Dyre

Dyre

Dyre

Dyre er et gammelt nordisk navn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1389 Sist oppdatert 06.04.21
Dyre et et opphavlig nordisk navn fra middelalderen. Det kommer fra ordet dyr, som i middelalderen ble brukt om ville klovdyr, som elg, hjort og rein. Navnet kan i middelalderen og senere ha blitt assosiert med adjektivet dyr (verdifull). Dyre (og Dyhre) er også i bruk som etternavn. Det har opphav i guttenavnet Dyre på to måter. På norsk kommer det fra gårdsnavnet Dyre, som opprinnelig var Dyrerud, satt sammen av guttenavnet Dyre og av -rud, som betyr rydning (ryddet plass til gård). På dansk kommer det fra guttenavnet Dyre brukt som etternavn, gjerne etter forfedre.

Så populært er Dyre:

37 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Dyre i Norge og andre land:

Dyre er eldst på Island, fra rundt 900. I Norge har det vært brukt siden rundt 1200, men lite siden tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 37 gutter/men med Dyre som første eller eneste fornavn. Med etternavn var det på samme tid 27 Dyre og 48 Dyhre.

Derfor fungerer Dyre godt nå:

Dyre blir brukt fordi det er opphavlig nordisk, og fordi det har tradisjon. Det kan også bli brukt fordi det er navn fra ord i naturen (dyr), og fordi det kan betyr dyr i betydningen verdifull, kostbar. På 2000-tallet og før har det blitt brukt noen navn med opphav dyr, som Ravn, Falk, Ørn, Orm, Bjørn, Ulv, Ulf og Hauk for gutter, og Lerke og Erle for jenter.

Slik uttales Dyre

DYY-re

Navn i samme sjanger som Dyre

Aake, Arngunn, Arnor, Arnved, Auen, Avle, Barthold, Bentein, Berger, Botolv, Brynla, Børt, Carl, Dankert, Dolores, Elinborg, Fartein, Femja, Gertrud, Gulla, Gunilla, Gunleik, Kirstin, Kjetel, Nikolina, Nure, Odine, Olufine, Ordin, Ragne, Reiner, Salve, Tiger, Tørris, Ågne, Årolilja, Åsulf

Du kjenner Dyre fra:

Billedhugger Dyre Vaa, fotballspiller Dyre Ekeberg Schjerve

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: