BabySykdom og symptomerHånd-, fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke

Først kommer feber og røde ringer i munnen, på hender og føtter. Så kommer blemmene. Illustrasjon: iStock
Av Synne Borge Foss 20997
Hånd-, fot- og munnsyke er en ufarlig virussykdom, men svært smittsom. Her er symptomene du bør kjenne til.

– Det er slett ikke alle barn som får denne sykdommen, men den er svært smittsom. Dermed oppstår hånd-, fot- og munnsyken vanligvis i epidemier. Det vil si at om et barn i barnehagen først har fått dette, er det ikke usannsynlig at alle i barnehagen vil bli smittet, sier overlege ved Stavanger Universitetssykehus, Knut Øymar.

Hvordan forekommer smitte?
Hånd-, fot- og munnsyke smitter først og fremst via dråpesmitte, men kan også smitte hvis et barn får væske fra blemmene på seg.

– Den eneste måten å forebygge smitte på er hyppig håndvask, sier Knut Øymar.

Inkubasjonstiden er på noen dager.

Symptomer
Tidlige tegn ved sykdommen er at barnet ofte får feber i 2-4 dager før røde ringer oppstår i munnen, på hendene og føttene. Etter litt blir det små væskefylte blemmer inni disse ringene. I noen tilfeller kan det i starten være usikkert om det er vannkopper, men den typiske utbredelsen i huden og i munnen vil etter hvert vise tydelig at det er hånd-, fot- og munnsyken. Etter noen uker kan deler av neglene begynne å flasse av, spesielt på hendene.

Behandling
Det er ingen behandling for denne sykdommen. Noen barn kan ha smerter i munnen på grunn av blemmene, og kan da ha litt vanskeligheter med å spise og drikke. Det kan være greit med lett-tygd mat og supper mens blemmene er mest plagsomme. Pass på at barnet får i seg nok væske. Barnet kan få smertestillende medikamenter ved behov. Det er ikke nødvendig å oppsøke lege.

Kan gå i barnehage
– Hånd-, fot- og munnsyken smitter mest dagene før utslettet kommer. Etter dette begynner som regel smittefaren å avta. Altså har barnet med høy sannsynlighet allerede smittet noen. Av den grunn er det liten vits i å holde barnet hjemme fra barnehagen, med mindre allmenntilstanden ellers er dårlig, sier Knut Øymar.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: