Edius

Edius

Edius

Edius passer fint inn nå, men er foreløpig lite eller ikke i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 260 Sist oppdatert 21.01.22
Edius er en av flere norske former av Egidius. Egidius kommer fra latin og før det fra gresk. Det kommer fra et ord som betyr geiteskinn. Ordet ble ble brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet pest, noe som gjorde han viktig i Europa, og for storm og ulykke, som var aktuelt langs norskekysten.

Så populært er Edius:

Bruk av navnet Edius i Norge og andre land:

Edius er kjent i Nord-Norge siden 1840-tallet, men kan være brukt før. Andre former av guttenavnet er kjent i Nord-Norge fra 1500-tallet, som er fra tiden da dyrkingen av nødhjelperne var sterkest, blant annet Egidius. Bruken av Eidis for gutter sank fra sent på 1800-tallet, men noen fikk også navnet tidlig på 1900-tallet. I 1865-folketellingen var det 4 Edius, og 2 i 1910. Det fantes noen flere i kirkebøker.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Edius som første eller eneste fornavn, men noen varianter var litt i bruk, som 6 Edias og 43 Edis.

Derfor fungerer Edius godt nå:

Edius kan bli brukt fordi det har tradisjon, kanskje også fordi det kommer fra et klassisk navn i latin og gresk. Guttenavn som ender på -ius og -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, slik som Marius, Martinius, Martinus, Markus og Magnus.

Varianter av Edius:

Edias, Edis, Egedius, Egidijus, Egidius, Eidis, Gelius, Giles, Gilius, Ideus, Idius

Slik uttales Edius

EE-di-us

Navn i samme sjanger som Edius

Agaton, Augustinus, Aurelio, Beder, Darjus, Diedrik, Dominikus, Eddny, Edelmira, Edly, Edmar, Edwart, Edwind, Emilius, Festus, Fredericke, Fredny, Gaius, Gledis, Hedløy, Hermanus, Josephus, Karolius, Lucius, Marthinus, Otelius, Philippus, Sinus, Stefanus, Tiberius

Jentevariant(er) av Edius:

Edia, Egedia, Egidia

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: