfordrer til at foreldre tar seg tid med babyen og tilpasser seg barnets tempo.
– Det er flott om en legger til rette for at babyen får den stimuleringen den trenger, men hvert barn må også få følge sitt eget tempo. Barnet må få ro til å utforske egne bevegelsesmuligheter ved at foreldre legger til rette for at barnet kan utforske ulike utgangsstillinger, sier hun.

Så mye mageleie ved cirka seks måneder:
– Når barnet har fått god styrke i muskulaturen rundt skuldrene, vil det som regel trives godt i mageleie. Spesielt når det har begynt å rulle fra rygg til mage og opplever og ser verden og mulighetene for å få tak i ting på en annen måte. Så barn på 6-7 måneder vil bruke storparten av sin våkne tid i mageleie, der de begynner å utforske videre bevegelsesmuligheter rundt i rommet, sier Skogseth-Stevens.

Husk likevel at dette ikke er noe som skjer plutselig. Det handler om øvelse over tid. 


– Mer variasjon før i tiden

Samtidig har Skogseth-Stevens inntrykk av at hverdagen i barselpermisjonen har vært i stor endring de siste 10-15 årene.
– Mange er mer ute på ting, som for eksempel babysvømming, kafé og babymassasje. Mye er hyggelig og fint, både for foreldre og barn. Men det kan også innebære mer aktivitet enn de små barna trenger, og kan gå på bekostning av tid barnet bruker på fri utfoldelse, sier hun.

For hun påpeker at babyen gjerne ikke får den roen og utfoldelsen den trenger hvis bleieskiftene som regel skjer på stellerom, i vognen eller på bilsetet.
– Er man på farten, har man ikke det gode rommet med behagelig temperatur hvor barnet kan ligge uten bleie og kose seg. Men – husk at det er forskjell på det man gjør hver dag og av og til, sier Skogseth-Stevens.

Hodet når barnet er i bæreseler

Mange synes bæreseler er et fint komplement til barnevognen. Men babyen må være i stand til å holde hodet oppe selv før du snur babyen framover. Pass likevel på å lese bruksanvisningen på selen/bæretøyet du bruker, slik at du vet hvilke anbefalinger som gjelder for produktet du bruker.
– Koordinert bruk av nakkens muskulatur pleier ofte å komme i løpet av barnets tredje levemåned. Det vil si at barnet kan holde hodet stabilt i oppreist stilling, og fritt kan snu på hodet for å følge lyder og synlige stimuli. Fremdeles kan det innimellom komme noen mer hakkende bevegelser, sier Haug.

Hvor lenge kan barnet sitte framover i bæreselen?

– Dersom barnet trives og er vant til å være i bæreselen, kan det gjerne være en halv time eller mer i bæreselen. Det finnes ingen absolutt grense på hvor lenge, det er barnets respons som avgjør når nok er nok. Alderen på barnet vil også være styrende. Et lite barn har kortere utholdenhet. Hvis barnet trives og sovner, går det også fint, dersom barnet ligger vendt inntil mor og har god støtte i bæreselen. Men tenk variasjon når barnet er våkent, sier Skogseth-Stevens.

– Det er ikke noen oppskrift på hvor lenge barnet kan sitte i bæresele. Fra tre måneders alder kan man teste stillingen ut. Man bør være trygg på at barnet får god støtte til resten av kroppen, og den voksne kan gjerne legge en støttende hånd på babyens bryst – i tillegg til støtten barnet har i bæreselen. Og så må man observere barnet for å se om hodet holdes stabilt og bevegelsene er frie. Et argument for å begrense tiden framovervendt i starten, er alle inntrykkene barnet må bearbeide, sier Haug.

– Når barnet er framovervendt i bæresele, har man mindre mulighet til å se barnets reaksjoner på stimuli fra omgivelsene, påpeker Skogseth-Stevens.

Mange velger å snu barnet fordi det blir mer nysgjerrig etter å se seg rundt, og dermed ikke lenger er fornøyd med utsikten innover. Da kan man enten snu barnet framover, eller man kan tenke at barnet søker ut og ser seg rundt – men da har muligheten til å ta pause/ hvile innover når de trenger det. Framovervendt bæring på kjøpesentre eller andre steder med mye fremmed stimuli kan bli for mye for barnet. Foreldrene må vurdere sitt eget barn og se hvor deres grenser er for hva de tåler av inntrykk. Vogn er et bedre alternativ i mange tilfeller der foreldre og barn kan ha øyekontakt og være i en trygg dialog.

Råd i forhold til å snu barnet i bæresele:

Du kan vurdere å snu barnet i bæreselen fra rundt 3 måneders alder (jamfør forklaring om hvordan du kan vurdere om barnet er sterkt nok). En forutsetning er selvsagt at man bruker en sele som er tilpasset bærestillingen. Det betyr ikke at barnet fra nå bare bør sitte framovervendt. Det vil være en gradvis prosess å starte etter å ha vurdert:

1. Har barnet ferdigheter til å være i stillingen?

2. Er det noen grunn til å snu barnet, for eksempel mistrivsel med å plasseres med ansiktet innover? Trives barnet med hodet vendt inn mot mor så er det flott å fortsette med det, det er ingen grunn til å snu barnet bare fordi det blir eldre dersom trivselen er god i stillingen det har.

3. Er barnet trøtt? Dersom barnet skal sove er framovervendt stilling i bæresele ikke hensiktsmessig. Barnet hviler bedre med ansikt og kropp inn mot foreldre og får betydelig bedre støtte.

4. Vil barnet få for mye stimuli dersom det sitter framovervendt? For de yngste barna vil det være naturlig å starte tilvenningen til framovervendt bæring hjemme hos seg selv i rolige omgivelser.
Noen trenger gjerne i perioder å bli båret av foreldrene fordi de av ulike grunner er urolige. Da kan det være en god avlastning å kunne plassere dem i en bæresele.

Fremovervendt bæring på kjøpesentre eller andre steder med mye fremmed stimuli vil jeg ikke anbefale de minste. Foreldrene må vurdere sitt eget barn og se hvor deres grenser er for hva de tåler av inntrykk. Vogn er et bedre alternativ i mange tilfeller der foreldre og barn kan ha øyekontakt og være i en trygg dialog.


Kilde: Anne Marte Enne Haug, spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi

NB! Husk å sjekke hvilke anbefalinger for bruk som følger med i bruksanvisningen på selen/bæretøyet du bruker.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: