Edias

Edias

Edias

Edias er norsk form av et klassisk navn og kan passe godt inn i navnetrendene nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 283 Sist oppdatert 05.01.22
Edias er en av flere norske former av Egidius. Egidius kommer fra latin og før det fra gresk. Det kommer fra et ord som betyr geiteskinn. Ordet ble ble brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet pest, noe som gjorde han viktig i Europa, og for storm og ulykke, som var aktuelt langs norskekysten. Endingen -ias er sannsynligvis inspirert fra bibelske navn som ender på -ias, som Elias.

Så populært er Edias:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Edias i Norge og andre land:

Edias er kjent i Nord-Norge siden 1500-tallet, som er fra tiden da dyrkingen av nødhjelperne var sterkest, blant andre Egidius. Bruken av Edias sank ut over 1800-tallet. I 1801-folketellingen var det 63 Edias, 31 i 1865 og 25 i 1910. Hver av variantene Edis og Eidis ble litt mindre brukt enn Edias fpå samme tid.

Den 01.01.2021 var det 6 gutter/menn med Edias som første eller eneste fornavn, 43 Edis. Det var da under 4 eller ingen gutter/menn som het Eidis, men 9 jenter/kvinner (kvinnenavnet var laget av de nordiske delene Ei- og -dis). Også noen få har Edias som andre fornavn.

Derfor fungerer Edias godt nå:

Edias kan bli brukt fordi det har tradisjon, kanskje også fordi det er et klassisk navn fra latin og gresk. Endingen -ias fins i noen bibelske navn som er mye brukt på 2000-tallet, slik som Mathias, Elias, Tobias. Dessuten har navnet to vokaler inntil hverandre fra to stavelser (ia), noe som er godt likt.

Varianter av Edias:

Edis, Edius, Egedius, Egidijus, Egidius, Eidis, Gelius, Giles, Gilius, Ideus, Idius

Slik uttales Edias

EE-di-as

e-DI-as

Navn i samme sjanger som Edias

Amias, Asgrim, Audfrid, Aurelio, Dikka, Dordi, Edvine, Eufemia, Gregers, Jørga, Kirill, Klementine, Klemmet, Laurentse, Lorentse, Marceline, Marselie, Marselius, Melita, Morris, Nicoletta, Nikole, Octavia, Oktava, Remus, Rosetta, Sanja, Sasja, Thias, Vesta, Vidia, Vitus

Jentevariant(er) av Edias:

Egedia, Egidia

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på -ias
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: