JulJulekalendertest 2017

Julekalendertest 2017

Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 20647 Sist oppdatert 07.11.17
Vi har fått hjelp av seks barnehagebarn til å teste 10 julekalendere – sjekk hvilken du bør velge til ditt barn!

Skal du kjøpe ferdig julekalender til barnet ditt, er utvalget stort – i hvert fall på nett. I butikkene vi besøkte var utvalget mindre enn tidligere år, men kanskje er butikkene bare sent ute i år?

Det er også store prisforskjeller, så det kan lønne seg å titte litt rundt i god tid før desember, for å få best pris på den dere skal kjøpe til barnet. Det kan også være mye penger å spare på å velge fjorårets modell. Med mindre barnet allerede har hatt kalenderen, er det lite forskjell fra år til år i mange av julekalendrene. Prisene vi har oppgitt er de vi betalte i lekebutikker i Stavanger/Sandes i begynnelsen av november 2017.

Våre små testere
I denne testen fokuserer vi på kalendere til barn som er i barnehagealder. Vi hadde med oss seks barn i Molkeholen barnehage i Stavanger på testen. De var Sander (3 år i desember), Silje (3 år), Johanna (4 år i desember), Felix (4 år i desember), Jenny (5 år) og Theodor (5 år). De åpnet ti julekalendere med stor iver og entusiasme.

– Du fikk en lego! (Felix om Lego Friends)

– Det er en rutsjebane for katten! (Silje om Lego Friends)

– Jeg fikk en motorsag! (Jenny om Brio)

– Jeg synes denne var kjekk allerede! (om Schleich)

– Pepperkaker! (Sander, om boksen med pepperkaker vi hadde med – i tillegg til kalendrene)

– Hva skal vi gjøre med dette her? (Johanna om SingSang)

Julekalendertest2017_Fantorangen
Våre seks testere med Fantorangen-kalenderen: (f.v.) Jenny, Johanna, Silje, Felix, Theodor og Sander.

Hva syntes barna?
De fleste flokket seg entusiastisk rundt Lego Friends, så det er tydelig at merkevaren står sterkt. Det var også den de fleste hadde som favoritt halvveis gjennom testingen. Men det var tydelig at de tøffet seg litt for hverandre, og ble smittet av entusiasmen. For under selve testen trengte Johanna (snart 4 år) bare å åpne én annen kalender (Brio) før hun utbrøt: – Denne var kjekkere enn Lego Friends!

Det er ingen tvil om at det er gøy å åpne luker – særlig når man får åpne alle sammen på én dag slik som i testen vår. Dermed ble det litt kniving om hvem som fikk flest og morsomst ting. Men med noen få unntak ble det ikke så veldig mye lek. Kalendrene som barna lekte mest med, var Brio, Schleich, In the woods og Paw Patrol – kalendre som ikke krever bygging.

Men de som fikk fram flest smil og kos var de tre som var voksenstyrte – Singsang, Fantorangen og Disney.

Hvilke likte barna best?
Etter testen ba vi barna fortelle oss hvilken kalender de hadde mest lyst på selv:

– Lego Friends (Jenny)

– Cars 3 (Johanna)

– Lego Friends (Theodor)

– Dyr! (Schleich) (Sander)

– Dyr! (Schleich) (Felix)

– Paw Patrol (Silje)

Theodor (5) liker veldig godt å bygge lego, og var også den som mestret dette best. Etter mange år med tester, ser vi at det er de eldste barnehagebarna som får til dette selv – uten hjelp.

Mer opp til foreldrene – og mer hygge
Tidligere år har vi kun fokusert på lekejulekalendere. Men nykommeren i år er bok-kalendre. Vi har derfor med to bok-kalendere. Vi har også tatt med en sang-kalender, samt en variant som kan fungere både som egen kalender og i kombinasjon med pakkekalender. Vi har også hatt fokus på de minste barna (under skolealder). De fleste kalenderene i disse formatene krever mer av foreldrene, og vil fungere mer som aktivitetskalendere enn lekekalendere.

Jenny fant fort ut at juleposen fra kalenderen «In the woods» ble til hånddukke da hun vrengte den.

Kanskje går trenden mer i retning førjulskos enn at barnet skal få mest mulig leker før jul. Vi voksne må si vi liker denne endringen. Det er jo koselig å krype sammen og lese en bok, lære julesanger, ha dukketeater eller bake pepperkaker. Kanskje vel så gøy som å bygge småplukk i Lego?

Velg ut fra barnas interesser
Under kan du lese om alle kalenderene – her sortert etter vår rangering fra topp til bunn. Akkurat rangeringen var mye vanskeligere i år enn før – for det var få som utmerket seg i veldig positiv eller negativ retning.

Alle kan fungere greit, så velg gjerne etter barnets ønsker og interesser. Elsker barnet Lego Friends, kan det godt hende det er kalenderen dere skal velge – selv om den ikke kommer høyt opp i vår rangering. En del av kalenderene fungerer dessuten best om barnet allerede er interessert i og har litt slike leker fra før av – som for eksempel Brio togbane.

NB! Det er bilde og video av innholdet i kalendrene på lenkene under, så det er lurt å ikke vise disse til barna.

Noe er for vanskelig for de minste
Mange av lekejulekalenderene på markedet er for vanskelige for barnehagebarn. Mange barn i barnehagealder vil gjerne ha Lego Friends eller Lego Star Wars fordi de er populære. Men i alle de seks årene vi har testet julekalendre, har barna i barnehagealder alltid trengt mye hjelp. Dessuten har interessen dalt fort. Kanskje skal man drøye slike kalendere til siste året i barnehage, eller vente til skolealder?

For førskolebarn kan viskelær, klistremerker og stempler være spennende – særlig om barnet liker å tegne og/eller leke skole. Men Cars 3 med skoletilbehør-tema vil neppe fenge i lengden for en liten Cars 3-entusiast som elsker biler.

Mange flere kalendere på markedet
Vi har kun testet et utvalg av julekalenderene som finnes på markedet. Utvalget er for å få mest mulig bredde i typen kalendere, og vi har kun sett på nye kalendere. Se gjerne tidligere års tester for vurderinger på enkelte av kalenderene som finnes tilgjengelig i år også (for eksempel fjorårets vinner, Play-Doh) og Lego Star Wars som til tross for små endringer i innhold holder seg ganske lik fra år til år.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: