Den danske sædbanken Cryos vil ikke lenger ha sæd fra menn med rødt hår. Etterspørselen er rett og slett for lav.

Sist oppdatert: 18. oktober 2011

– Vi diskriminerer ikke, men vi har lageret fullt av sæd fra rødhårete menn. Utenfor Norden er det nesten ingen som vil ha denne sæden, sier direktør Ole Schou til Newspaq.

Fikk erstatning for baby med Downs syndrom

Sædbanken Cryos selger sæd til 65 land, og den nordiske sæden er ikke spesielt attraktiv ute i verden. Menn med rødt hår er altså de minst attraktive blant verpeklare kvinner, og får lenger ikke gi sæd til Cryos.

– Plutselig hørte vi babygråt fra strømpebuksa! 

Rødtopp?
Du er i godt selskap!

Judas Iscariot
Cleopatra
Napoleon Bonaparte
Emily Dickinson
Antonio Vivaldi
Lucille Ball
Doris Day
Willie Nelson
Boris Becker
Galileo Galilei
Sir Winston Churchill
Dronning Elizabeth I

Mødre: – Barnet må jo ligne på familien
På Babyverdens diskusjonsforum går diskusjonen varmt i skrivende stund. Mens noen mener de ville valgt vekk rødt hår, ville andre foretrukket det, men de fleste er enige om at det viktigste er å velge en donor som er mest lik ens egen familie. Siden bare 1-2 prosent av verdens befolkning har rødt hår, er det kanskje ikke så rart at etterspørselen blir mindre.

– Om jeg først skulle hatt donorbarn så tror jeg ikke akkurat hårfargen hadde spilt noen rolle. Men det er mulig folk velger det bort fordi de ikke har antydning til rødt hår som foreldre og ønsker at barnet skal likne, sier en vordende mamma.

– Det hadde ikke brydd meg et sekund om det var grønt, brunt, rødt eller sjakkrutet hår, konkluderer en ettbarnsmamma, mens en annen er rett på sak i den andre enden av skalaen:
– Hvis man ikke er tiltrukket av rødhårete menn i utgangspunktet, så ville man jo heller ikke valgt dem som donorer til et fremtidig barn.

– Jeg kan på en måte skjønne det i de landene som ikke har «nordisk» utseende om dere skjønner, men vi i nord skjønner jeg ikke velger det bort. Jeg synes rødt hår er nydelig, sier en tobarnsmamma – hårfarge ukjent.

Navnetrøbbel for nyfødte Bjøran

Genetikk
– At damer i en sædbank velger bort rødhårete menn viser at de ikke nødvendigvis innehar kunnskap om genetikk, sier et medlem på Babyverdens diskusjonsforum. Hun kan ha rett i det. Det er nemlig ikke bare mor og fars hårfarge som avgjør om barnet blir blondt, mørkhåret, rødthåret, eller en mellomting. Her er det gener som spiller en rolle, og hvilke anlegg to foreldre bærer med seg – uavhengig av deres egen hårfarge – avgjør hvordan avkommet blir seende ut. Å velge vekk rødhårete donorer er med andre ord ingen garanti for at barnet ikke får rødt hår – på samme måte som at en blond kvinne med sæd fra en blond mann ikke er garantert et blondt barn.

Bæring skaper trygge babyer

Merker det ikke i Norge
Fertilitetssenteret i Helse Fonna ved Haugesund Sykehus tilbyr behandling for barnløse i Norge. De er helt ukjente med problematikken fra Danmark.

– Vi bruker norske donorer, og har aldri opplevd at kvinner velger vekk sæd fra rødhårete donorer. Våre pasienter etterspør sæd fra helt vanlige, norske menn, og det er ingenting som utpeker seg spesielt som mer eller mindre attraktivt, sier Eli Fjell i Helse Fonna.

Sprang maraton – fødte baby

Trenger internasjonale donorer
Tilbake i Danmark kan menn av annen opprinnelse enn den nordiske skryte av å være attraktive på verdensbasis. Det er nemlig stor etterspørsel etter sæd fra menn som stammer fra Afrika, Asia, Midt-Østen – eller Grønland.

– Det er vanskelig å skaffe flere donorer. Vi har forsøkt å reklamere i bydeler der det bor mange mennesker med forskjellig etnisitet, men allikevel er kun ti prosent av donorene våre av annen opprinnelse enn kaukasisk, forteller Schou.

Cryos er en av verdens største leverandører av sæd, og har 400 tilgjengelige donorer.


Kilde: Ekstra Bladet / TV2

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBæring skaper trygge babyer
Neste artikkelSkal vi ha en til …?
DEL