Idius

Idius

Idius

Mange populære navn nå slutter på -us, men er du på jakt etter et sjeldent navn med denne endingen kan Idius være et godt valg. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 50 Sist oppdatert 18.01.22
Idius en av flere norske former av Egidius. Egidius kommer fra latin og før det fra gresk. Det kommer fra et ord som betyr geiteskinn. Ordet ble ble brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet pest, noe som gjorde han viktig i Europa, og for storm og ulykke, som var aktuelt langs norskekysten.

Så populært er Idius:

Bruk av navnet Idius i Norge og andre land:

Idius er kjent i Vest-Agder (Sokndal) siden 1700-tallet, og i Hedmark og Bergens-området fra 1800-tallet. Andre former av navnet er kjent i Nord-Norge fra 1500-tallet, som er fra tiden da dyrkingen av nødhjelperne var sterkest, blant annet Egidius. Bruken av Idius sank fra sent på 1800-tallet. I 1801-folketellingen var det 2 Idius, 14 i 1865 og 19 i 1910. Formen Edias har hele tiden vært litt mer brukt enn Idius for gutter, mens Eidis har vært omtrent like mye brukt som Idius.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Idius som første eller eneste fornavn i Norge, 4 eller ingen Eidis, 6 Edias og 43 Edis.

Derfor fungerer Idius godt nå:

Idius kan bli brukt for gutter fordi det har tradisjon, kanskje også fordi det er et klassisk navn fra latin og gresk. Navn som ender på -ius og -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet. Slike navn er Marius, Markus og Magnus.

Varianter av Idius:

Edia, Edias, Edius, Egedia, Egidia, Egidijus, Egidius, Gelius

Slik uttales Idius

II-di-us

Navn i samme sjanger som Idius

Ainius, Alide, Andina, Bernardita, Deivid, Didric, Dilja, Dinka, Dominikus, Edi, Enida, Gjørid, Guldis, Honore, Hreidar, Jonfrid, Judi, Junus, Karolius, Klas, Lindie, Marcellinus, Merida, Modil, Nidar, Odil, Otelius, Rannheid, Rondik, Sandie, Sidse, Sirus, Vidkunn, Vitus, Wendi

Jentevariant(er) av Idius:

Edias, Edis, Edius, Egedius, Egidius, Eidis, Gelius, Giles, Gilius, Ideus, Idius

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: