Gertrud

Gertrud

Gertrud

Nå som mange velger tyske navn i Norge kan Gertrud passe fint inn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 443 Sist oppdatert 22.10.21
Gertrud og Gertrude er tyske jentenavn, som i Norge er mest kjent i den norske formen Gjertrud. Gert- (og Gjert-) betyr spyd og tilsvarer Geir som del av navn med opphav i nordiske land. Delen -trud(e) betyr kraft, styrke.

Så populært er Gertrud:

53 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gertrud i Norge og andre land:

Varianter av Gertrud ble mye brukt i deler av landet på 1600-tallet til midt på 1800-tallet, og sank i bruk etter det. Uttalen på norsk ble tidlig som Jærtrud. Derfor var allerede i 1801 Giertrud den vanlige skrivemåten, og det var Gjertrud i 1865. Av rundt 4000 med varianter av navnet i folketellinger hvert av disse årene var det bare rundt 300 Gertrud i 1801 og rundt 120 i 1865.

Den 01.01.2021 var det 65 jenter/kvinner med Gertrud som første eller eneste fornavn, og 919 Gjertrud.

Derfor fungerer Gertrud godt nå:

Dersom formen Gertrud blir brukt, er det fordi det er kjent som gammel norsk tradisjon. Skrivemåten Gjertrud har vært den vanlige.

Varianter av Gertrud:

Drude, Gertrude, Gesine, Giske, Gisken, Gjertrud, Gjesine, Gjeske, Jesine, Kerttu, Ruut, Trude

Slik uttales Gertrud

JÆRT-ru, på norsk, der rt ofte blir uttalt som én lyd på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nord-Norge. Det er som rt i hjerte i dette området. Ellers både der og ellers i landet blir rt uttalt som hver sine lyder.

Navn i samme sjanger som Gertrud

Barche, Berte, Borge, Brigt, Ditlev, Dyre, Engebret, Falkvor, Gulbrand, Gunveig, Gurine, Herleif, Hildeborg, Hæge, Ingegerd, Ingeline, Ingerd, Krista, Ofelia, Oliander, Rudolf, Sigbjørg, Sunna, Sylvester, Thone, Torny, Ulrick, Uwe, Wendel, Øllegaard, Øygunn, Åsrun

Du kjenner Gertrud fra:

Fotograf Gertrud Arndt, koreograf Gertrud Bodenwieser, politiker Gertrud Bäumer, illustratør Gertrud Caspari, forfattere Gertrud Franck, Gertrud Jetten og Gertrud Fussenegger, skuespiller Gertrud Fridh, musiker Gertrud Grunow, alpinist Gertrud Gabl

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: