Navn20 gale reaksjoner på navnevalget

20 gale reaksjoner på navnevalget

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 28944

Smak er individuelt, også – eller kanskje særlig – når det gjelder navn. «Ikke si noe med mindre du har noe fint å si» passer godt her. Hvorfor synes mange det er greit å ytre sin (negative) mening om babyens navn.

1. Å Gud, for et grusomt navn!
Her er det mange varianter, og alle er like ondskapsfulle. Sjansene er rimelig store for at babyens foreldre ikke er enig med deg. De har valgt et navn de elsker, og som foreldre til barnet, er det de som bestemmer. Det er likegyldig for barnet hva du synes, men foreldrene vil bli lei seg. Bit det heller i deg og smil.

2. Det minner meg om en/ei jeg møtte som var helt forferdelig
Joda, det finnes helt sikkert fæle mennesker med vakre navn. Men det gjør vel ikke navnet ubrukelig for resten av verden? Synd for deg at du har negative assosiasjoner til navnet, men hold det for deg selv. Med mindre noen ønsker å kalle barnet sitt Adolf Hitler, og det har jo faktisk skjedd – i nyere tid.

3. Det der kan umulig være et ordentlig navn?
Mange navn som tidligere var kallenavn, regnes nå som helt vanlige fornavn – for eksempel Nora, Maja, Ella, Hedda, Iben, Vilde, Thea, Ellie, Lilly, Mie, Mille, Per, Liam, Sander, Theo, Max, Nils, Henry, Lars, Milian, Jon, Lasse, Mats, Jo og Pelle. Det gjør dem ikke mindre ordentlige. Det samme med sjeldne navn. Og dessuten er det jo lov å finne opp egne navn. Passerer det lovverket, er det per definisjon et navn, uansett hva du må mene om saken.

Les også:

4. Kunne dere ikke vært mer oppfinnsomme?
Enten er det for sjeldent, eller for populært. Velger man et helt trygt og vanlig navn, gir man ikke barnet nok særegenhet. Og Gud forby at barnet skulle bli Emilie M. i klassen. Det finnes verre ting!

5. Det høres ut som et hundenavn
Med mindre du har gitt barnet ditt navnet Lassie, er sjansene store for at det heller er hundene som har fått menneskenavn. Hvis du kjenner til hunder som heter Isak og Sofie, betyr det at de ikke lenger kan brukes på barn? Kanskje folk heller skulle slutte å gi dyrene sine menneskenavn?

6. Barnet kommer til å bli mobbet for det navnet
Ja, av sånne som deg. Hva i all verden kan gjøre at et barn blir mobbet for navnet sitt? Joda, noen kunne kanskje tenkt seg litt mer om – for eksempel foreldrene til Tommy Hove. Men navn flest er nettopp det – bare navn. Og folk kan mobbe for hva som helst.

7. Jeg kommer til å kalle barnet noe annet
??? Enkelte går faktisk så langt at de nekter å kalle barnet med riktig navn. Noen finner sitt eget som de liker bedre. Sånt går bare ikke. Klarer du ikke å si navnet, er det bare å øve seg. Det er respektløst både overfor foreldre og barn å nekte å bruke navnet.

8. Synge sangen knyttet til navnet
Etter et par ganger blir man litt lei av «Mari du bedåre», «Her kommer Julius som alle vil se» og andre sanger mange assosierer med navn. Bortsett fra å vise at du kan sangen, hva ønsker du å oppnå? Pass dessuten på at sangen ikke har negative assosiasjoner.

9. For et rampenavn!
Knytter du Dennis til den lyshårede rampegutten fra film og tv? Ok, fint for deg. Det er imidlertid ingen automatikk i at alle med det navnet blir rampete. Og hvem ser vel på sin nyfødte baby og tenker, «Ja, du kommer sikkert til å bli rampete. Hva skal vi da kalle deg?» Det kan jo like gjerne hende at Jakob, Leopold, Nora og Pernille blir rampete?

10. Jaja, vi får bruke det andre fornavnet til vanlig da
Liker du barnets andre fornavn bedre enn det første? Det hjelper lite, med mindre foreldrene selv (eller etter hvert barnet) synes det er greit.

11. Jeg bruker heller dette kallenavnet, jeg
Uff, er August for langt å uttale for deg? Du bare MÅ snakke om barnet mitt som «Augie»? Her er det foreldrene som dikterer normen. Bruker de kallenavn på barnet, kan du forsøke deg. Hvis ikke, trø varsomt. Det er en grunn til at barnet fikk navnet Alexander, og ikke bare Alex, eller Elisabeth og ikke Ellie.

12. Stakkars barn!
Dette er litt i samme gate som «Å Gud, for et grusomt navn» eller «Nei, det liker jeg ikke». Men hakket verre. Hvilke foreldre velger et navn som vil kunne være til skade eller bry for barnet? Å insinuere noe sånt er både frekt og ondskapsfullt.

13. Oj, er det så lurt å gi barnet et porno-navn?
Hold dine personlige assosiasjoner til navnet for deg selv, takk.

14. Burde dere ikke valgt et mer norskklingende navn?
Alle kan ikke hete Bjørn og Frøya, og ikke alle har lyst til å kalle barna sine noe så norsk heller. Mange velger bevisst bort æ, ø og å for å unngå problematikk i utlandet. Og kanskje kan et mer internasjonalt navn være en positiv ting for en liten jetsetter?

15. Skal h*n hete det? Hæ? Hvorfor det?
Hvorfor tror du? Fordi foreldrene syntes det var et fint navn! Impulskontroll er en fin ting. Du trenger ikke å like navnet andre velger, men du gjør lurt i å respektere det. Foreldre flest synes sjelden det er spesielt spennende å måtte forsvare navnevalget på denne måten.

16. Uff, ingen kommer til å klare å uttale navnet rett
Alle navn kan virke merkelige til du har hørt det noen ganger. Og de fleste navn lar seg jo uttale. Øvelse gjør mester. Men det nytter lite om du allerede har bestemt deg for å ikke klare det.

17. Jeg hadde en rotte som het det
Ok, så kalte du rotten din for Julie. Det sier mer om deg enn noe annet.

18. Med dén skrivemåten? Barnet kommer til å måtte stave det resten av livet!
Husk at alle navn har virket fremmede på et tidspunkt. Det er lov til å være kreativ. Det er ikke mer merkelig at Sophus skrives med ph enn at Alexander skrives med x når man tenker over det? Mange populære navn skives dessuten på flere måter – som Nora/Norah, Victoria/Viktoria, Leah/Lea, Mathias/Matias, Lucas/Lukas eller Noah/Noa.

19. Ja, da var fremtiden bestemt
Her kan det ligge mange ulike assosiasjoner bak – filmstjerner, politiske figurer, historiske personer, sosiale lag, kriminalitet, religion og så videre. Stort sett ønsker ikke foreldre at barna skal bli nøyaktig som den personen navnet er inspirert av (eller assosieres med). Et barn som heter Pippi blir ikke nødvendigvis boende alene i en villa med en liten apekatt og hest på verandaen.

20. Vil du at barnet skal bli kriminelt?
Rekk opp hånden alle som tror svaret er «ja». Ærlig talt. Joda, noen navn dukker hyppigere opp i statistikker knyttet til kriminalitet. Men de vanligste navnene blant kriminelle er jo faktisk også vanlige i samfunnet ellers. Og i barnets generasjon er det dessuten stor sjanse for at det er helt andre navn som vil toppe den statistikken.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: