Egidius

Egidius

Egidius

Egidius er et klassisk navn som er lite eller ikke i bruk i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 166 Sist oppdatert 24.01.22
Egidius kommer fra latin, som har det fra gresk. Navnet kommer fra et gresk ord som betyr geiteskinn. Ordet ble også brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet krøplinger, spedalske, diende mødre, smeder, storm, ulykker og for pest (særlig Svartedauen). Egidius er også etternavn. Det kommer av at fedres fornavn ble til etternavn for etterkommere i flere land sør for Skandinavia for noen hundre år siden.

Så populært er Egidius:

Bruk av navnet Egidius i Norge og andre land:

Egidius var litt brukt i Norge på 1700- og 1800-tallet, ofte skrevet Egedius. Andre kortere dialektformer av guttenavnet er kjent i Nord-Norge fra 1500-tallet, som er fra tiden da dyrkingen av nødhjelperne var sterkest, blant annet Edis, Edias, Eidis og Edis. I 1801-folketellingen var det ført inn 3 Egidius, 10 i 1865 og 6 i 1910. Dialektformene og Egedius hadde for det meste høyere tall.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Egidius som første eller eneste fornavn, og det samme for Egedius. I alt 20 hadde på samme tid Egidius som etternavn.

Derfor fungerer Egidius godt nå:

Egidius kan bli brukt fordi det har litt tradisjon, og fordi det har klassisk opphav fra gresk. Guttenavn som ender på -ius og -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, slik som Marius, Martinius, Martinus, Markus og Magnus.

Varianter av Egidius:

Edias, Edis, Edius, Egedius, Egidijus, Gelius, Giles, Gilius, Gilles, Ideus, Idius

Slik uttales Egidius

e-GI-di-us, på norsk

e-GI-di-os, på noen språk sør for Skandinavia

Navn i samme sjanger som Egidius

Aidarus, Amida, Anthonius, Aurelio, Begard, Bergithe, Diddi, Enida, Freid, Gaius, Gigi, Giuseppina, Heidie, Isidro, Jegr, Jodis, Josephus, Kristoffer, Leokadia, Magida, Nadi, Nattida, Nigina, Radica, Rasida, Sandie, Sidika, Siegfred, Sirus, Tiberius, Vidkunn, Virgilio, Wendi

Du kjenner Egidius fra:

Musiker Egidius Streiff, tysk fotballpresident Egidius Braun

Jentevariant(er) av Egidius:

Egedia, Egidia

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: